Атмосфера свята – у свічках та солодощах від Наталії Сулік

17 Січня 2022, 12:47
Наталія Сулік 2143
Наталія Сулік

У новорічно-різдвяні свята на нас чекає особлива атмосфера: зелена красуня-ялинка в яскравих іграшках та блискітках, гірлянди-вогники, що сяють у вікнах будинків, аромати мандаринів та солодкого шоколаду – незмінних атрибутів нового року…. 

Особливого шарму та домашнього затишку додають ароматичні свічки – різнокольорові, з натурального воску, вони є гарним доповненням до новорічних композицій, пише газета «Новий погляд+».

Саме виготовленням таких декоративних свічок-прикрас для дому більше року тому захопилася жителька села Бірки Наталія Сулік.

«В той час не склалося у мене поїхати в Італію на заробітки, треба було чимось займатися вдома. А оскільки маю потяг до творчості, вирішила хобі перетворити у справу, якою можна було б отримати хоч якийсь прибуток», - розповідає пані Наталія.

Відео про те, як виготовляти декоративні свічки, який краще матеріал використовувати – шукала в Інтернеті та соцмережах. Пройшла онлайн-навчання. Матеріал для своїх виробів замовляє із-за кордону, зокрема, Англії (аромамасла та віск), щось купує в інтернет-магазинах в Україні.

«Доставка з-за кордону дуже дорога, але це – перевірені фірми та якість матеріалів, а постачальники – завжди на зв’язку. Якось пробувала замовляти з дешевшою доставкою – і була дуже розчарована. Бо ж за раз доводиться замовляти аромамасел по 100 мл 10-15 упаковок», - розповідає дівчина.

Свічки виготовляє винятково з натуральних восків – соєвого, бджолиного (його бере у одного з ковельських пасічників), фарбованої вощини, пальмового воску. На виготовлення виробів із бджолиного воску затрачає менше часу, а от з соєвого – то каже, більше, бо він – доволі примхливий, треба витримати певну температуру, додати аромамасла, розмішати, заливати у форми. Якщо ж помилишся на декілька градусів – виріб буде неякісний, каже Наталія.

Більше часу витрачає і на ті свічки, які заливає у спеціальні силіконові форми (їх, до речі, також замовляє в Інернеті), бо спочатку  провощити гніт, зафіксувати, розтопити віск до певної температури і залити, дати застигнути протягом шести годин у теплому приміщенні. Якщо ж виріб класичної форми та не потребує особливої фантазії – то час виготовлення значно скорочується. 

Фарби для воску купує також спеціальні, вони ж додають виробам яскравих барв – синіх, зелених, жовтих, червоних, білих, срібних, золотавих…. Решту матеріалів  для декору бере з вулиці.

«Коли йду з Любомля додому в Бірки, по дорозі можу наламати гілочок сосни, ялини, самшиту. Різноманітні квіти вирощує та сушить мама», – розповідає майстриня.

Для своєї свічкової майстерні Наталія облаштувала кухню, ідеї для дизайну бере із інтернет-програми Pіnterest, дещо додумує сама, якщо ідея їй не дуже подобається.

Замовляють воскові вироби переважно для новорічно-різдвяних свят, на день закоханих для подарунків. Влітку замовлень на ці вироби практично немає, адже віск – матеріал дуже примхливий до температурних режимів, і в спеку може підтанути.

За професією – провідниця, але за фахом не працювала, натомість декілька років їздила в Італію на заробітки.

Зараз дівчина також зайнялася виготовленням букетів із бельгійського шоколаду. Зізнається, що мріяла про це давно. Деякий досвід вже мала, працюючи рік у одній з київських кондитерських. Удосконалила свої навички на онлайн майстер-класах. Шоколад для квітів замовляє в одній з київських кондитерських. Каже, приїхавши в той магазин, вразилась асортиментом та якістю продукції, тому співпрацює – лише з ними, хоч і ціна шоколаду становить від 450 гривень за кілограм.

Для виготовлення кольорових квітів додає спеціальні харчові барвники, а також замовляє спеціальні форми з харчового силікону для квітів.

«Шоколад обов’язково треба правильно темперувати (розтоплювати до певної температури та охолодити, потім – знову розігрівати, додавати какао-масло, постійно помішуючи). Інакше, якщо порушити процес, виріб буде м’який, а справжній шоколад має хрускати. Заливаю у форми, даю остигнути, а потім вставляю у квіти шпажки та формую букети», - ділиться Наталія.

Такий виріб можна зберігати недовго – до місяця, тому поки виготовляє їх у невеликій кількості. Троянди, тюльпани, півонії у таких шоколадних букетах – не лише приємний подарунок, а й смачний, що підійме настрій будь-кому, особливо жінкам.  У планах Наталії – зайнятися виготовленням зефіру та різноманітних зефірних квітів, додавши до нього трохи вершків та желатину. Такі солодощі, каже дівчина, найбільше смакують дітям.

«Саме у таких дрібничках, які є часточкою інтер’єру, створюється святковий новорічний настрій», – підсумовує дівчина.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024