Кузня професійної майстерності: Любомльський ліцей святкує 54 річницю існування

04 Листопада 2021, 12:00
Любомльський професійний ліцей 2978
Любомльський професійний ліцей

4 листопада Любомльський професійний ліцей святкує 54 річницю створення. 

За ці роки навчальний заклад, створюючи свою історію, пройшов складний період становлення, невпинного зростання та розвитку. Мудрі наставники в стінах училища вчили азам професій, прищеплювали любов до обраної справи, відкриваючи не одному поколінню молодих людей дорогу до знань та нові горизонти професійної діяльності. 

 

Історія Любомльського професійного ліцею (на той час ПТУ №63) бере свій початок 4 листопада 1967 року. Навчальний заклад був заснований наказом начальника Львівського міжобласного управління профтехосвіти в м. Любомль Волинської області на базі середньої школи №2, який очолив колишній фронтовик- Іван Дусик.

Перший адміністративний корпус знаходився в пересувному будівельному вагончику, а навчальний - в одноповерховому дерев’яному приміщенні, яке було побудоване в 1945 році під конюшню прикордонного загону. Гуртожиток, спортзал та їдальня училища знаходились в двоповерховому приміщенні, яке було збудоване на початку  XVII століття графом Браницьким (пам’ятка архітектури).

Тоді училище здійснювало набір за професією муляр, терміном навчання 1 рік (всього 60 чоловік). Згодом  додалось ще кілька спеціальностей. Зокрема, фрезерувальник, електрогазозварювальник, маляр-штукатур, столяр.

У січні 1970 року в зв’язку з реорганізацією Волинського обласного управління профтехосвіти  Любомльське училище отримало порядковий номер вісім, а в кінці червня 1970 року ПТУ №8 очолив новий директор Василь Глущук(він займав  цю посаду 15 років).

У 1975 році училище  нагороджено перехідним Червоним Прапором. Напередодні Олімпійських ігор 80-го учні працювали на будівельних майданчиках в Москві.

У 1983 на вулиці 1 Травня році відкрито корпус нового гуртожитку ПТУ№8,який був розрахований на 360 місць.

Із 1985 по 1991 роки директоркою училища була Валентина Лазарук. Завдяки її старанню і наполегливості було розпочато побудову нового навчального комплексу.   

У 80-х роках училище почало підготовку спеціалістів за новими професіями: швея - мотористка, монтажник радіоапаратури, майстер сільського будівництва, слюсар-сантехнік. Учні проходять виробничу практику на будівельних підприємствах м. Дніпропетровська, Одеси, Шацького промкомбінату, а також на Володимир - Волинськійта Брестській швейних фабриках.

Із 1987 року випускники училища починають здобувати повну середню освіту. Вони виконували свій інтернаціональний обов’язок в республіці Афганістан. Хлопці, удостоєнні урядових нагород:  Микола Соловко  (посмертно), Володимир Носуліч , Анатолій Віннічук. З 1991 по 2003 рік директором училища був Богдан Ткачук.

Починаючи із 1991 року, училище почало здійснювати набір учнів за професіями кухар, різьбяр по дереву, кравець.Новий навчальний рік (1992-1993) розпочався для викладачів й учнів з новосілля та переходу в новозбудоване приміщення (сучасний корпус). Із 1999 року училище почало навчання за професіями: офіціант, бармен, буфетник.

У  90-ті роки переобладнано майстерні мулярів, малярів, електрогазозварників, різьби по дереву, кравців, лабораторію кухарів, побудовано складські приміщення, гаражі, конюшню. Створено кабінети кулінарії, етнографії, економіки.

Незважаючи на складне економічне становище в 90-х роках, училищу вдалося зберегти контингент учнів, ввести та освоїти  нові професії. На початку ХХІ століття училище почало здійснювати курсову підготовку по професії оператор комп’ютерного набору.

У 2003 році директором училища призначений Володимир Дутко, який очолює навчальний заклад і по сьогодні. В тому ж році з’явилися нові професії: продавець продовольчих і непродовольчих товарів, столяр будівельний, виробник художніх виробів з дерева. Згідно наказу Управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації  на початку 2004 року професійно-технічне училище №8 м. Любомля було реорганізоване у Любомльський професійний ліцей.

Цей навчальний заклад тісно співпрацює з Центром зайнятості: здійснюється  підготовка і перепідготовка незайнятого населення за професіями: підприємець-початківець, маляр-штукатур, кухар, офіціант, бармен, тощо. У 2007році освітній заклад розпочав набір учнів за професіями:кухар, адміністратор, покоївка.

Ліцей - активний учасник міських та обласних заходів, які проводить влада, управління освіти.

У 2007 році ліцей був нагороджений почесною грамотою за зайняте третє місце в обласній виставці-ярмарку виробів, виготовлених у навчально-виробничих майстернях учнями професійно-технічного навчального закладу. Із наступного року почав проводитися набір учнів за професіями: штукатур, лицювальник – плиточник.Сьогодні в ліцеї навчається близько 300 учнів, колектив працівників складає близько ста чоловік. Обладнано 20 кабінетів, 10 майстерень, 2 лабораторії.    

У 2022 році ліцей відзначатиме ювілей(55 років з часу заснування).Зараз у ліцеї є ряд здобутків та досягнень.

Обладнано лабораторію кухарів, дегустаційний зал. Оформлено згідно сучасних вимог кабінет технології приготування їжі.  В столярних майстернях ліцею здійснюється випуск готової продукції для навчальних закладів міста та району, приймаються персональні замовлення від населення. Групи будівельників проводять ремонтні та опоряджувальні роботи в корпусі ліцею, гуртожитку, на підприємствах міста.

«Навчання учнів здійснюється за кошти місцевого державного бюджету.

Ліцей має можливість навчати громадян України за кошти фізичних,  юридичних осіб за направленнями центрів зайнятості.

Усі бажаючі учні забезпечується місцями в гуртожитку. У навчальному закладі обладнано 20 кабінетів 10 майстерень дві лабораторії також до послуг учнів – їдальня, актова та спортивна зали. Разом з професією наші вихованці можуть здобувати повну загальну середню освіту. Учні ліцею забезпечується стипендією. Навчання здійснюють висококваліфіковані педагоги -  викладачі майстри виробничого навчання. Деякі з них є випускниками нашого навчального закладу. За час існування ліцею у ньому було підготовлено приблизно 10 тисяч кваліфікованих робітників, яких можна зустріти чи не в кожній установіть, чи підприємстві, що знаходяться в нашому регіоні.

Учні ліцею є постійними учасниками різних конкурсів та змагань. Вони неодноразово ставали переможцями або призерами, представляли Волинську область на всеукраїнських конкурсах і змаганнях

Проте, на жаль, зараз ліцей переживає не найкращі часи через несприятливу демографічну ситуацію.», - повідомив  директор Любомльського професійного ліцею Володимир Дутко.

У навчальному закладі дбають про культурний розвиток дітей. Проводяться різні тематичні заходи, виставки та вечори. Учні мають можливість розвивати свої здібності у різних секціях (ігрових видів спорту, загальної фізичної підготовки, футболу, гурток художнього слова, фольклорний гурток, вокальний ансамбль).

За підсумками цього навчального року заклад посів друге місце в області з художньо-естетичного виховання учнів та бронзу у XXVII обласній спартакіаді.

Бажаємо усім працівникам здоров’я, невичерпної енергії, миру в країні, нових творчих злетів, позитивних результатів та учнів,що  в майбутньому  стануть гордістю свого закладу освіти!

 Анна СКЛЯНЧУК,

 

студентка факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром