Любомльські школярі вчилися перевіряти інформацію та знешкоджувати фейки

25 Червня 2023, 15:02
Учасники гуртка з медіаграмотності 1016
Учасники гуртка з медіаграмотності

У Любомлі діти навчалися розпізнавати та спростовувати фейкову інформацію.

Гурток з медіаграмотності Район.Діти для любомльських школярів 24 червня провів журналіст національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua Олександр Хоміч.

Темою другого заняття були фейки та боти, які розносять брехню у соцмережах.

Нагадаємо, на вступному травневому занятті учні знайомилися із базовими поняттями: «медіа», «медіаграмотність», «види медіа».

На другому занятті розмовляли про брехню у соцмережах, розбиралися у причинах її поширення, хто і навіщо створює фейки, поширює дезінформацію.

Упродовж півторагодинного спілкування діти освоїли базові навички розпізнавання фейкової інформації та фотоповідомлень. Як виявилося, дехто з дітей самі поширювали дописи у соцмережах із неправдивими фотографіями домашніх улюбленців після підриву росіянами Каховської ГЕС. Тепер же діти навчилися перевіряти правдивість фотоповідомлень.

Під час заняття учні вчилися піддавати сумніву інформацію, яка дуже швидко поширюється в соцмережах та на просторах Інтернету.

Під час вікторини «Вірю\не вірю» школярі аналізували почуту інформацію, підтверджували аргументами правдиву та спростовували неправдиву. Зі завданням хлопці й дівчата впоралися на «відмінно».

Також дітей зацікавили розповіді про ботоферми, як виявити ботів та тролів, проаналізували, у чому їхня відмінністьДіти наводили приклади із власного життя, розповідали про шахраїв у соцмережах, поділилися досвідом.

Як зазначив журналіст на занятті, основні три правила – це перевіряти інформацію по трьох аспектах: хто це сказав, де це відбулося та коли. Адже тепер, в часи інтернету, перевірити будь-яку інформацію з мінімум двох-трьох джерел не є проблемою.

Упродовж заняття школярі дізналися про проєкт «Брехунець», який розвінчує фейки та побачили, яка неправдива інформація ширилася соцмережами Любомльщини упродовж року.

Наприкінці заняття, школярі поділилися на команди та грали у гру «Створи та спростуй фейк».

Також, користуючись слушною нагодою, учасники гуртка долучилися до написання короткого новинного матеріалу про юних волонтерів, які напередодні побували у волинських митників та волонтерили на Збройні сили України. Частина дітей-учасників гуртка з медіаграмотності вже більше як рік волонтерять, продаючи випічку.  За цей час вже зібрали 378 тисяч гривень.

Нагадаємо, національна мережа гіперлокальних видань Район.in.ua проводить для волинських школярів заняття гуртків з медіаграмотності. Такі зустрічі зі школярами будуть проходити протягом року. Учасниками гуртків можуть стати діти віком від 12 років, які проживають у громадах Волині: Поромівській, Любомльській, Володимирській, Шацькій, Павлівський, Рожищенській, Ковельській, Ратнівській та інших громадах.

Мета проєкту – навчити волинських школярів базових знань з медіаграмотності, основних навичок журналістів, фотографів, відеографів, ведучих,  практичні поради щодо фактчекінгу, дізнатися, як використовувати медійність у майбутній професії.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024