Надання послуг – за євростандартами: як Любомльська лікарня влилася в другий етап медреформи

27 Липня 2020, 16:00
В операційному блоці Любомльської лікарні 4204
В операційному блоці Любомльської лікарні

В жодному разі від реформ не має постраждати пацієнт. В цих словах твердо переконаний генеральний директор КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» Володимир Дибель.

Саме сюди ми приїхали для того, аби дізнатися, як другий етап медичної реформи вплинув на функціонування однієї з найбільших лікарень Волині. Адже сьогодні до любомльських медків їдуть лікуватися, народжувати та оперуватися жителі не лише Любомльського, а й Шацького районів, де десять років тому закрили пологове та хірургічне відділення.

У кабінеті генеральний директор та його заступниця з медичної частини Наталія Ліщук розповідають про те, які зміни відбулись потягом останніх років в медичній сфері Любомльського району та як живеться медикам під час реформи.

1
Генеральний директор Володимир Дибель
Генеральний директор Володимир Дибель

Медичне обладнання – за Єврогроші

А розповісти таки є про що, бо ж увесь фінансовий ресурс, участь у різних проектах спрямовували на те, аби лікарня мала нове сучасне обладнання для обстеження та лікування, а надання послуг жителям були наближені до європейських стандартів.

Читайте також: Як медреформа змінила Шацьку районну лікарню. Репортаж

«Завдяки європроєкту «Розвиток транскордонного співробітництва для покращення оздоровчих умов жителів Бєльського повіту та Любомльського району через програму здоров’я і профілактики в сфері онкозахворювань і туберкульозу» лікарня придбала дороговартісну медичну апаратуру, яка вивела районну медицину на якісно новий рівень», – каже Володимир Дибель.

В операційній - хірург Олександр Дець та анастезіолог Олександр Згоранець
В операційній - хірург Олександр Дець та анастезіолог Олександр Згоранець

Два спеціалізовані автомобілі швидкої медичної допомоги зі спеціальним медичним обладнанням (реанімобілі), а також сучасне медичне обладнання: цифровий мамограф, діагностичний рухомий кабінет, в складі якого вмонтований флюорограф, комплекси рентгенівські діагностичні «Крас», рентгенографічний апарат, набір лапароскопічний для хірургічних втручань, два універсальні операційні столи, універсальний комплекс для ендовідеохірургії, набір ендоскопічного обладнання, в склад якого увійшли бронхофіброскоп, гастрофіброскоп, колонофіброскоп – це та медапаратура, яка дала можливість любомльським лікарям стати на голову вище в плані надання медичної допомоги жителям двох районів, розширити спектр послуг обстежень та операцій, в тому числі й травматології, гінекології, робити акцент на профілактиці онкозахворювань, туберкульозу та виявлення їх на ранніх стадіях.

Читайте також: Повний фарш: як Євросоюз обладнав Любомльську лікарню

Автомобіль швидкої купили за єврогроші
Автомобіль швидкої купили за єврогроші

1
Нова апаратура робить точні аналізи
Нова апаратура робить точні аналізи

«А головне, людям не треба тратити  дороговартісний час  та додаткові кошти, нікуди не треба їхати – ні в Луцьк, ні в Ковель, аби пройти певне обстеження та прооперуватися», – додає Наталія Ліщук.

1
Заступниця з медтчної частини Наталія Ліщук
Заступниця з медтчної частини Наталія Ліщук

Лише за останні місяці лікарня закупила сучасний апарат ШВЛ (мають ще 10 своїх), кисневі концентратори, відеоендоскопічну стійку за 1,2 мільйона гривень. До 1 листопада в лікарні з’явиться і комп’ютерний томограф.

Акцент – на лікарські кадри

Ще декілька років тому лікарня посилила свій кадровий потенціал молодими спеціалістами, переймала досвід роботи колег з лікарень інших областей, зокрема, Запоріжжя, що дало можливість впроваджувати нові методики лікування. Постійно працюють над підвищенням кваліфікації лікарів.


1
Колектив лікарів Любомльської лікарні - справжні професіонали
Колектив лікарів Любомльської лікарні - справжні професіонали

В останні роки любомльські травматологи за допомогою артроскопічної стійки роблять оперативні втручання на колінних суглобах, почали проводити  пересадку кульшових суглобів, хірурги та гінекологи освоїли лапароскопію, а з початку року – гістероскопічні діагностичні та оперативні втручання на матці.

1
До травматологів Миколи Абрамчука та Андрія Бондаренка їдуть оперуватися з сусідніх районів
До травматологів Миколи Абрамчука та Андрія Бондаренка їдуть оперуватися з сусідніх районів

«Особисто я задоволений тим, як іде розвиток нашої медицини в районі. Ми працюємо і над тим, аби лікарі не зупинялися на досягнутому, і аби вони мали усе необхідне для своєї роботи», – зазначає Володимир Дибель.

Попри все, в лікарні визнають, що часткова проблема з кадрами таки є. Зараз тут працює 60 лікарів, 149 – середнього медичного персоналу. Бракує педіатрів, терапевтів, акушера-гінеколога.

1

Є домовленість, що в цьому році після інтернатури в лікарню прийдуть працювати два терапевти та лікар-анастезіолог, в наступному – два акушер-гінекологи та лікар з внутрішніх хвороб.

«Щоб молодий лікар прийшов працювати, треба його чимось зацікавити, дати стимул: це житло та заробітну плату. Маємо гуртожиток для лікарів на 28 місць. Але зараз там проживає 10 медиків. Треба думати і над будівництвом житла для медиків. Іншого виходу просто немає», – каже Володимир Дибель.

Договір з НСЗУ – аж на 12 пакетів послуг

Із 27 пакетів послуг, які оплачуються лікарням НСЗУ, Любомльська лікарня уклала договір на надання 12 пакетів послуг. Наразі ж отримують оплату за фактично надані пріоритетні послуги за 5 пакетами: пологи, гістероскопію, мамографію, фіброгастродуоденофіброскопію, бронхоскопію, фіброколоноскопію. Решту фінансування лікарня отримує із глобального бюджету, оскільки через карантин в лікарні декілька місяців не могли в повній мірі проводити планове лікування та планові операції.

1

У лікарні стараються, аби була новітня сучасна апаратура
У лікарні стараються, аби була новітня сучасна апаратура

 

«Надалі  плануємо укласти договір з НСЗУ про надання послуг з реабілітації дітей з інвалідністю, а ще – дитячої хірургії, дитячої анестезіології та дитячої травматології», – розповідає Наталія Ліщук.

Нарікає керівництво лікарні на те, що ціни на послуги значно занижені.  

1

Володимир Дибель переконаний, що одні послуги варто підвищити на 100%, а деякі – навіть на 150%, аби рентабельність медзакладу була хоча б на рівні 5%, які можна було б спрямувати на розвиток.

Сума, яку щомісяця отримує лікарня  від НСЗУ, залежить від кількості наданих послуг. Вона коливається від 3 до 3,5 мільйона гривень. Поки що її вистачає на мінімальне забезпечення лікарні. Далі ж, переконаний генеральний директор, закладам треба вчитися заробляти самим, надаючи платні послуги. Інакше це позначиться і на заробітній платі лікарів, і на матеріальній базі медзакладу. 

2

«Попри реформу, в лікарні однією з проблем є фінансовий дефіцит. Його позбутися плануємо за рахунок надання платних послуг, що ми й робимо. Так, сьогодні дуже важко пояснити людям, що лікарні теж мають заробляти, аби надавати медичну допомогу на тому рівні, який би задовольняв потреби населення. Частково вирішити питання, як я і казав, може збільшення компенсації вартості послуг, які фінансуються з НСЗУ. Але чи піднімуть ціни в майбутньому – не знаю», – розповідає Володимир Дибель.

1
У кабінеті офтальмолога
У кабінеті офтальмолога

Поки що лікарні допомагають з місцевих бюджетів, зокрема, об’єднані територіальні громади та районна рада, яка минулого року допомогла покрити весь борг із заробітної плати медикам лікарні. Громади ж виділяють кошти на придбання медичної апаратури та інших потреб.

Приймальне відділення – добудують

Оскільки Любомльська лікарня потрапила у список семи опорних лікарень Волині, її приймальне відділення будуть добудовувати за типовим проектом, що відповідає всім Європейським стандартам.

Приймальне відділення будуть реконструйовувати
Приймальне відділення будуть реконструйовувати

Уже є розроблена проєктно-кошторисна документація, відповідно до якої вартість добудови становитиме 6,5 мільйона гривень.

Днями оголосили тендер на добудову, а в серпні планують розпочати роботи.

Наразі ж за кошти лікарні перекрили дах терапевтичного відділення.

Без лабораторних аналізів – ніяк

Для того, аби встановити точний діагноз, лікарям потрібно мати повну «картину» стану пацієнта. Тут допомагають лабораторні дослідження.

В рамках європроєкту лабораторія поповнилася сучасним аналізатором крові, на якому можна робити аж 22 показники, аналізатором електролітів та газів крові, аналізатором сечі.

1
У біохімічній лабораторії - стерильна чистота
У біохімічній лабораторії - стерильна чистота

За раз в апаратах можна зробити 90 аналізів, котрі будуть готові за 2 години. Це дуже спрощує роботу лаборантів та дає більш точні результати.

«Зараз аналізи робиться автоматично: достатньо поставити пробірки в апарат, в якому можна робити два вили аналізів: біохімічний та імуноферментний. В елетролітному аналізаторі робимо такі показники крові, як калій, магній, натрій, насиченість киснем. А завдяки тому, що він є маленький, з ним можна йти в операційну чи реанімацію та одразу робити аналізи», – розповідає Наталія Бабаць, завідувачка клініко-діагностичною  лабораторією.

А з початку червня в лабораторії роблять ІФА-тести для виявлення хворих на коронавірусну інфекцію. За ці два місяці в лікарні зробили більше двох з половиною тисяч ІФА-досліджень.

1
Завідувачка клінічною лабораторією Наталія Бабаць
Завідувачка клінічною лабораторією Наталія Бабаць

Їдуть на лікування та пологи з інших районів та областей

Сучасне дороговартісне обладнання, яке має Любомльська лікарня, а також кваліфіковані спеціалісти зробили свою справу, бо ж сюди їдуть не лише жителі Шацького району, а й сусідніх Старовижівського, Локачинського, Турійського і навіть Камінь-Каширського. Були пацієнти із Київської та Житомирської областей.

Читайте такожЧому в Любомльську лікарню їдуть народжувати з інших районів

Здебільшого, приїжджають оперуватися до травматологів, хірургів, а жінки – народжувати у комфортних умовах пологового відділення, де облаштовані дві пологові зали, є можливість перебувати в окремій палаті після пологів.

Читайте також: Травматологи Любомльської лікарні опанували нові методи лікування

2
Травматолог Андрій Бондаренко
Травматолог Андрій Бондаренко

1

«Можу з упевненістю сказати, що районна медицина стала на голову вище, ніж була п’ять років тому. Але на досягнутому не будемо зупинятися, бо плани у нас грандіозні. Це реабілітація дітей з інвалідністю (їх в районі є 248), розширення лапароскопічних, травматологічних операцій, лабораторних методів дослідження та обстеження населення, більш широко надавати допомогу вузькопрофільними спеціалістами», – ділиться Володимир Дибель.


Комфортні умови - у палаті гінекологічно-пологового відділення
Комфортні умови - у палаті гінекологічно-пологового відділення


Одномісна палата для породіль
Одномісна палата для породіль

У пологовому відділенні є усе для народження малюків
У пологовому відділенні є усе для народження малюків

Завідувачка гінекологічно-пологовим відділенням Світлана Дубій
Завідувачка гінекологічно-пологовим відділенням Світлана Дубій

1

У палатах - комфортні умови та нові меблі
У палатах - комфортні умови та нові меблі


У педіатричному відділенні - усе для маленьких пацієнтів
У педіатричному відділенні - усе для маленьких пацієнтів


УЗД-діагностика
УЗД-діагностика

Ретнген-діагностика
Ретнген-діагностика

Обов'язково - температурний скринінг на вході до поліклініки
Обов'язково - температурний скринінг на вході до поліклініки


Кімната у відділенні для реабілітації для дітей з інвалідністю
Кімната у відділенні для реабілітації для дітей з інвалідністю

Сенсорна кімната - для послуг з реабілітації дітей з інвалідністю
Сенсорна кімната - для послуг з реабілітації дітей з інвалідністю




У клінічній лабораторії
У клінічній лабораторії




Підготовка операційної ...
Підготовка операційної ...

...в операційній має бути усе напоготові
...в операційній має бути усе напоготові

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024