Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Як відрізнити справжній мед від підробки?

08:00 18.09.2016
824

Далеко не кожен пасічник нашого району може похвалитися такими здобутками у солодкій справі, як енергійний бджоляр ДП «Любомльський лісгосп» Микола Лобко, житель села Штунь. Напередодні Дня працівника лісового господарства ми й завітали до затишної оселі дбайливого господаря, турботливого сім’янина і шанованого бджоляра, аби дізнатися запоруку успіху у цій непростій справі.

− Як давно займаєтеся бджільництвом? Можливо, це сімейна традиція?

− Ще змалку мене тягнуло до цієї справи. Дід був знаний в окрузі пасічник, я й біля нього вчився, як потрібно доглядати за бджолами. А батько працював у лісгоспі, часто брав мене на викачку меду. Сам серйозно пасічникую більше двадцяти роки. П’ять літ працював у лісгоспі помічником пасічника, а вже з 1999 року підвищили на посаді. Коли землю почали приватизовувати, вирішив взяти два гектари для ведення сільського господарства. Так і заснував у рідному селі свою пасіку, яка нараховує 40 вуликів. Щоб розпочати таку справу і утримувати кілька вуликів, великих фінансових затрат не потрібно та й пасіка згодом повністю окупить себе.


− Із чого варто починати тим, хто хоче займатися бджільництвом? Який вид бджіл найкраще завести в нашій місцевості?

− Найперше, потрібно мати бажання. Не менш важливо зрозуміти, як твій організм реагує на бджолині укуси, чи немає алергії. Якщо вона все ж є, то самого бажання мало. Для нашої місцевості найкраще підходять карпатські бджоли. Правда, є ще степові, але в нас немає сприятливих умов для їхнього розведення. Хочу відзначити, що від виду залежить кількість меду.

− В яку пору року вдається найбільше викачати меду? Чи є різниця між травневим і липовим нектаром?

− З травня по липень. Різниця, звичайно, є. Навесні мед із різнотрав’я. Сама назва – «липовий мед» – говорить за себе. Він і пахне цим цвітом. Люди, які знаються на бджолярстві, розрізняють східний та наш, волинський мед. Різниця ось у чому: в нас немає великих площ, які були б засаджені однією культурою. Відповідно і наш волинський нектар насичений смаковим різнобарв’ям. Навіть пилок в одному вулику може бути і червоного, і жовтого кольорів.

− Від чого слід берегти бджіл, які засоби захисту використовуєте?

− В останні роки фермери почали вирощувати багато соняшників. Минулого року його очищали від шкідників, отрута потрапила на цвіт кульбаби. В районі сіл Радехів, Чмикос, Штунь бджоли масово гинули, ввібравши в себе отруйні речовини. Ще однією причиною загибелі є кліщ.

− В Україні розголосу набуло таке поняття як біовулик. Розкажіть про нього.

− Він складається із двох-трьох звичайних вуликів, які накривають дошкою із дірочками. Вона передає вібрації бджолиних крил, запах меду, прополісу. Біовулик нагадує міні-будиночок, у якому людина може влітку спати. На ранок відчуваєш приплив сил. Мед, який бджоли приносять у цей вулик, має 20% поживних речовин і 80% вологи, яку комахи обсушують, переносячи нектар багато разів з однієї комірки в іншу.

− А є у пасічників прикмети чи забобони? Чи маєте якісь професійні таємниці?

− У мене лише одна прикмета – в понеділок не розпочинати викачку меду. А щодо таємниць, то не можна давати бджолам роїтися, тоді більший медозбір буде.

− Мало хто чув про таку комаху, як воскова міль. Чим вона цінна для людини?

− Не знає про неї багато людей, тому що вона мешкає лише у вуликах. А ось пасічникам добре відомий цей шкідник. Коли бджолина сім'я сильна, вона сама знешкоджує свого ворога, виганяє його, якщо ж слабка, то не може протистояти навалі, що пожирає соти. Тоді доводиться допомагати бджолам боротися. Це єдина комаха, яка харчується виключно продуктами бджільництва. Харчуючись такою корисною їжею, вона й сама стає корисною. Тому воскова міль належить до засобів апітерапії (медичного використання бджолиних продуктів). Настоянка з цієї комахи лікує від туберкульозу.

– Пане Миколо, ексклюзивно для читачів нашої газети відкрийте секрет: як відрізнити справжній мед від підробки?

− Натуральний продукт має бути густим і тягучим. Щоб його відрізнити, треба взяти газету та капнути на неї натурального меду та нектар-підробку. Потім підпалити: якщо з меду утворилася карамелька – вас обманюють. Із справжнього нектару під час нагрівання утворюється водичка. Отож, їжте справжній мед і поповнюйте ряди пасічників-любителів.

Вітаємо працівників лісового господарства із професійним святом. Зичимо міцного здоров’я, благополуччя, мирного неба над головою та хороших медозборів.

Ірина МАЇЛО

Коментарі
15 лютого
Сьогодні
Вчора
13.02.2019
12.02.2019
11.02.2019
10.02.2019
09.02.2019
08.02.2019
07.02.2019
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин