«У пісні – моє життя і серце», – керівниця гущанського ансамблю «Опалинка»

27 Листопада 2020, 15:10
3630

ЇЇ життя сповнене пісень, концертів, виступів, репетицій, і, зрештою, книг. Саме в царині культури Олена Баштанська із села Гуща знайшла своє покликання, бо змалку у хаті чула дзвінку українську пісню, що виводили дуетом голоси батьків.

Мабуть, на виборі майбутньої професії дівчини позначилися гени: батько працював завідувачем сільського клубу в селі Гуща, грав на баяні. А мама ж … просто любила співати. Тож і захотіла сама так, пише газета «Новий погляд +».

Після закінчення Гущанської середньої школи у 1988 році вступила на навчання в Луцьке культосвітнє училище, а вже у1990 році молоду та талановиту спеціалістку направили на роботу в клуб села Старовойтово. Заміжжя та народження дитини змусили Олену Баштанську тимчасово змінити пріоритети «культурні» на «сімейні», проте вже через три роки працівники культури Любомльського району Вячеслав та Лідія Климовичі запропонували їй посаду завідувачки бібліотеки села Гуща, де працює і до сьогодні. 

За роботу сільського бібліотекаря Олена Баштанська взялася з ентузіазмом, дбаючи не лише про книги, а й оформлення тематичних куточків, виставок про історію рідного села Гуща, Любомльщини, Волинського краю, місцевого фольклорного колективу «Опалинка», міжнародну співпрацю з гмінами Республіки Польща, Білорусії. Оформила пости земляка Петра Гоця, відомого в Україні бібліотекаря-бібліографа, автора понад 30 поетичних збірок та брошур. Особливе місце у приміщенні сільського клубу займає етнографічний куточок, де репрезентовані старовинні вишивки рушників-оберегів, сорочок-вишиванок, старовинні намальовані картини, старовинні фотографії знаних людей села і Гущанської сільської ради.

2

1

На початку 2000-х років посаду завідувачки сільського клубу займала Людмила Сахар, вона ж і запропонувала творчій та завзятій бібліотекарці разом зайнятися культурно-масовою роботою в клубі, а у 2009 році замість неї (бо ж ішла на заслужений відпочинок) стати керівницею фольклорного колективу «Опалинка». І саме Людмила Сахар стала її наставницею у творчій діяльності.

«Чесно кажучи, було трохи лячно, бо не знала, як мене сприймуть уже не як учасницю колективу, а як керівника. Тим більше, що треба було готуватися до захисту колективом на звання «народного», який отримали ще у 2003 році»,  розповідає Олена Баштанська.

А погодившись на таку пропозицію, стала агітувати співати у колективі й чоловіків сільських артисток. Таким чином співати в «Опалинці» зголосилися аж чотири сімейні пари.

За десятки років спільної роботи учасники колективу стали однією великою родиною, підтримували один одного, ділили радощі та горе, успіхи й невдачі. Репетиції, що проводилися двічі на тиждень, розпочиналися не зі співу, а щирої товариської розмови. Підготовки до численних концертів у селі, районі, області, репетиції, виступи у Польщі та Білорусі – це те, чим було сповнене життя фольклорного колективу протягом десятка років, а разом з тим – і її керівниці Олени Баштанської, котра змогла у таких нелегких творчих справах завжди сподіватися на підтримку колективу.

1

Вагомим етапом у багаторічній діяльності ансамблю стали численні виступи на фестивалях, святах та конкурсах, що відбувалися у Польщі, зокрема, у прикордонних регіонах, з якими в останні десятиліття налагодили тісну культурну співпрацю. А вже у березні колектив відзначив свій «золотий» ювілей.

Сьогодні у його складі – майже 20 учасників, яких зуміла згуртувати невгамовна, творча та енергійна Олена Баштанська. Серед співаків є вчителі, пенсіонери, староста та навіть колишній сільський голова. Найстаршій учасниці – Лідії Міщак – більше 80, наймолодшим – трохи більше 30 років. Але усіх їх об’єднує щира любов до української пісні, до сцени та творчості. У репертуарі «Опалинки» більше сотні українських народних пісень, є серед них і ті, старовинні, що співали на весіллях, обжинках та інших обрядодійствах їхні предки. Старанно записувала ці пісні від старожилів села у свої зошити Олена Баштанська. А одну з них – «ягідну»  колективу «Опалинки» довелося навіть виконувати на відомій телепередачі «Фольк-мьюзік» у Києві. Не залишають байдужими глядачів виступи гущанського колективу у Польщі, особливо тоді, коли зі сцени лунають не лише польські пісні, а й українські пісні польською мовою.

4

А 9 листопада щирі зичення з нагоди особистого «золотого» ювілею приймала від творчого колективу її керівниця Олена Баштанська. Щира, енергійна, завзята та творча – такою її бачать не лише учасники художньої самодіяльності, а й жителі громади, бо щоразу їй вдається організувати виступи народного ансамблю на високому рівні. А з нагоди життєвого ювілею зичать міцного здоров’я, радості, наснаги та оптимізму та віри в те, що попри тимчасову перерву у виступах у зв’язку з карантинними обмеженнями, «Опалинка» ще не один десяток років радуватиме своїх глядачів зі сцени!


1









Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
29 Листопада 2020, 16:48
Як додому вернувся. Молодці. Ще б фотку засновниці - баби Льодзі.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024