Відомий лікар розповів про урологічні захворювання і їхні симптоми

22 Березня 2019, 18:00
Олег Шипелик 6714
Олег Шипелик

Одними з найпоширеніших захворювань, які погіршують якість життя, є хвороби сечостатевої системи.

Про ці проблеми ми поспілкувалися з кандидатом медичних наук, членом Європейської асоціації урологів, лікарем вищої категорії Олегом Шипеликом.

– З якими урологічними захворюваннями до Вас найчастіше звертаються пацієнти?

– На сьогодні одними з найпоширеніших є запальні захворювання нирок (пієлонефрит), сечового міхура (цистит) та простати. Збільшується кількість сечокам'яної хвороби. Досить часто виникають захворювання, які пов'язані з утрудненням при сечовипусканні (простатит, аденома та рак простати).

– Чи існує якась закономірність урологічних захворювань відповідно до віку та статі?

– Діти до 3-4 років хворіють на енурез. Хлопчики старші року – фімозом, 11-15 – варикоцелє, не лікування якого призводить до непліддя. Пацієнти 20-40 років стикаються із запаленням простати. Найбільш критичним є вік 50 років. Тоді починають знижуватися захисні резерви й виникає доброякісна гіперплазія простати (аденома) або рак простати. Чоловіки після 50-ти страждають еректильною дисфункцією, розладами потенції. Жінок у період менопаузи, у зв’язку зі зниженням гормонального фону, частіше вражають запальні хвороби, а також стресове нетримання сечі. Кожна четверта після 60 років стикається з цією проблемою.

– Що Ви можете сказати про захворювання, які передаються статевим шляхом?

– Це досить актуальна проблема, що загрожує нашому майбутньому. Вони визначаються важкими наслідками. На поширення впливають різні фактори: ранній початок сексуального життя, випадкові статеві зв'язки, небажання звертатися до лікаря, легковажність тощо. При неефективному лікуванні призводять до тяжких хронічних захворювань та безплідності.

– Розкажіть про аденому простати, який її перебіг і діагностування?

– Передміхурову залозу (простату) називають другим серцем чоловіка. Формується вона в період статевого дозрівання й розміщується поблизу сечостатевої системи. З віком, унаслідок зміни гормонального фону в чоловіків, відбувається переродження м’язевоеластичних волокон у сполучно-тканинні вузли, які, поступово розростаючись, віджимають уретру (сечівник), розвивається доброякісна гіперплазія передміхурової залози (аденома простати). Початкові ознаки можна виявити вже в 30-40 років.

На першій стадії захворювання, як правило, рекомендують консервативне лікування. Воно може включати лікарські препарати, особливий режим. Якщо частота й утруднення сечовипускання при цьому зростають, може бути необхідна операція. На другій стадії показане оперативне лікування, навіть якщо симптоми не виражені. Головні критерії прогресування — погіршення якості життя, поява залишкової сечі й зниження функції нирок.

– Рак простати: що це за хвороба?

– Це злоякісне новоутворення, що розвивається в передміхуровій залозі. Показники смертності від цієї хвороби в Україні – 41 випадок на 100 тисяч населення.

– Хто ж є у групі ризику?

– Хвороба, як правило, протікає безсимптомно й виникає переважно у чоловіків старше 65 років. У групі ризику також ті, у кого виявлена спадкова генетична схильність до захворювання. Зазвичай ракова пухлина передміхурової залози росте повільно. Більшість чоловіків мають певні форми хвороби без зовнішніх симптомів, це ускладнює діагностику на ранніх стадіях.

– За якими симптомами можна розрізнити аденому й рак простати?

– На жаль, за клінічними проявами вони дуже схожі. Існують основні ранні симптоми: часте, утруднене сечовипускання, невідкладні позиви, необхідність вираженої напруги передньої черевної стінки для його початку, слабкий струмінь і переривчастість потоку сечі, капання наприкінці акту сечовипускання, відчуття неповного спорожнювання сечового міхура, наявність крові в сечі чи спермі, зниження ерекції, статевого потягу. Вони не завжди є проявами аденоми передміхурової залози, а можуть бути пов’язані з розвитком раку.

– Як захиститися від цих захворювань?

– Оптимальний спосіб профілактики – регулярні обстеження для виявлення на ранній стадії.

– Простатит: що це за хвороба ?

– Найпоширеніше захворювання органів чоловічої статевої системи, запалення передміхурової залози. У групу ризику потрапляють навіть юнаки до 20 років. Якщо його не лікувати, то призводить до безпліддя та розвитку онкозахворювання. Симптоми простатиту: в області малого тазу та статевих органів виникає різкий біль, що може віддавати у стегно та поясницю, з'являються тяжкість, дискомфорт, ниючі болі у промежині, мошонці, статевому члені, порушення процесу сечовипускання, відчуття неповного випорожнення сечового міхура, зниження лібідо та проблеми з ерекцією.

Отже, регулярні огляди уролога – запорука тривалого статевого життя і профілактика ранньої діагностики ракових захворювань.

Записатися на консультативний прийом до лікаря-уролуга вищої категорії Олега Шипелика можна в Медичному центрі за адресою: м. Любомль, вул. Незалежності, 28 та за номером 097-294-88-73.

Спілкувалася Яна ЛЕВЧУК

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром