Працівниця Любомльського будинку культури із круп і насіння творить картини

04 Березня 2018, 10:59
9693

Як хочеться інколи урізноманітнити інтер’єр чимось красивим та ексклюзивним. В’язаними та вишитими речами вже нікого не здивуєш. От якби знайти щось оригінальне…

Саме такою прикрасою може стати картина, виготовлена власними руками з незвичайного, але всім доступного матеріалу – круп і насіння. Ірина Мирон із Вишнева вже спробувала себе у цьому захопленні, – пише газета «Новий погляд+» за суботу, 3 березня.

7

А все почалося минулого літа. Ірина з колегами брала участь у сільськогосподарській виставці, яка проходила в Луцьку. Там побачила картину, виготовлену з незвичайних матеріалів.

Зацікавила техніка виконання, бо, мало того, що не чула, аби щось подібне робили на Любомльщині, вразила наполегливість людини, яка створила річ особливої краси.

«Так «народився» задум спробувати зробити картину з круп і насіння самій. В інтернеті є багато різних схем, тому з цим проблем не було. Першим виробом стало панно круглої форми. Процес виготовлення надзвичайно сподобався.

Треба скрупульозно одну за одною викладати насінинку до насінинки. Якщо не вдалося одразу помістити на потрібне місце, то зубочисткою підправляєш. Це займає чимало часу, але задоволення, яке отримуєш після закінчення роботи, не зрівняти ні з чим, − захоплено розповідає майстриня.

Для приклеювання фрагментів можна використовувати спеціальний пістолет, але я беру ПВА. Першим працювати зручніше. Щоб покриття було щільнішим, основу можна пофарбувати: тоді не помітні прогалини. Наприклад, при роботі з кавою на картон наносять темно-коричневий колір. Готовий виріб необхідно покрити лаком», − ділиться технікою виконання рукодільниця.

7

7

Народилася пані Ірина в Любомлі у 1978 році. Її мама все життя пропрацювала у медичній сфері, а тато – у сільськогосподарській. Окрім неї, в сім’ї зростало ще дві доньки – Оксана та Катерина. Навчалася у Любомльській ЗОШ №1, потім вступила у Луцьке педагогічне училище, де здобула фах учительки початкових класів і англійської мови.

«Учитель молодших класів – це універсальний спеціаліст. З учнями займається і музикою, і на трудовому допомагає власноруч виготовляти цікаві речі. Це дозволяє не зациклюватися на чомусь одному, а разом із дітьми вчитися самій, удосконалювати навички», − ділиться роздумами Ірина Іванівна.

Здобувши освіту, вона працювала вчителем англійської мови у Хворостові, потім – у Бережцях. Кілька років навчала дітей музики у Штунській школі та проводила заняття танцювального гуртка.

«Учням було цікаво спробувати щось нове. Доводилося починати з найлегших, але найголовніших па, бо без цього аж ніяк не зрушиш із місця. Танцювальні номери ставили в час новорічних святкувань. Усім подобалося, і це не могло не тішити», − з усмішкою пригадує вчитель.

Потім якийсь час працювала на замінах, то в одній, то в іншій школі, керівником гуртків у будинку школяра.

«У 2019-му вже виповниться 10 років як місцем роботи став Любомльський районний будинок культури. Працюємо тут разом із чоловіком Вадимом. Як прийшла влаштовуватися, то Лідія Андріївна Климович (директор на той час) запитала: «Що ти вмієш робити?»

Я готувалася до всього: співати, танцювати, малювати, щоб тільки взяли. Так мій задум втілився в життя. Не жалію, бо роблю те, що люблю», − розповідає жінка, яка впевнено досягає поставлених цілей.

Її донька Аліна навчається у Волинському коледжі культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського. Як кажуть в народі, пішла стопами батьків.

3
Ірина Мирон із донькою Аліною.
Ірина Мирон із донькою Аліною.

Ірина не зупиняється у творчих починаннях, її не лякають труднощі: хоче спробувати свої сили в ліпнині з гіпсу. Вдома саме роблять ремонт − сприятливий час для експериментів.

Вона вже встигла висипати кілька панно та подарувати їх близьким та колегам. Також планує на наступній картині з круп і насіння зобразити кізочку. У вдалому втіленні цих задумів ніхто не сумнівається, бо майстриня обов’язково докладе максимум зусиль, щоб все вийшло.

1

3

2
Пляшка задекорована яєчною шкарлупою.
Пляшка задекорована яєчною шкарлупою.

Ірина МАЇЛО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39