Люди мужньої професії відзначають День рятувальника

17 Вересня 2017, 14:43
4301

Їм часто доводиться бути в екстремальних ситуаціях, коли не тільки чиєсь, а й власне життя висить на волосині.

Тисячі українців, які обрали професію рятувальника, 17 вересня відзначають День працівників цивільного захисту.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій не даремно має гасло «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Воно відображає нелегкі будні рятувальників. Попередження та ліквідація пожеж, різного роду аварій і катастроф, стихійного лиха, знешкодження боєприпасів, рятування людей на воді, під час дорожньо-транспортних пригод – ось далеко не повний перелік завдань оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – служби 101.

Організацію та координацію у сфері цивільного захисту, запобігання та організації реагування на надзвичайні ситуації в Любомлі та й у районі покладено на 10-у державну пожежно-рятувальну частину міста.

«У нашій частині працює три інспектори, фахівець цивільного захисту, загалом 27 людей, а також 8 осіб – на посту в селі Старовойтово», – розповідає тимчасово виконуючий обов’язки начальника ДПРЧ №10, головний інспектор Микола Лябук.

«У 2017 році виникло 54 пожежі. На жаль, у квітні в Заозерному у власній оселі згорів господар, а в січні у Любомлі зайнявся будинок, в якому майно намагався врятувати рідний брат власника. З опіками його було доставлено в лікарню».

За словами інспектора, найчастіші причини займання – необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки. Часто у житлових будинках займання виникають через замикання застарілої електромережі.

«Цьогоріч було зафіксовано п’ять пожеж посуші. Зокрема, біля села Машів вогонь майже добрався до лісових насаджень. Та завдяки злагодженій співпраці з лісовою відомчою пожежною охороною, займання вдалося загасити», – повідомив Микола Лябук.

Окрім виїздів на пожежі, працівники ДПРЧ №10 проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням. Взимку розповідають любителям риболовлі про правила поведінки на льоду, влітку – відпочиваючим на водоймах, під час жнив їздять по полях, а під час опалювального сезону перевіряють пічне опалення в оселях.

«Часто ми відвідуємо навчальні заклади, де розповідаємо дітям про техніку безпеки. Також проводимо чимало ознайомлюючи екскурсій у своїй частині для вихованців дитсадків та шкіл. Намагаємося донести до дітей, що вогонь – це не іграшка. На жаль, нещодавно у селі Сильне саме через дитячі пустощі згоріла господарська споруда з сіном. На щастя, ніхто не постраждав, – додав інспектор.

Читайте також: «Як корінному лучанину працюється рятувальником на Любомльщині».

У підпорядкуванні ДПРЧ №10 є дві пожежно-рятувальні машини. Щоправда, далеко не сучасних зразків. Одна машина 1991 року випуску, наповненість якої 2,5 тони води.

 Інша – 2007-го, яка може перевозити 4 тони води.

«Коли надходить повідомлення про пожежу, чотири рятувальники впродовж хвилини повинні бути у повній бойовій готовності. Через погані дороги не завжди вдається швидко дістатися на місце виклику», – розповідає Микола Лябук.

«Хочу розвіяти міф, ніби рятувальники приїжджають без води. У нас постійно в гаражі стоять обидві машини з повним наповненням. Але прибувши на пожежу, один із працівників відразу шукає, де можна набирати воду, щоб її подача була безперервна.

До речі, 4 тони води вистачає на 7-10 хвилин гасіння вогню. Тому не важко підрахувати, скільки тон витрачається на великих пожежах. Якщо займання великого масштабу, на допомогу викликають резервний патруль.

Прикро, що держава мало дбає про матеріально-технічне оснащення рятувальників.

На всю Волинську область було виділено лише чотири пожежно-рятувальні машини, рятувальники працюють у застарілому спецодязі.

Хоча ці люди, які щодня ризикують своїм життям, заслуговують на сучасні умови праці.

17 вересня вшановують ікону «Неопалима Купина». Нехай на терені мужньої професії вас не залишає лицарський дух людяності і впевненості у своїх силах.

Хай завжди оберігає образ Пресвятої Богородиці Неопалимої Купини, яка є покровителем пожежників та рятувальників і надає допомогу всім, хто потрапив у біду.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром