Солодкі шедеври – від любомльської кондитерки Світлани Савош

24 Грудня 2020, 13:00
9307

Робити життя солодким рідним, друзям та знайомим, дарувати миті насолоди тим, хто куштує її солодкі шедеври – таке покликання любомльчанки Світлана Савош. ЇЇ торти, короваї, пряники та тістечка – це справді не лише смачні кулінарні вироби, а й насолода для ока, бо ж їх оформлення викликає подив та щире захоплення.

Перший свій торт пані Світлана спекла в 11-річному віці. І вже тоді захопилася цією справою не на жарт, а своїм рідним, особливо мамі, старалася приготувати щось солоденьке, бо дуже вже та любила випічку, пише газета «Новий погляд+».

«Мама завжди куштувала те, що я пекла, була першим дегустатором моїх солодощів. Мене це дуже заохочувало і давало наснаги творити на кухні кулінарні шедеври. Свою майбутню професію також пов’язала із кондитерством, якому вчитися у Луцькому кооперативному училищі. Хоча там давали лише базові знання (як місити різноманітні види тіста для випічки хлібобулочних виробів, тортів, тістечок, робити креми), та сьогодні ця рецептура значно розширилася, з’явилися нові підходи до випікання та приготування тістечок, тортів, короваю. Коли раніше весільний коровай був у формі звичайної круглої  хлібини, яку прикрашали квітами з пісного тіста, палками-гусаками, то тепер – це справжні витвори мистецтва, в декорі яких використовують як звичайне тісто, так і мастику, білкову, цукрову та желейну маси. Та й навіть звичайні заварні тістечка тепер уміють так подати, що вони будуть викликати подив! Адже купуємо товар очима, а вже потім оцінюємо смакові якості», - розповідає Світлана Савош.

Тому в оформленні своїх кондитерських виробів жінка намагається використовувати сучасні тенденції, часто поєднуючи їх з традиційними елементами, бо переконана, що солодощі мають бути не лише смачними, а й радувати око тих, хто їх буде куштувати.

1

1

Аби удосконалити свою майстерність, дивилася онлайн-уроки як безкоштовні, так і платні, багато інформації шукала в Інтернеті, з якої почерпнула багато корисного, занотовувала рецепти, експериментувала, удосконалювала свої навики методом проб та помилок. А бувало, що й невдалу випічку довелося викидати. 

У захваті Світлана і від майстер-класу відомої рівненської коровайниці Оксани Клюйко, на якому пощастило побувати разом з іншими десятьма коровайницями Волині, а також отримати відповідний сертифікат. Проводився захід у Луцьку протягом чотирьох днів, під час якого майстриня показала усі тонкощі пекарської справи, на які, здається, ніколи не звертала уваги, а вони виявилися справді корисними у роботі.

1

За п’ять років, відколи Світлана почала займатися випічкою на замовлення, розширилося коло її клієнтів. Бо коли спочатку торти, короваї та різну солодку здобу пекла на замовлення рідних, друзів та знайомих, то вже згодом посипались замовлення від жителів інших населених пунктів Любомльщини. Світлана зізнається, що один з її короваїв побував навіть на весіллі у Німеччині, а від замовників отримала лише найкращі відгуки.

У кондитерському арсеналі пані Світлани вагоме місце займає випічка пряників. Медові, шоколадні з медом та цедрою апельсина, імбиром, різних форм та яскравою оздобою є найкращим подарунком для малечі. Чи не найбільше пряників замовляють у період новорічно-різдвяних свят, бо виробляє їх Світлана у формі сніговиків, рукавичок, Святого Миколая, сніжинок, новорічних автівок, ялинок, а ще – символів прийдешнього року, що створюють справжню атмосферу свята та змушують світитися дитячі очі особливою радістю.

1

Приймаючи замовлення на торти, жінка найперше, старається дізнатися, що саме людина любить: медовики чи бісквітні коржі (шоколадні, ванільні чи медові, з маком чи кокосом), який крем (сметанний, масляний чи заварний). При «коровайних» замовленнях, каже, визначальним є те, для кого має бути весільний хліб: нареченої чи нареченого, в якому стилі чи кольоровій гамі планують святкування. Дещо для дизайну короваїв бере з Інтернету, а багато що є витвором її фантазії.

1

Більше трьох замовлень в тиждень на випічку короваїв Світлана не бере. Зізнається, що це – важкий та відповідальний процес, який не терпить поспіху.

«Щоб повністю зробити коровай, потрібно три дні. Першого дня роблю заготовки для дизайну виробу, другого - печу сам хліб та даю йому охолонути, або, як кажуть, стужавіти, щоб не втрачав форму після декору. А на третій день уже оздоблюю його мастикою. Так само і з тортами», - розповідає Світлана.

Інколи, зізнається кондитера, рецепти доводиться змінювати «під себе», додаючи більшу чи меншу кількість тих чи інших інгредієнтів. А найпершими дегустаторами маминих шедеврів є діти – Анна (є студенткою коледжу), та Сашко, котрий відвідує дитсадок. Діти звикли, що на столі для них завжди є щось смачненьке, з любов’ю приготоване мамою.

І такі позитивні відгуки не лише рідних, а й решти замовників надихають кондитеру, штовхають вперед шукати щось нове, аби люди отримували задоволення не лише від смаку її виробів-шедеврів, а й від їх вигляду.

​​​​​​​


1

1

1

1

1

1

1

2

 

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024