Вишнівська громада: як працюється освітянським закладам в умовах воєнного стану

27 Грудня 2022, 18:00
Вишнівська громада: як працюється освітянським закладам в умовах воєнного стану 1454
Вишнівська громада: як працюється освітянським закладам в умовах воєнного стану

Мабуть, більшість батьків, котрі мають дітей шкільного віку, з початком цього навчального року були не менш стурбовані, ніж освітяни, проблемою організації освітнього процесу у навчально-виховних закладах. Як діти відвідуватимуть школи, коли лунають сирени, що буде у випадку наступу, де ховатися дітям під час уроків, і, зрештою, якою буде якість освіти?

Переймалися організацією навчально-виховного процесу і у Вишнівській громаді, що на Любомльщині, бо ж розуміли: якщо не вкладати кошти в якісну освіту дітей, матимемо покоління молоді з низьким рівнем знань та фахівців з низькою кваліфікацією. Відтак тепер Вишнівська громада – єдина серед громад Любомльщини, де мають два заклади освіти та три дитсадки, які працюють очно, а два заклади освіти готуються до офлайн-навчання вже з другого семестру.

На сьогодні у громаді є сім закладів освіти та дві філії, в яких навчається 1142 учні, а також сім закладів дошкільної освіти.

Два ліцеї – Вишнівський та Машівський, а також Висоцька гімназія – розпочали очне навчання з 1 вересня, а з 20 грудня – Римачівський ліцей. Також очно працюють дитсадки у таких селах, як Вишнів, Машів та Римачі, які відвідує 126 діток. Усі вони мають облаштовані відповідно до норм і вимог укриття. З другого семестру готуються до роботи офлайн дві філії Вишнівського ліцею – Бережецька та Радехівська гімназії, де завершуються роботи по облаштуванню укриттів (закупили біотуалети, проводиться тепло, світло та Інтернет).

У тих закладах, де навчання відбувається дистанційно, в громаді подбали про технічні засоби для навчання, зокрема, закупили 13 мобільних телефонів для учнів (Хворостівського, Штунського та Олеського ліцею). А в селах громади провели Інтернет для двох десятків родин, де не було можливості організувати дистанційне навчання. Це дає змогу залучити дітей до уроків у форматі Google-Meet, Сlassroom, Viber.

Учні 1-4 класів, діти пільгових категорій населення та внутрішньо переміщених осіб, відповідно до розпорядження Вишнівського сільського голови Віктора Сущика, забезпечуються безкоштовним харчуванням. А до новорічно-різдвяних свят усі без винятку діти громади, які відвідують дитсадки та навчальні заклади та діти внутрішньо-переміщених осіб отримали подарунки (а це – понад 1440 подарунків).

 

Пишаються освітяни Вишнівської громади і досягненнями своїх учнів, адже вони не лише беруть активну участь у різноманітних творчих конкурсах, олімпіадах, а й здобувають призові місця. Так, учасниками обласного дистанційного літературно-музичному фестивалю «Різдво іде» стали учні, які факультативно вивчають польську мову (Бережецька гімназія – вчитель Богомаз К.П.), а учні Машівського ліцею Васейко Богдана ( 9 кл.), Черняк Олександра ( 10 кл.), Романюк Андрій  (9 кл.) зайняли ІІ місце у районній олімпіаді з польської мови.

Дистанційно проходила районна олімпіада з астрономії та фізики, в якій взяли участь учні Римачівського ліцею та Бережецької гімназії-філії. Учень 10 класу  Римачівського ліцею Бісюк Роман зайняв І місце, а два других місця  в учнів Бережецької гімназії Антипюк Катерини (9кл.). і Мандрики Юлії (7 кл.), та третє у  Мелюх Олександри (8 кл.).  

Лойко Даміан, учень Радехівської гімназії, став лауреатом обласної акції «Без сім'ї  і свого роду – нема нації, народу!». Артем Карпович, Анастасія Калитюк, учні Римачівського ліцею, та Анастасія Раца, учениця Штунського ліцею, нагороджені грамотами управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації за активну участь у конкурсі малюнків «За нашу свободу».

Дарина Мартинець – учениця Римачівського ліцею, відзначена дипломом управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації за зайняте третє місце у конкурсі – виставці декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій рідний край», а за активну участь у цьому ж конкурсі грамотою відзначено ученицю Радехівської гімназії Софію Євчук.

Варто зазначити, що з самого початку війни вчителі та учні активно долучилися до волонтерської роботи. Діти разом із вчителями взялися плести маскувальні сітки, збирали та збирають медикаменти, теплі речі, стали учасниками акції «Зігрій воїна». Брали участь і в обласній акції «Новорічна листівка для воїна», конкурсах «Новорічна композиція», «Український сувенір», організованих Волинським обласним еколого-натуралістичним центром.

За ці дев'ять місяців з початку повномасштабної війни педагоги не втомлюються дбати про харчування бійців на передовій: печуть випічку, ліплять вареники, сушать овочі для борщових наборів та фрукти. Наприклад, Олеський дитсадок увесь цей час безпосередньо співпрацює з 14 бригадою, тож коли військові звертаються до них з якимись потребами – одразу беруться до виконання. А учні Олеського ліцею, які відвідують недільну школу, виготовляли окопні свічки.

 Незважаючи на події сьогодення, педагоги громади продовжують підвищувати свій професійний та фаховий рівень, демонструючи свої педагогічні навички. Зокрема, вчителька Машівського ліцею Лілія Ромащук представлятиме освіту громади на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року -2023» у номінації «Початкова освіта».

Неабиякою підтримкою для освітян  є участь Вишнівської сільської ради в проєкті USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), в рамках якої заклади освіти, що працюють офлайн, отримали генератори, павербанки, кулери для води, WI-FI-роутери, вогнегасники та інші необхідні для облаштування укриттів речі. 

Тож тут переконані, що зрештою, попри труднощі, діти отримають не лише хороші знання, а й зуміють розвивати свої творчі навички, щоразу брати активну участь не лише у заходах, організованих громадою, а й районного та обласного рівнів.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром