Кухар – професія творча: чому вчать майбутніх кухарів у Любомльському ліцеї
Рівно 30 років тому, у 1991 році, у Любомльському професійному ліцеї (на той час ще – ПТУ) розпочався набір учнів за професією «Кухар».
Відтоді зі стін навчального закладу щороку випускають справжніх віртуозів кухарської справи, на яких – чималий попит у теперішніх власників закладів громадського харчування, пише газета «Новий погляд+».
«Щороку ми набираємо по 30 абітурієнтів на кухарську справу, – розповідає заступник директора Любомльського професійного ліцею Микола Романюк. – Левова частка учнів – з Любомльщини та Шаччини, бувають і з сусідніх районів – Ковельського, Турійського, Володимир-Волинського. І хоч по усій Україні спостерігається тенденція до зменшення кількості охочих навчатися, ніж було, скажімо, тих таки 20-30 років тому, але у нас саме на професію кухаря недобору із кандидатами на навчання немає.
Про те, що діти охоче йдуть здобувати професію кухаря, розповідає і директор навчального закладу Володимир Дутко. Це, найперше, пов’язано зі збільшенням престижу професії, її затребуваністю у сучасному суспільстві і, звісно, можливістю хорошої оплати праці.
Тому й мотивація навчатися у дітей – чимала, зважаючи й на те, що більшість їх справді пішла освоювати професію кухаря «за покликом серця».
За останні роки значно оновилася матеріально-технічна база ліцею.
«Маємо обладнані кабінети спецдисциплін, виробничу майстерню із дегустаційною залою. Їх цілком достатньо для трьох груп учнів 1-3 курсів, – розповідає Володимир Дутко. – За останній час модернізували кухарську майстерню, де облаштували 15 робочих місць для учнів усією технікою відповідно до вимог, які передбачені навчальною програмою професійно-практичної підготовки. В минулому році оновили витяжну систему, встановили телевізор для демонстрації майстром умінь і навичок, які діти вивчають на уроках. Так наші учні можуть спостерігати за майстром зі свого робочого місця, а не збиватися до купи».
Окремо облаштували дегустаційну залу, в якій майбутні кухарі проходять завершальний інструктаж, дегустують страви, звертають увагу на недоліки та висловлюють зауваження.
Матеріально-технічну базу вдалося оновити за рахунок коштів з різних джерел: наприклад, комп'ютерний клас встановили за кошти держбюджету, обладнання закупили за позабюджетні кошти, здебільшого – за кошти, які надходять від виробничої практики учнів.
Цю практику майбутні кухарі проходять двічі: на другому та третьому курсах.
«З роками склалися тісні стосунки з нашими партнерами, які щороку залюбки надають свою базу для практики наших учнів: це оздоровчий табір «Супутник», що у Світязі, – розповідає Микола Романюк. – Там дійсно серйозна практика, тому що харчувати доводиться сотні дітей. І для нашого навчального закладу це – подвійна вигода: студенти удосконалюють свої навички на практиці, а на рахунок ліцею, згідно з законодавством, надходить частина коштів від заробітної плати учнів-практикантів для зміцнення навчально-матеріальної бази».
Серед великих об’єктів, які також залюбки беруть кухарів на практику – це заклади громадського харчування - ресторани, кафе, бари не тільки Любомльського та Шацького краю, а й навіть Ковельщини. Там добре знають про те, що викладачі Любомльського ліцею справді дають грунтовні знання своїм студентам.
За словами очільника закладу Володимира Дутка, тут працюють викладачі з досвідом. Середній склад педагогічних працівників Любомльського ліцею – це викладачі з досвідом роботи понад десятки років віком 40 +. Проте цінують тут викладачів і пенсійного віку, і молодь до 30 років. Фаховою підготовкою кухарів безпосередньо займаються дев’ять викладачів: три майстри виробничого навчання (одна з них, до речі – Тетяна Світящук, і є випускницею закладу), та шість викладачів професійно-практичних дисциплін.
Про фаховість як викладацького складу, так і випускників ліцею говорять багато фактів, зокрема, й те, що після завершення навчання колишні студенти можуть бути конкурентноспроможними на ринку праці, без особливих проблем, зважаючи на ситуацію, працевлаштовуються.
«Так, минулого місяця в ліцей навідався наш минулорічний випускник, – розповідає Микола Романюк. – Тепер хлопець навчається в університеті Поплавського на спеціальності, суміжній з кухарською справою, паралельно працює кухарем в одному з київських ресторанів, що в центрі міста. Туди хлопця прийняли на роботу за результатами співбесіди та випробувань. А про те, яка конкуренція у Києві серед шукачів роботи, можна тільки здогадуватися…»
Оцінили майстерність любомльських учнів і в Польщі, і в Естонії, з якими ліцей співпрацював в рамках міжнародних проєктів. Так, у Польщі на конкурсі професійної майстерності любомльські кухарі були на рівних у фаховій майстерності з тамтешніми студентами, і це зважаючи на значно вищий (чого гріха таїти) рівень оснащення польських ліцеїв. Також у захваті від приготованих страв була і представниця школи з Талліна, з якою також співпрацював Любомльський ліцей.
Висока фаховість випускників навчального закладу пояснюється не тільки досконалим вивченням технології виробництва, а й передових досягнень промисловості, кулінарії. Звертають увагу не тільки на те, як згідно з рецептурою приготувати страву, щоб вона була смачною, а й те, як презентувати її, естетично оформити. Велика увага - здоровому харчуванню, бо не кожна смачна страва є корисною для здоров’я. Тому серед дисциплін, які викладають майбутнім кухарям, є основи здорового харчування.
У планах на майбутнє керівництва ліцею - інтегрувати професію кухаря з професією офіціанта.
«Коли наші випускники йдуть на роботу, їм часто доводиться виконують обов’язки офіціантів. Такий симбіоз, як показує практика, буде більш корисний нашим учням та збільшить їхні шанси на працевлаштування, – розповідає Микола Романюк. – Хоча й сьогодні, коли зайдете у будь-який заклад громадського харчування, можете побачити там наших випускників».
Співпрацює ліцей і з Любомльською службою зайнятості, на запити якої відгукуються та залюбки пропонують своїх випускників підприємцям, котрі шукають кваліфікованих та відповідальних спеціалістів, організовують групи з навчання кухарів (перекваліфікація). Адже саме від майстерності кухарів залежить репутація та рівень будь-якого закладу харчування.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром