У Головненській громаді лісівники обговорили співпрацю з місцевими жителями

30 Травня 2018, 11:13
2109

Проблеми лісів не є однозначно лісівників, вони торкаються, хвилюють та не обходять простих місцевих жителів. Щоб дослухатися до думок кожної зі сторін та знайти спільні шляхи вирішення актуальних болючих питань, з ініціативи начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка, у лісгоспі запроваджено серію зустрічей із громадами, головами ОТГ та сільських рад, депутатами, місцевими активістами.

Одна з таких зустрічей відбулася у Головненській ОТГ, у якій взяли участь голова Микола Демидюк, депутати, директор ДП «Любомльський лісгосп» Володимир Туревич, юрист Волинського ОУЛМГ Євген Багацький, лісничий Головненського лісництва Сергій Бліндарук.

Питань було багато різних, усі стосуються гарячих на часі тем лісового господарства: чому масово гинуть соснові насадження і чи справді короїд – це лише привід для рубок; стан доріг у селах, якими їздить лісовозна техніка та щодень користуються місцеві жителі; питання придбання дров і лісоматеріалів та на що можна розраховувати і сподіватись громаді, звернувшись до очільника лісового господарства.

Тож, запрошуючи до спілкування і відкритості, Володимир Туревич закликав до подальшої постійної співпраці та наголосив, якщо будь-хто із жителів має якусь оперативну інформацію – не соромитись, телефонувати:

«Мета нашої зустрічі зрозуміла – почути один одного, озвучити проблеми та знайти спільні шляхи вирішення. У з’ясуванні та вирішенні багатьох проблем необхідна спільна робота, на що сподіваюсь і чекатиму на розуміння та співпрацю, адже громада і лісівники повинні бути разом».

Нашестя верхівкового короїда у соснових насадженнях – це те, що сьогодні найбільше непокоїть працівників лісової галузі, цікавить та турбує і пересічних громадян. Бо, живучи біля лісу, цілком природньо, що у сельчан навколо рубок виникають гострі і злободенні питання. Директор лісгоспу найперше торкнувся цієї непростої проблеми, коротко пояснивши, чому вона виникла, шляхи вирішення та її наслідки і загрози.

«Питань у людей виникає багато, навіть, часто старші лісівники не можуть зрозуміти, чому гинуть соснові насадження, що робиться? Короїд був, є і буде, але у наш час для нього склались сприятливі погодні умови, – розповідає Володимир Сергійович. – Зміна клімату помітна кожному – у квітні маємо температуру до +30, взимку – відсутність морозів, є такі місця, де меліоративні канали – води в чобіт не набереш, суша. Усе це допомагає шкіднику все більше розповсюджуватись. Проблема ця не лише у нас, а й по всій Європі. У багатьох країнах з нею боряться. Але на сьогодні є лише один спосіб – відведення уражених дерев у рубку. У Білорусі, зокрема, де теж багато всихає лісу, закуплено харвестери, форвардери – лісозаготівельну маневрену техніку, яка дозволяє швидко забирати пошкоджений ліс. У нас процес погодження санітарних рубок тривалий. Але є й особливості санітарних правил: коли збільшуються площі санітарних рубок – зменшуються рубки головного користування».

Навколо цієї актуальної теми у залі зав’язалося активне спілкування, адже вона породжує багато запитань у громадян, а чутки, чому вирізають ліс, збуджують уяву. Куди вивозиться та збувається заготовлена деревина, чому рубки – суцільні, чи не пов’язано це із пошуками бурштину, якого віку гинуть дерева та інші гострі зауваги, на що громадськість отримала відповіді від Володимира Туревича:

«Багато людей каже, ви ріжете зелений ліс, чому не чекаєте, поки всохне дерево. Тому що тоді уже буде  пізно. У рубку відводяться дерева, крона яких пожовкла і ті, що ростуть навколо, бо в них теж уже заселений шкідник. Чим швидше ми їх заберемо, тим менше він встигне уразити здорові дерева. Ще одна причина швидкої рубки – знецінення деревини. Тому що коли дерево менш пошкоджене, маємо можливість вивезти діловою деревиною, коли жуки знищили стовбур – то це уже сухостій, баланси, дрова, а на них у свою чергу і вартість менша. На місці рубок обов’язково проводиться заліснення, я думаю  ви не побачите жодного зруба, де були б не посаджені культури. Як правило, насаджень у нас більше, ніж зрубів – на 120 відсотках площ щороку створюються лісові культури. Дерева шкідники вражають стиглі та пристигаючі, тобто ті, яким 50-55 років і більше».

У підсумку цього питання керівник Любомльського держлісгоспу запросив усіх охочих брати участь у відводах:

«Я б хотів, щоб представники вашої громади, мисливці, активісти, усі зацікавлені брали участь у роботі під час відведення пошкоджених дерев у санітарну рубку. Такі контактні особи можуть бути у кожному селі. Ми ж у свою чергу повідомлятимемо наперед, де і у якому кварталі будуть відбуватися у нас відводи».

А також домовилися провести спільний виїзний семінар, щоб наочно побачити та зрозуміти масовість проблеми всихання.

Ще одне непросте питання – дороги, які для лісового господарства відіграють вагому роль. Тож їхній стан для лісівників не менш важливий.

«Це спільна соціальна проблема, – наголосив Володимир Туревич. – Ми активно долучаємося до її вирішення. Дороги, які будуємо, мають важливе значення як для лісового господарства, так і для населених пунктів. На території Головненської ОТГ була прокладена дорога. У планах – добудувати її, зробити з твердим покриттям. Є проблема, що люди виступають проти, бо їздить важкогабаритна техніка, дослухаємося, та проводимо ремонти. Втім лісове господарство є платником податків. Чим більше дорогу використовуємо, тим більше сплачуємо податків. Крім цього, у місцевий бюджет з початку року Головненської ОТГ сплачено 127 тисяч гривень».

Після слушних зауважень та звернень про допомогу у ремонті, Володимир Туревич одразу пообіцяв посприяти у грейдеруванні дороги від с. Нудиже, якою їздить лісовозна техніка.

Напередодні пасхальних свят у селищі Головне працівники ДП «Любомльський лісгосп» виготовили та встановили дерев’яну автобусну зупинку. Сільський голова звернувся із запитанням будівництва нових автобусних зупинок в інших селах ОТГ, адже вони в жахливому стані та потребують заміни. Тож і це питання буде також з часом розглянуте.

З-поміж іншого цікавилися переробкою деревини та розширення цього напрямку, мисливством, придбанням дров паливних та лісоматеріалів, соціальними пільгами.

«Можу обіцяти, якщо люди будуть звертатись за лісосировиною у плані продукції на ремонт будівель, ще з яких причин, допомоги, будемо відноситись з розумінням, є ціни для населення, і є для організацій», – запевнив директор.

Підсумував зустріч юрист ВОУЛМГ Євген Багацький, наголосивши, що в усіх нагальних проблемних питаннях та їх вирішеннях, багато що залежить від громади. Якщо є бажання та інтерес, треба з’ясовувати, щоб докорінно розібратись у чому річ та реально оцінити проблему. А також  варто не забувати про закони і права та  як ними користуватись. Спільне вирішення усіх питань має бути правильне і з юридичної точки зору.

У лісовому районі лісове господарство нерозривно пов’язане із життям простих людей. У держпідприємстві відкриті до спілкування, готові відповісти на будь-які запитання та по можливості сприяти у вирішенні проблем.

Люба ХВАС, прес-служба ДП «Любомльський лісгосп»

Коментарі
30 Травня 2018, 15:50
Чому не сказали про план. Скільки плануєте вирізати в нас деревини, що деякі лісники почувши це хотіли звільнятись. Заберіть лапи від нашого лісу. І не треба це спихати на короїда
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024