Тетяна Зінчук: режисерка, сценаристка та акторка та професійна декламаторка

14 Листопада 2021, 20:01
Тетяна Зінчук 2333
Тетяна Зінчук

Любомльщина – край багатий людьми залюбленими у пісню, музику, живопис, художнє слово, танець, сцену, театр. 

Серед людей, хто щоденною працею плекає, примножує та розвиває духовні скарби нашої культури – Тетяна Зінчук, що дивує своїми талантами. Це досвідчена фахівчиня, що поєднує у собі режисерку, акторку, сценаристку, декламаторку. Вона мудра наставниця, яка допомагає пізнати цікавий світ мистецтва та знайти у ньому свою стежину.

 

Вона закінчила Рівненський інститут культури, попередньо - Луцьке культосвітнє училище.

Мирослав Юзефович, корифей Волинського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка, актор:

«Я був її викладачем з режисури у Луцькому культосвітньому училищі. Курс був дуже хороший. А про Тетяну хочеться сказати найбільш хороші слова - людяна, привітна, ініціативна, здібна, шукає доброту щоб передати іншим. Такі, як вона несуть радість та добро, тримають наш дух, відчуття, що ми - потрібні. Тетяна організувала в 2017 році майже всіх однокурсників, які приїхали до мене на творчу зустріч, а через рік – на мій ювілей з квітами, подарували пам’ятне фото студентів, що й досі у мене в гримерці».

Тетяна Зінчук з 2011 року керує  одним  із найстаріших  в області народним аматорським театром. ЇЇ ім’я серед   відомих самодіяльних аматорів . Силами цього колективу організовуються і проводяться (за авторськими сценаріями) різноманітні тематичні масові заходи, театралізовані видовища, вшанування ювілярів і професійних свят.

Лідія Климович, директорка Любомльського районного будинку культури 1994-2010років:

«Ми в свій час керували Любомльським народним театром, грали у виставах, часто були разом ведучими різних мистецьких заходів Я маю можливість спостерігати за нею збоку, як колишня колега, критик, рідше, як простий глядач. Скажу Вам, Таня народилась, щоб бути все своє життя на сцені. У неї неповторний тембр голосу, яким вона володіє бездоганно. Вона -дуже талановита. В усьому: як читець, акторка, режисерка – постановниця вистав, концертів, розважальних заходів, конкурсних програм, тощо. Якщо Таня взялась готувати читців на конкурс, перемога буде наша! Вона - оптимістка і великий трудоголік! Вражає, як Таня може йти "в ногу", з теперішньою непростою молоддю, креативно втілювати свої задуми. Вона - мужня і вольова жінка (син її від початку війни служить в АТО), постійно творить, пише сценарії, вчить інших! Не соромиться питати поради, не ображається за критику. Таня в по  стійному пошуку. Я радію за успіхи своєї молодшої колеги, дуже шкодую, що в той час, коли я посідала посаду директора РБК, Таня працювала в музеї. Ми могли б тоді з нею гори перевернути! Зате теперішній директорці пощастило, тому що у неї є така режисерка!».
         

Віталій Клімчук, заступник директора Волинського обласного науково-методичного центру культури:

«Древнє містечко Любомль асоціюється не тільки із Магдебурським правом, сусідством із державним кордоном, а й зі сферою духовною, зокрема театральною. Саме звідси торувала шлях у високе мистецтво народна артистка союзу Наталія Ужвій. Вона продовжила усталені традиції театралів, які продовжуються і нині. І достойним продовжувачем цього надзвичайно цікавого жанру є нинішній режисер народного аматорського театру Любомльського міського будинку культури - Тетяна Зінчук. Вона стала одним із організаторів та ініціаторів проведення у Любомлі обласного свята-конкурсу театральних колективів імені Наталії Ужвій «Талантами щедра земля». Те, що було представлено на сцені силами кращих аматорських театрів Волині, не применшило слави великої землячки».

А народний театральний колектив під орудою Тетяни знають в містечку з давніх давен. В особі режисерки театр знайшов свого вірного слугу Мельпомени. До репертуару вживаються як класичні п’єси, так і сучасні. Кожного разу  керівниця знаходить чим зацікавити артисті- аматорів. Їй вдається роль справжнього вчителя-педагога. Тетяна вміє розкрити талант кожного учасника і піднести його до вершини досконалості. Кожен образ вимальовується глибиною характеру, мовою, мізансценуванням. Підготовлені нею читці займають призові місця на конкурсах декламаторів. Власний артистичний досвід і майстерність дозволяє тримати аматорів на високому професійному рівні.

Давно існує формула успіху театру: якщо режисер цікавий, то буде цікаво й артистам. А щоб бути цікавим потрібно постійно готуватися до репетицій і вносити щось нове та креативне. Завдяки цьому і поспішають артисти кожного вечора на репетиції в Будинок культури, де їх з радістю чекає Тетяна Зінчук.

Обласний науково-методичний центр культури Волині завжди радий співпраці із місцевим театром, безпосередньо із режисеркою Тетяною Зінчук.  Адже в її постановці не тільки п’єси наших драматургів а й організація культурно-мистецьких знаменних свят держави та місцевої громади. Такі люди як вона, несуть важливу місію істинно народного мистецтва і збагачують духовність суспільства.

Тетяна Зінчук керує  гуртком "Мистецтво художнього слова" при Любомльському професійному ліцеї. Вона відшуковуєш обдарованих, здібних дітей та працює з ними, розкриваючи їхні таланти. Тетяна вміє знаходити підхід до кожного учня. Керівниця гуртка вчить любити слово, пісню, театр, танець, відкриває молоді світ мистецтва та української  культури.

Володимир Дутко, директор Любомльського професійного ліцею:

«Тетяна Зінчук працює У Любомльському професійному ліцеї на посаді керівника гуртка художнього слова вже давно. Вона обдарована талантом, який вдало використовує. Я б сказав, що Тетяна фантастично віддана своїй справі. Вона вміє виявити талановитих дітей  і працювати з ними на результат. Можливо, Тетяна і ставить зависоку планку, адже наші учні все-таки не професіонали, але все має бути так, як вона сказала: і постава, і голос, і вираз обличчя , і рухи... Результат весь час є. Майже завжди учні ліцею у конкурсах займають призові місця. Виступали вихованці Тетяни Зінчук і на республіканській сцені, представляючи Волинь.

Не дає спокою режисерка і директору, бо їй завжди щось потрібно: костюми, декорації, екран, подіум, сходи, дерев’яні шаблі, підставки, балахони, лавки, дерево, стрічки, кульки, свічки, лампи і т.д. Намагаюсь весь час іти їй назустріч, виконувати прохання. Талановитих людей треба підтримувати і всіляко їм сприяти. Тоді буде результат і Тетяна Зінчук це доводить».

Богдан Лебідь, учень третього курсу (група кухарів):

«Я з дитинства любив займатися спортом, брав участь у різних змаганнях. Коли прийшов на навчання в ліцей, Тетяна Григорівна розкрила мене з іншої сторони. Вона віднайшла у мене акторські, декламаторські здібності. І я став активним учасником гуртка «Мистецтво художнього слова».

На репетиціях Тетяна Григорівна - особлива в своїй стихії: розповідає, образно показує, знаходить ключ до кожного, відчуває наш настрій, тривогу, підтримує, заохочує. Мені запам’ятався виступ в Будинку культури з нагоди 150-ти річчя від дня народження Лесі Українки. Поряд з декламуванням віршів ми читали реп на мотиви поезій поетеси. Тетяна Григорівна завжди на «молодіжній хвилі», не шкодує ні сил, ні власного часу; несе світло, добро, позитив».

   Оксана Мохнюк, заступник директора Любомльського професійного ліцею з навчально-виховної роботи:

  «Тетяна працює в ліцеї керівницею гуртка «Мистецтво художнього слова». Талановита, творча, креативна і надзвичайно позитивна. Вона вміє відшукати, відкрити і запалити талант у тих учнів, які навіть не підозрюють, що він у них є. Захоплююсь педагогічною майстерністю Тетяни Зінчук, адже наші майбутні столяри, маляри, кухарі, кравці на сцені виглядають як справжні актори. Дякуючи старанням і наполегливій праці Тетяни Григорівни, ми щороку стаємо призерами обласних конкурсів юних гумористів, читців, літературно-музичних композицій. Наші випускники представляли  Волинь на Всеукраїнських конкурсах (Вадим Хаїнський, Констянтин Карпенко)».

Вадим Хаїнський, керівник зразкової театральної студії «Бешкетники» Палацу культури м. Луцьк, актор незалежного театру «Гармидер»:

«Тетяна Зінчук - це людина, завдяки якій я знайшов себе. Після 9 класу вступив до Любомльського професійного ліцею на професію будівельника. Я знав, що в цьому навчальному закладі є драматичний гурток і відразу ж туди записався. Там познайомився із Тетяною Зінчук, а пізніше дізнався, що вона ще й моя сусідка, на той час я проживав з бабусею у селі Вишнів.

Мені здається, що за час навчання в ліцеї я більше часу проводив на сцені, аніж в майстерні. Тетяна Григорівна побачила моє бажання і потяг до творчості та стала займатися зі мною індивідуально, досі пам'ятаю ті перші репетиції, коли не міг второпати, що від мене хочуть, 10 раз повторювали одне і теж, але все-рівно все не так. Але з часом стало все виходити. Тетяна Григорівна поступово стала залучати мене не тільки до заходів в професійному ліцеї, а й  до виступів в клубі в селі Вишнів, до міських заходів в Будинку культури, а потім ми стали їздити на обласні і Всеукраїнські конкурси та привозити призові місця!  Так завдяки їй я почав пізнавати світ загалом і світ мистецтва в цілому».

Завжди захоплювався смаком, оригінальним підходом, творчим пошуком, чесно кажучи, в Любомлі не зустрічав більше таких творчих людей, тому переконаний, що нашому краю пощастило мати такого  професіонала в мистецькій сфері та і мені дуже пощастило мати такого наставника.  Тетяна Григорівна була прикладом для мене, я хотів бути схожим на неї і зрештую так і сталося. Адже тепер теж маю свій театральний колектив і отримую задоволення від роботи.

Саме їй завдячую за те,  що я зараз маю, адже вона допомогла мені розкритися, зрозуміти мою унікальність, пізнати свій талант, надихнула і допомогла зробити перший крок назустріч моїй професії. Останні роки Тетяна Зінчук - головна режисерка та керівниця народного театру міського будинку культури, якою захоплюються та поважають колеги.     

     Сергій Шафран, художній керівник Любомльського МБК:

«15 років тому доля звела мене з Тетяною Зінчук в тодішньому професійно-технічному училищі. Працював там керівником вокального ансамблю. Якось в актовому залі я побачив, як одного учня з неабиякими зусиллями до конкурсу читців готувала пані Тетяна. Парубок чомусь метушився, нервував і був чимось невдоволений (ну як це буває у перехідному молодечому віці). Мене ж цей процес так захопив, що я, дивлячись на потуги режисера, прямо їй на емоціях сказав - «от, якби мене так вчили»!…  Бог почув мої слова. Вже більше як 10 років і вчить, і надихає, творить і плекає, вершить і захоплює наша творча колега, професіонал, наставниця і просто людина високого польоту думки і слова - головний режисер МБК Тетяна Григорівна.  Для мене велика честь працювати в одній команді з такою людиною».

А в житті, поза роботою Тетяна Зінчук – хороша  людина, дружина, товариш, а найголовніше мама сина, що захищає неньку Україну.

Людмила Лонюк, художній керівник КЗ «Центр КМЕВС» Вишнівської ТГ:

«Перше, що спадає на думку, це - наша перша зустріч, яка відбулася в селі Римачі, де я виступала з батьками у складі сімейного колективу, а Тетяна  була ведучою цього заходу. Саме цей момент запам’ятався мені найбільше.

Далі доля звела нас у 2010 році, на цей момент я працювала директором Вишнівського СБК, і звернулася до Тетяни за допомогою у проведенні якогось свята. На що вона з радістю відгукнулася. З тих пір ми  дуже часто співпрацювали. Вона - фахівець своєї справи, людина, яка завжди прийде на допомогу, дасть слушну пораду, підтримає і розрадить. Працювати з нею одне задоволення. Бо Тетяна -  невтомна у своїй справі і не вгамована у своїх творчих ідеях. Я багато в чому навчилась поряд з нею, почерпнула професійних знань.

      Багато змінила професій Тетяна (інспекторка відділу культури, режисерка народного театру, директорка РБК, наукова працівниця Любомльського краєзнавчого музею) та все життя поряд з нею культура, театр, пісня.

Анна СКЛЯНЧУК,

студентка факультету філології та журналістики ВНУ імені Лесі Українки.

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром