«Якісне навчання завжди матиме попит», – Тетяна Репницька

16 Липня 2020, 19:14
2356

Уже 11 років на ринку бізнес освіти у Луцьку працює Бізнес-академія практичного менеджменту PMBA. Навчальний заклад належить до групи компаній VolWest Group, але не обмежується вишколом власного менеджменту і персоналу. Здобувати неформальну освіту тут можуть усі охочі.

А ще PMBA відома тим, що регулярно проводить у місті галузеві форуми і пропагує Луцьк як центр бізнес-туризму. Як розвивалася ділова освіта у період карантину Бізнес.Район дізнавався у директорки Бізнес-академії Тетяни Репницької. 

PMBA під її керівництвом уже шостий рік  і весь цей час працює на формування іміджу VolWest Group, як сучасного і прогресивного роботодавця. 

– Тетяно, Бізнес-академія напередодні карантину перебралася з центру Луцька в «Адреналін Сіті». Ви щось знали?

– Нічого випадкового не буває (сміється). Ми переїхали в кінці лютого, а вже в березні стався карантин. Встигли провести офіційне відкриття і три великих тренінги. Тож переїзд «Адреналін Сіті» врятував нас від даремних витрат, адже локація в центрі це дорого вартісна оренда. Хоча ті аудиторії за три роки стали для нас рідними, та все ж тут базується головний офіс VolWest Group. Тут у нас краще працює синергія, адже є можливість щодня бачитися і спілкуватися не тільки з топменеджерами, але й з усіма працівниками компанії, які вже вчаться або будуть вчитися. 

Читайте такожУ Луцьку відкрили оновлену бізнес-академію PMBA в «Адреналін Cіті»

– Ваші нові аудиторії обладнали на місці колишнього кафе поряд з кінозалами. Це означає, що це все тепер господарство PMBA?

– Ми разом з адміністрацією «Адреналін Сіті» плануємо зробити тут унікальний конференц-сервіс на Волині. Цей культурно-розважальний центр дає великі можливості.

По-перше, є локації для навчання: дві великих аудиторії та три кінозали на 40, 100 і 200 осіб. По-друге, тут функціонує Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, де можна проводити масштабні заходи не тільки для культури, а й для бізнесу. Вперше там відбувся West Media Forum 2018 і опісля МСУМК приймав не один подібний івент.

Дивіться також: ФОТО з WEST MEDIA FORUM 2018

По-третє, учасників на місці є все: заклади харчування різного рівня, хостел, готель і різноманітні розваги.

Всі ці можливості «Адреналіну» дозволяють розвивати Луцьк, як центр бізнес-туризму. Ми за 5 років уже провели тут два десятки бізнес-форумів і гордимося цим. Адже це – класний інноваційний метод навчання: в одному місці концентрується найкращий досвід, за яким до Луцька їдуть професіонали зі всієї України. Ми постійно доводимо, що Луцьк – ближчий до Європи, ніж Київ.

Читайте також: «Мене проперло від того, що я побачив», – Остап Дроздов про Музей Корсаків

– З перших днів карантину усі стали вчити всіх. Як ви конкурували із засиллям безкоштовних вебінарів?

– Надмірна пропозиція безкоштовних онлайн-навчань насправді стала, даруйте, великим смітником. Тому треба фільтрувати у що інвестувати свій найцінніший ресурс – особистий час. Навчання має бути і цікавим, і корисним. Наша функція – гарантувати якість і дбати про практичність матеріалу.
Інша справа – безкоштовний доступ до технологій. Google, Microsoft, Zoom, GoToMeeting, Cisco надають свої інструменти для вільного користування, то ж для шкіл та університетів зараз зоряний час.

Ті навчальні заклади, які не скористаються цією унікальною нагодою, потрібно закрити за профнепридатність.
Перші два тижні карантину ми транслювали вебінари для того, щоб людей заспокоїти, навчити працювати віддалено. Заняття проводили для працівників ритейлу від керівників департаментів мереж «Наш край» і «SPAR».

Читайте такожНе криза, а стрес-тест: чого можна повчитися у «Нашого Краю», щоб вижити в пандемії

Та коли на такі онлайн-тренінги стали купувати квитки зовнішні слухачі, то ми переконалися, що якісне навчання завжди матиме попит, головне швидко пристосовуватися до нових умов. Адаптивність – у наш час дуже важлива, вона є ключем до майбутнього. Карантин для всіх нас став поштовхом стати гнучкішими.

– Добре, вебінари – це на пару годин, тож можна втримати аудиторію. А як ви відважилися проводити цілий West HR Forum онлайн?

HR-форум ми мали проводити 3 квітня і спершу перенесли на невизначений термін. Але то був дуже очікуваний для ринку захід, адже ми готували його п’ятий рік поспіль. Ми вже добре розуміємо потреби HR-фахівців, тому й замахнулися провести онлайн-івент одразу на цілий день. Звісно, хвилювалися, але як розпочали о десятій, так аж у 18 всі розійшлися, поки не виступили усі 12 спікерів. Було 125 учасників і ще потім люди постійно приєднувалися.
Коли отримали фідбек, то зрозуміли, що нам вдався один з найкращих форумів. Для ділових людей це дуже зручний формат: можеш і щось своє робити, і слухати, і згодом ще й отримати запис.

Читайте також: У Луцьку відбувся перший бізнес-форум онлайн: поради про HR в час коронакризи

– То ви тепер більше схильні до онлайн-формату?

– Навчання має бути доступне в різних форматах: легко, швидко, завжди під рукою. Але онлайн має дуже багато підводних каменів, тому треба поєднувати і офлайну ми не відкидаємо. Навпаки – ми за ту особливу енергетику і нетворкінг.

Наживо – це особлива магія. Люди, які йдуть до нас, розуміють, що поруч з ними такі ж успішні менеджери, або люди, які мають пристрасть, мають потенціал. То як заняття спортом вдома і в залі: різний рівень інтеграції в процес. Офлайн-навчання – це можливість оточити себе успіхом.

Для онлайн-навчання має бути дуже добре підготовлений викладач. Якщо лектор нецікавий, то слухачі просто вимкнуться.


 

– Розкажіть, будь ласка, більш про викладачів бізнес-академії. 

– Бізнес-академія у 2006 році розпочиналася як корпоративний університет, головним завданням якої було навчання працівників VolWest Group. Тож 80% викладацького складу становили топменеджери компанії.

Та коли почали звертатися за тренінгами інші бізнеси, зрозуміли, що треба ширше мислити, не потрібно ставити меж. І з 2009-го року ми вже стали РМВА (Practical Management Business Academe) і відкрилися для всіх.

Це був великий шлях експериментів і знайомств, залучення викладачів з усієї України. Тож зараз топ-менеджери і керівники департаментів наших бізнесів лише 20 відсотків викладачів, а 80 – запрошені.

До нас звертаються тому, що усі наші викладачі – практики. Це одна із базових вимог. Люди, які просто знають теорію і не мають власного бізнесу, або не керують бізнесом, у нас не викладають.

Читайте також10 випускників Бізнес-академії РМВА, які стали успішними ТОП-менеджерами

– Поговорімо і про слухачів PMBA. Хто всі ці люди?

– Половина – це працівники 17 інвестиційних проєктів компанії VolWest Group, у якій справжній культ навчання. У положенні про корпоративну культуру зафіксовано, що навчання – це така ж робота. І що найважливіше – ти не можеш бути топменеджером чи керівником, якщо не маєш бізнес-освіти.

Інша половина – люди, які хочуть розвитку, планують вивести свій бізнес на новий рівень, або ж започаткувати його. Часто звертаються коли є ідея, але нема розуміння як її втілити у життя. Хоча це банально звучить, але знання важливі, ідея сама по собі нічого не варта, важливо перетворити її у продукт. Є дуже багато різних тренінгових центрів, але найважливіше, коли знання прикладні і ґрунтуються на науковій базі. Тому дуже важливо вдало обрати для себе освітнього провайдера.

Наталія ПАХАЙЧУК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024