Їхнє життя – у танці: головненська «Хуторянка» сорок років радує публіку мистецтвом танцю

31 Січня 2021, 11:43
5360

Дипломант і призер районних, обласних фестивалів народної творчості, конкурсів, обласних завершальних концертів художньої самодіяльності учнівської молоді в містах Волині та міжнародних фестивалів, Відкритого фестивалю-конкурсу пісні і танцю національних меншин «Україна – мій дім», дипломант обласного вибіркового туру Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського, обласного фестивалю-огляду хореографічного мистецтва «У вихорі танцю», обласного огляду-конкурсу українського народного танцю серед аматорських колективів, лауреат обласного огляду-конкурсу колективів художньої самодіяльності учнівської молоді та лауреат Всеукраїнського огляду народної творчості, присвячених 25-ій річниці Незалежності України, дипломант Восьмого обласного фестивалю-конкурсу творчості дітей села «Золоте зернятко»

Усе це – про дитячий танцювальний колектив «Хуторянка» Головненського ліцею. Хоча усі його досягнення та звання, назви нагород та дипломів за чималу 40-річну діяльність навряд чи вмістилися б навіть на декількох аркушах паперу. А за плідну багаторічну працю у 1995 році колективу надано звання  «Зразковий художній колектив», пише газета «Новий погляд +».

Сороко років тому біля джерела його створення стала молода, талановита та завзята Лариса Адамівна Назаревич. Вона настільки зуміла зацікавити, згуртувати перших його учасників, запалити вогник любові до танцювального мистецтва, вдало підібрати репертуар, що вже наступні покоління дітей самі зголошувалися бути частиною дружнього та творчого колективу. Звісно, не обійшлися починання без підтримки тодішньої дирекції навчального закладу, керівництва відділу освіти.

1

І кожного разу, коли у бурхливому та творчому житті «Хуторянки» на поличках одна за одною з’являлися нові нагороди, медалі та кубки, стає зрозуміло, що його створення було однією з найбільш вагомих подій за увесь період діяльності школи. 

Упродовж чотирьох десятиліть Лариса Назаревич була незмінною ідейною натхненницею, розвивала танцювальні вміння та здібності учасників «Хуторянки», що вивело колектив на доволі високий рівень. А без його яскравих та насичених виступів не обходиться жодне селищне свято чи культурний захід. Частими гостями головненські танцівники є і на заходах районного та конкурсах обласного масштабів, звідки завжди поверталися з нагородами, а ще – на концертах у Польщі та Білорусі.

2

Але насправді, щоб показати на сцені навіть 5-хвилинний танець, потрібна наполеглива копітка щоденна праця як керівниці колективу, так і дітей, що вимагає великої зосередженості, наполегливості, точності, а головне – уміння працювати в команді. І команда ця – чималенька: майже 60 учасників, котрі займаються у трьох вікових групах (старшій (13-16 р.), середній (9-12 р.), молодшій (7-8 р.). Усі вони докладають чимало зусиль, аби отримати навики народно-сценічного та академічного танцю, а ще - вміють, хочуть та можуть показувати на сцені хореографічне дійство, від якого глядачам важко відірвати погляд. В такі хвилини відчуваєш, наскільки танець міцно увійшов у життя кожного учасника колективу.

2

Основою у хореографічній діяльності ще з моменту народження «Хуторянки»  є народний танець, а ще – бальні. На сценах різних рівнів і регіонів України та близького зарубіжжя у виконанні «Хуторянки» оживали народні «Українські візерунки», «Вітерець», білоруський народний танець «Кізочки», польський народний танець «Краков’як»;  танцювальні сюїти: «Волинська казка», «Поліська рапсодія», «На сінокосі», «На святі»; хореографічні картинки «Весела дітвора», «Ой рано на Івана», «Та орав мужик край дороги» та iншi.

Справжньою родзинкою будь-якого заходу ставали масштабні хореографічні композиції («На сінокосі», «Волинська казка», «Ой, заграйте, музиченьки», «Квіти Волині», «Українські візерунки», «Веселий єврейський», «Великодні забавлянки», «Веснянка», «Веселий ярмарок»), в яких задіюються усі учасники «Хуторянки». І тоді танець перетворюється у справжнє театралізоване дійство, де колектив демонструє артистичність, виразність і віртуозність техніки виконання різноманітних комбінацій танцювальних рухів, а також творчу уяву, художній смак, загальну культуру, знання історії, побуту, звичаїв, національних традицій народу. За рік, за словами Лариси Назаревич, «Хуторянка» готує до 5 таких композицій, та більше десятка танців, що вражають глядачів емоційністю та чуттєвістю.

2

Усі діти, що займаються у танцювальному колективі, безумовно, є творчими особистостями: понад третина учасників «Хуторянки» закінчила місцеву музичну школу або навчаються в ній, співають у шкільному хорі, вокальних групах, є учасниками  спортивних секцій і драматичного гуртка. Кожен танець для них – це демонстрація досконалої техніки рухів, що відточувалися протягом численних занять, широкого діапазону засобів виразності, уміння відчувати найтонші барви мелодії та передати органічний зв’язок між рухами і внутрішнім станом.

Слава про головненську «Хуторянку» протягом десятиліть гримить на всю Волинську область, а дирекція школи завжди підтримувала будь-які їхні творчі починання, сприяла поїздкам, адже колектив став своєрідною візитівкою ліцею.

А ми ж зичимо танцівникам-ювілярам з року в рік не втрачати творчого запалу, енергії, бути завжди у пошуку, дарувати глядачам безцінні хвилини насолоди та ще не одне десятиліття здобувати славу для рідного навчального закладу.

2

1

1

1

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром