Талановита людина – талановита в усьому: педагог Любомльської школи Валерій Сулік

04 Жовтня 2020, 09:11
Валерій Сулік 7424
Валерій Сулік

Нещодавно відсвяткували міжнародний День музики, а сьогодні День працівників освіти. Людина, до якої відносяться обидва ці свята – Валерій Сулік.

З дружиною Валентиною виховали двох дорослих доньок Людмилу та Аллу. Донька Алла Жовнір говорить, що вчитель – це не просто професія, а стиль життя: «Це я можу сказати про свого тата. Скільки себе пам'ятаю, в житті нашої родини була присутня музика. Це і співи в колі друзів, і написання нових мелодій, і підготовка до 1 вересня чи останнього дзвоника. Після нескінченних тренувань тата вдома пісеньки звучали вже в моїй голові, їх складно було позбутися, хоча дуже хотілося. Але результат приносив задоволення й щасливі посмішки дітей та дорослих у школі, що найцінніше. Зараз же дивує, що в тата ще досі залишилося стільки натхнення працювати з не завжди слухняними дітьми. Ми завжди радіємо з успіхів тата, хоча часто дізнаємося про це з соцмереж. Нам з сестрою є з кого брати приклад».

Валерій Сулік навчався в культосвітньому училищі міста Луцька. Керівниця танцювального колективу «Едельвейс» Галина Бородчук пригадує, як в один рік вступали в училище: «Жили в одних господарів: я з однієї сторони, а він з іншої. Валерій по шість годин щодня грав на баяні. Я ставила танці в навчальному закладі, а він писав мені чудову музику. Одну з них, що була написана до танцю «Дівчинка-розбишака», нашому акомпаніатору було складно зіграти. Пізніше ми брали разом участь у концертах. Валерій Васильович – людина з великої літери. Відповідальний, професіонал своєї справи, добрий, цілеспрямований і ніколи не відмовить в допомозі.

На цей час Валерій Сулік – вчитель музичного мистецтва Любомльського ЗЗСО №2. Спеціаліст, має звання «старший вчитель», педагогічний стаж 39 років. А також багато років акомпаніатор народного аматорського хору ветеранів війни і праці «Осіннє золото».

1

Директорка Любомльського ЗЗСО №2 Марія Мельниченко: «Валерій Васильович – це той колега, на якого завжди можна покластися. Він відповідальний, можливо, часом, дуже... творчий, живе своєю роботою, бере участь у всіх виховних заходів школи та міста».

Валерій Сулік не працює, а живе музикою. Він є фанатом своєї справи. У нього й дня не проходить без пісні, ноти, мелодії, гітари, баяну... На уроках у школі працює з душами учнів, прищеплюючи їм любов та інтерес до музики, розвиваючи їх музичні здібності та художній смак.

Та не уроками єдиними, адже також веде хор та вокально інструментальний ансамбль. Займається з дітьми вокалом та грою на гітарі. Сам підбирає та записує нотні партії для виступів, навіть створює власні пісні. Усі учні з різними уподобаннями, характерами, темпераментами та він до кожного має свій підхід. Навіть після випуску не забуває своїх вихованців, завжди знайде час на спілкування, адже кожному з них віддає частинку своєї душі. В тому його з вдячністю називають у школі – наш маестро.

1

Випускниця Любомльського ЗЗСО №2 та в минулому солістка ВІА школи Анна Прокопчук: Валерій Васильович – це унікальна людина. Це вчитель, мама і тато в одному, і той, хто знайде час в своєму щільному графіку абсолютно на все. Це завжди мене дивувало. Для нього немає поняття «не вистачає часу», тому своїх учнів він постійно тримає або на хорі, або на інших заняттях навіть тоді, коли в цих дітей є додаткові уроки після школи. Ця людина завжди випромінює нереальну кількість гумору і позитиву. Я дуже ціную його і той час, який він виділяв на мій розвиток. За це він заслуговує на найкраще. Дякую».

Багато його вихованців у різні роки ставали призерами різноманітних конкурсів різних рівнів («Срібні дзвіночки», «Зірки над Бугом», «Ми діти твої Україно» та інші.), без них не проходить жоден захід в школі та місті (звітні концерти, дні міста, вчителя, матері, Незалежності).

Ольга Корнелюк – мама доньки, що займається вокалом у Валерія Суліка: «Пам’ятаю, Валерій Васильович прийшов на збори першокласників і запитав, хто з діток співає. Ми прийшли на прослуховування і тоді він побачив у Валерії потенціал. В садочку вона не співала, але я знала, що в неї є слух. Валерій Васильович розкрив в ній артистку, навчив не боятися сцени та отримувати задоволення від виступу. Таких відданих своїй роботі людей я не зустрічала. Він проводить репетиції і у вихідні дні, коли міг би відпочивати. Безмежно вдячні йому за любов до музики, яку він прищеплює нашим діткам».

Окрім музики, одним із улюблених занять Валерія Васильовича є настільний теніс. Сам тренується, їздить на змагання та навчає дітей тонкощів цієї гри.

Мама двох діток, що займаються настільним тенісом Людмила Мелешко: «Чудовий вчитель та тренер. Діти отримують задоволення від тренування та з нетерпінням чекають наступного. Валерій Васильович вміє знайти підхід до кожного, зацікавити, розкрити талант. Їздить з дітьми на змагання, де вони виборюють нагороди.

Колега по тенісу Павло Чиж: «Позитивна та неймовірно талановита людина, грає на багатьох музичних інструментах, «людина-оркестр». Знаю Валерія Васильовича з 2002 року, завдяки йому почав грати в настільний теніс. Можна сказати що він мій перший тренер. Вже, мабуть, років з п’ятнадцять разом граємо за команду Любомля. На змаганнях неодноразово були переможцями та призерами Волині. Користуючись нагодою, хочу привітати, з днем вчителя та побажати міцного здоров'я, сімейного затишку, талановитих учнів, спортивних здобутків та плідної праці на життєвій ниві».

1

А ще Валерій Сулік – затятий рибалка, а також полюбляє тихе полювання. Та на ці захоплення у нього залишається зовсім мало часу, адже навіть у вихідні або заняття вокалом чи гри на гітарі, поїздка з хором «Осіннє золото» чи ж просто концерт.

Дякуємо багаторічну та віддану працю, за любов до музики, що даруєте дітям. Вітаємо Вас та всіх причетних з вашим професійним святом: Днем працівників освіти. Нехай завжди всміхається доля, дарує міцне здоров’я та довголіття. Бажаємо здійснення найзаповітніших мрій, а також щоб у ваших родинах завжди панували тепло, радість та затишок.

Анна СКЛЯНЧУК,

Студентка факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром