Дільничний офіцер Володимир Ковальчук - на захисті прав і безпеки любомльчан

18 Червня 2021, 12:30
Поліцейський Володимир Ковальчук 5716
Поліцейський Володимир Ковальчук

Старший дільничний офіцер поліції сектору превенції відділення поліції  №1 (м. Любомль) Ковельського районного управління поліції капітан Володимир Ковальчук у правоохоронних органах працює восьмий рік. 

Його служба у тоді ще нереформованій міліції розпочалася у 2014 році, куди він прийшов після закінчення навчання у Національній академії внутрішніх справ міста Києва на факультеті «Право». Потім ще два роки навчався заочно, аби здобути повну вищу освіту та отримати ступінь магістра, пише газета «Новий погляд+»

У селі Згорани, де народився та виріс, мав багатьох друзів та знайомих, котрі також пов’язали свою долю зі службою в правоохоронних органах. Багато чув від них про роботу, та, зваживши всі «за» і «проти», вирішив спробувати сили у міліції. Тести та інші вступні випробування далися без проблем, як і тестування, яке проводили вже у реформованій поліції.

Будні дільничного офіцера поліції насичені як виїздами, так і паперовою роботою. Разом із трьома колегами – дільничними офіцерами поліції Олександром Кущуком та Василем Лисюком обслуговують майже 16 тисяч населення Любомльської територіальної громади: місто Любомль, а також приєднані старостинські округи – Запільський, Куснищанський, Бірківський, Підгородненський та Почапівський.

Робочий день дільничного офіцера поліції розпочинається з аналізу ситуації за добу, вивчення оперативних зведень, потім – нарада, де озвучуються завдання для кожного дільничного. Якщо потребує відпрацювання якийсь населений пункт  — їдуть туди.

  Як розповідає Володимир Олегович, роботи  поліцейський вистачає, хоч і на виклики, які надходять на «102», виїжджають поліцейські групи реагування патрульної поліції. А при потребі – разом із дільничним.

«В обов’язки дільничних входить, в першу чергу, досконале знання оперативної ситуації на закріпленій за ним патрульній дільниці, превентивна діяльність, спрямована на запобігання учинення правопорушень, допомога особам, які її потребують, вжиття заходів для надання невідкладної, зокрема домедичної і медичної допомоги особам, які опинились в ситуації небезпечній для їх життя та здоров’я, виявлення причин та умов, що штовхають людину до правопорушення, та їх усунення. Також здійснюємо провадження у справах про адміністративні правопорушення, проводимо адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі, здійснюємо контроль за додержанням такими особами встановлених судом обмежень. Важливий аспект роботи — профілактика щодо запобігання та протидії домашньому насильству, контроль за додержанням вимог законодавства щодо опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Проводимо роз’яснювальну роботу серед населення з питань запобігання вчинення злочинів та інших правопорушень, - розповідає поліцейський. — Найбільш актуальна проблема — сімейні дебошири, вживання спиртних напоїв, самогоноваріння, шахрайства, крадіжки. Також надаємо практичну допомогу слідчо-оперативній групі з розкриття різних кримінальних злочинів. Проте варто відзначити, що саме превентивна робота найбільше сприяє зменшенню їх кількості».

Найчастіше у роботі доводиться стикатися різного виду крадіжками (велосипедів, продуктів харчування, консервації, металу), які часто скоюють люди в стані алкогольного сп'яніння, та люди, які були раніше засуджені, аби отримати гроші на чергову порцію оковитої. Звертаються до дільничних і питаннями злісного ухилення від сплати аліментів. В таких випадках поліцейські також реагують та застосовують необхідні заходи.

Порівнюючи роботу у колишній міліції і поліції дільничний каже, що і там, і тут працювати важко, якщо виконуєш роботу з усією відповідальністю. З плюсів реформи правоохоронних органів називає краще матеріально-технічне забезпечення відділів, ширші повноваження офіцерів поліції, рівень зарплати.

А з нагоди Дня дільничного офіцера поліції, який відзначають в Україні 18 травня, зичить усім колегам міцного здоров'я, терпіння, сили і наснаги у роботі.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром