«Соломка дозволяє втілити барви почуттів»

15 Травня 2018, 17:50
Олена Тимощук із вихованкою студії Валерією Орловою. 3483
Олена Тимощук із вихованкою студії Валерією Орловою.

«До дитини дійде тільки те, що лине від серця справжнього вчителя», – таке педагогічне кредо Олени Анатоліївни Тимощук, керівника зразкової студії декоративно-ужиткового мистецтва «Чарівна соломка» Любомльського будинку школяра.

«Яка краса», – часто можна почути від дітей і дорослих, котрі вперше бачать аплікації з соломи. Навчитися власноруч виконувати ці вироби не так легко, адже, щоб лише підібрати належний матеріал, потрібні час та вміння. Проте це надзвичайно цікавий і захоплюючий процес.

«Свою роботу Олена Анатоліївна починала із гуртка малювання тут, у малесенькій кімнаті. Потім директор віддав методичний кабінет, оскільки їм стало вже тісно. В Олени Анатоліївни на той час було найбільше дітей, ми по-доброму їй заздрили, – розповідає Неля Львівна Азаркевич, керівник гуртка в’язання спицями».

Студія «Чарівна соломка» була заснована в 1999 році. У 2007-му їй присвоїли почесне звання «Зразковий художній колектив».

«Чому саме соломкою захопилася? Побачила. Спробувала – і закохалася на все життя, бо саме цей матеріал дозволяє втілити барви почуттів, – відповіла на запитання Олена Анатолівна, яка постійно розвивається, багато читає, пече неймовірно смачні пиріжки, захоплюється природою, любить тварин. Після роботи й у вільний час малює чудові картини. Під її чарівним пензлем оживають рідні місця. Здається, чого вона тільки не вміє і не знає. – Можу навести чимало прикладів, коли мої учні, вже будучи дорослими, продовжують підтримувати дружбу зі мною. Наше спілкування приносить радість і задоволення», – додає майстриня.

Результати роботи вихованці Олени Тимощук демонструють на багатьох виставках, конкурсах, оглядах. Так, у 2013 році Сергій Панасюк отримав грамоту управління освіти і науки Волинської ОДА за зайняте І місце в обласному конкурсі «Таланти ІІІ тисячоліття». Ірина Пук, Юлія Рудик, Анастасія Мокренко нагороджені дипломами учасників Всеукраїнського фестивалю «Святий Миколай 2013». Наступного року у цьому фестивалі диплом вручили Софії Савош. У 2014-му Олександр Ющук переміг в обласній виставці-конкурсі «Знай і люби свій край!» Неодноразово грамоти за участь у різних конкурсах отримувала Ірина Оксюта.

2

4

4

У 2017 році Олену Анатоліївну Тимощук нагородили дипломом управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА, як переможця І етапу Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти за рукопис «Альбом-розробка зразкової студії «Чарівна соломка».

Керівник співпрацює з батьками своїх вихованців, адже саме вони вирощують їй матеріал для робіт.

«Заготовлену і посортовану житню солому, вибілюю, а тоді фарбую в будь-який колір аніліновими чи природними барвниками. Рослинні дають м’які, стійкі до світла кольори, анілінові – яскраві, які швидко вигоряють на сонці. Саме з цієї сировини виготовляють свої роботи діти», – ділиться секретами процесу підготовки майстриня.

Стільки часу приділяти своїй роботі може лише людина, закохана у справу. Такою є Олена Анатоліївна – спочатку займається з дітьми на гуртку, а потім удома – підготовкою сировини. В неї залишається зовсім мало вільного часу, а вона ще й встигає з’їздити до батьків у село допомагати з господаркою.

Вихованка студії «Чарівна соломка» Дарина Сацюк, яка ось уже четвертий рік займається, оповіла процес виготовлення аплікації.

«Для початку ми готуємо заготовку (шліфуємо, фарбуємо, лакуємо її). Далі розчищаємо солому, малюємо ескіз і заклеюємо елементи, які після вирізання наклеюємо на заготовку. Готовий виріб покриваємо лаком і вставляємо в рамку. Роботи є гарним подарунком для друзів та рідних».

3

Навчитися власноруч творити у цій техніці не так легко, проте це надзвичайно цікаво і захоплююче. У процесі роботи діти беруть участь у різноманітних виставках та конкурсах, святах, з ними проводяться бесіди для поглиблення знань з історії, побуту, культури українського народу.

«Інкрустація соломкою – робота не лише клопітка, але й досить тонка. Можна тільки подивуватися, скільки ж треба вправності, наполегливості, врешті, терпіння, аби з тонких житніх соломинок вирізьбити деталі майбутньої картини. Своїм вихованцям Олена Анатоліївна допомагає не тільки знайти творчий підхід, а й запалити вогник натхнення та відчуття прекрасного. Можливо, не всі з них студії досягнуть творчих висот, але й сам процес творіння прекрасного підносить та удосконалює людину», – додала директорка Будинку школяра Світлана Шваліковська.

4

4

4

3

Анна СКЛЯНЧУК, учениця ЗОШ №2 м. Любомля

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром