Досягення Волині за керівництва Савченка. ІНФОГРАФІКА

19 Травня 2019, 15:40
Олександр Савченко 1269
Олександр Савченко

Олександр Савченко прозвітував про виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2018 році.

Про це інформують на офіційної сторінці голови ОДА.

Олександр Савченко звітує про виконання бюджету
Олександр Савченко звітує про виконання бюджету

Голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко прозвітував перед Волинською обласною радою про роботу у 2018 році та зупинився, зокрема, на головному – бюджетній політиці. Звіт депутати заслухали на черговому засіданні сесії сьогодні, 16 травня 2019 року.

Так, за словами Олександра Ілліча, головним пріоритетом 2018 року було визначено наповнення бюджету. Однак, станом на минулий рік 70% бюджету – це надходження від держави. Варто зазначити, що в загальноукраїнському рейтингу область на першому місці за темпами росту надходжень єдиного податку, на третьому – по платі за землю і на четвертому – по податку на доходи фізичних осіб.

Загалом, надходження трансфертів з державного бюджету склали за звітний період 10 млрд гривень. У повному обсязі перераховані базова (433 млн грн), стабілізаційна (9,7 млн грн) дотації та додаткова дотація (642,6 млн грн) на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти і охорони здоров'я, освітня (2275,1 млн грн) і медична (1613,5 млн грн) субвенції, інші соціальні субвенції отримані відповідно до проведених нарахувань, що дало можливість забезпечити проведення соціальних виплат та заходів соціально-економічного розвитку регіону. У 2018 році в цілому по області на видатки спрямовано 15 млрд грн, що на 1,9 млрд грн (14,5 %) більше, ніж у 2017 році. Обсяг капітальних видатків місцевих бюджетів області склав 1 млрд 356 млн грн, що на 279,5 млн грн більше, ніж у 2017 році.

Що стосується обласного бюджету, то за 2018 рік його доходи (з урахуванням трансфертів з державного бюджету) склали 7,5 млрд гривень. З отриманих доходів майже 1 млрд грн становили власні доходи та 6,5 млрд грн – трансферти з державного бюджету; за доходами загального фонду обласний бюджет виконано на 102,9 відсотка. На 1 січня 2019 року обсяг вільного залишку коштів склав 60 млн гривень (без врахування залишків за субвенціями).

Серед іншого, говорячи про бюджетну політику, Олександр Савченко відмітив докорінні зміни, яких вже зазнали місцеві бюджети області у звꞌязку із реалізацією в країні реформи децентралізації.

«Реформа децентралізації дала можливість прискорити темпи зростання власної ресурсної бази місцевих бюджетів. Якщо у 2017 році обсяг місцевих бюджетів області за власною доходною базою становив 3,5 млрд грн, то у 2018 році їх дохідні джерела збільшились до 4,3 млрд грн або на 23,2 відсотка. Наразі маємо 51 територіальну громаду, 11 із яких утворено у 2018 році. У цьому році відбудуться перші вибори до Мар’янівської селищної об’єднаної територіальної громади, які були відтерміновані у звꞌязку із судовим позовом. Нині продовжуються роботи із внесення змін до Перспективного плану у напрямі укрупнення ОТГ, а до кінця 2019 року передбачається участь області у Пілотному проекті Кабміну щодо укрупнення районів», – відзначив Савченко.

 




Серед іншого, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області закликав свого наступника на посаді продовжити роботу в напрямку виконання регіональних програм. Зокрема, Олександр Савченко звернув уваги на два проекти – відродження історико-культурної спадщини Олики та Програму заходів до 150-річчя з нагоди Дня народження Лесі Українки.

Також голова обласної державної адміністрації звернув увагу на те, що у минулому році було зрушено з мертвої точки архіважливе з багатьох міркувань питання – каналізування населених пунктів навколо озера Світязь: 30 серпня підписано грантовий договір на реалізацію проекту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» вартістю 6,45 млн євро, який набрав чинності з 31 серпня 2018 року.

Не менш важливим, на думку посадовця, є проект зі створення індустріального парку «Ковель», підготовча робота якого, тривала з 2018 року. У цьому хабі буде створено митно-логістичний термінал у поєднанні з вузькою європейською колією залізничної дороги та вітчизняною колією. А у перспективі буде створено 3500 тисяч нових робочих місць та залучено 600 млн. євро інвестицій. Проект планується реалізувати протягом 2019-2021 рокiв.



Проте інвестиції – це не лише про іноземний капітал, вважає Олександр Савченко. У випадку Волині це в першу чергу про місцевого інвестора, особливо, якщо йдеться про агропромисловий комплекс.

«Ми маємо і надалі розвивати виробничі потужності місцевих господарників. Говорячи про стан справ у галузі агропромислового розвитку відмічу наступне. За 2018 рік вироблено сільськогосподарської продукції на суму понад 7 мільярдів гривень: 62 відсотки – продукція рослинництва, 38 відсотків – тваринництва. У 2018 році ми мали безпрецедентну державну підтримку агропромислового комплексу. Відтак, в область залучено понад 120 млн грн з державного бюджету. Понад 500 суб’єктів підприємницької діяльності взяли участь в шести державних програмах, з них 394 фермерські господарства, а також 5 тисяч 40 власників особистих селянських господарств», – зауважив Олександр Ілліч.




Олександр Савченко звернув увагу й на забезпечення обласною адміністрацією роботи в галузях капітального будівництва, освіти, медицини, дорожнього господарства.



Насамкінець високопосадовець зазначив, що обласною державною адміністрацією на основі пропозицій, наданих із міст, районів, ОТГ області сформовано проект перспективного плану розвитку регіону, до якого увійшли, зокрема, і всі ті проекти з розвитку мережі закладів, про які він озвучив.

До Плану перспективного розвитку включено понад 769 інфраструктурних проектів і об’єктів, які розділені за галузями і включають в себе реконструкцію, будівництво, капітальний ремонт об’єктів соціальної сфери, житлово-комунального господарства, промисловості, інфраструктури і будуть реалізовані в містах, районах та в об’єднаних територіальних громадах.

Проект перспективного плану обговорено на засіданні Волинської ради регіонального розвитку, яке відбулось 14 березня поточного року у місті Ковель. Наразі триває робота над узагальненням тих пропозицій, які надійшли до обласної державної адміністрації за результатами цього обговорення.

«А якщо коротко, то у 2018 році ми добудували/побудували 2 школи, 1 дитячий навчальний заклад, 7 стадіонів, 19 ІРЦ; оснастили – 870 класів «Нової української школи», 22 ресурсні кімнати, 390 інклюзивних класів. Закупили 9 нових шкільних автобусів, 2 реанімобілі, 4 переносні ЦНАПи, 23 автомобілі для сімейних лікарів. Відкрили 2 нових ЦНАПи. Прошу свого наступника на посаді голови обласної державної адміністрації продовжити зазначену роботу. Зі свого боку готовий підставити плече та гарантую необхідну допомогу», – резюмував Олександр Савченко.












Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024