Як корінному лучанину працюється рятувальником на Любомльщині

17 Вересня 2017, 16:05
1767

Щороку в Україні 17 вересня відзначають День працівників цивільного захисту (День рятівника) – людей мужніх, рішучих, сильних духом і тілом, які завжди готові прийти на допомогу.

Саме таким, відданим обраній професії, є заступник начальника 10-ї пожежно-рятувальної частини міста Любомля Тарас Шило, – пише газета «Новий погляд+» за суботу, 16 вересня.

«Я − корінний лучанин. У 2008-му, після закінчення Черкаської академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, мене направили на роботу в Любомль на посаду начальника караулу, в 2013-му – отримав підвищення.

Ще навчаючись у школі, знав, що стану рятувальником. Коли настав час визначатися з майбутньою професією, не вагався. У нашій родині не тільки я обрав такий фах. Дядько та молодший брат також взяли на себе відповідальність за життя людей», − розпочинає розмову Тарас Віталійович.

Робота рятувальника ризикована. У будь-яку хвилину може трапитися лихо і кожен працівник пожежно-рятувальної частини повинен бути готовим як фізично, так і морально, не задумуючись, вирушити на допомогу. Траплялися випадки складних та затяжних пожеж.

«Приблизно років три тому надійшов виклик: горіло приміщення колишнього кінотеатру «Дружба» в місті. Лихо сталося у зимову пору. Надворі було -26°С, а рятувальники всю ніч ліквідовували пожежу на цьому об’єкті.

Ще один складний випадок трапився на виїзді з Любомля: горів магазин. Ситуація ускладнювалася тим, що там зберігалася велика кількість ацетиленових балонів. Саме тому основні сили були спрямовані на попередження вибуху, так як він міг спричинити непоправні наслідки, тому що були суміжні будівлі», − пригадує заступник начальника.

Читайте також: «Люди мужньої професії відзначають День рятувальника».

За час його роботи траплялися випадки й автокатастроф. У 2012 році взимку з «Ягодина» на автомобілі їхало чотири брокери, їхню машину розвернуло, в результаті чого вона зіткнулася з фурою. Всі пасажири легковика розбилися на смерть.

«Цьогоріч пощастило, що, завдяки погоднім умовам, не горів торф. Бо, наприклад, минулого року було три небезпечні ділянки, де чатувала ця небезпека. Але наші працівники справилися з цією проблемою».

Деколи доводилося знімати котів із дерев. А кілька років тому в одному із сіл району корова провалилася в польову криницю. Її врятували з допомогою спеціальної мотузки та пожежного транспорту.

Бувало, завдяки вчасній поінформованості, встигали подарувати життя потопельникам.

В обов’язки заступника начальника пожежно-рятувальної частини входить ідентифікація вибухонебезпечних предметів часів Першої та Другої світових воєн.

Нещодавно поблизу села Висоцьк на пасовищі знайшли снаряд. Тарас Віталійович просить тих, кому трапляються такі «сюрпризи», інформувати його. Рятувальники зроблять усе, щоб уникнути летальних наслідків.

«Часто чую, як кажуть, що пожежники даремно на роботу ходять. Це неправда! У нас є чотири караули, кожен з яких працює добу через три. Наявний розпорядок дня, в якому чітко вказується, що потрібно робити», − закінчує розмову пожежник.

Вітаємо працівників цивільного захисту із професійним святом. Нехай ангел-охоронець завжди буде поруч й оберігає вас повсякчас.

Ірина МАЇЛО

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024