Бібліотекарка села Нудиже продовжила справу свекрухи

10 Грудня 2017, 16:09
4042

Наталія Маркевич уже сім років працює в книгозбірні. Працюючи із книгами, вона отримує велике задоволення.

Про жінку, залюблену у свою роботу, пише газета «Новий погляд+» за суботу, 9 грудня.

«Народилася в селищі Головне. З дитинства любила годинами сидіти з пензликом і альбомом для малювання. Мені подобався сам процес творення прекрасного, а якщо ще й гарно виходило, то це було найбільшим поштовхом не залишати улюбленої справи.

Також змалку дружу із книгами. Це зараз кожна дитина має можливість та вміє користуватися Інтернетом, а тоді єдиним місцем, де можна почерпнути нові знання, була бібліотека. Я багато читала», − починає розмову пані Наталія.

Після закінчення школи вступила в Нововолинське училище на кравця верхнього одягу. У 1996 році вийшла заміж, народила трьох дітей – двох синочків і донечку.

«Свекруха працювала бібліотекарем у Нудижах. Навіть після того, як вийшла на заслужений відпочинок, ще чотири роки віддала роботі. Потім я її замінила. Так уже склалося, що вдома завжди є хороший та надійний помічник, який знає, що підказати і порадити», − з усмішкою розповідає жінка.

Працюючи із книгами, вона отримує велике задоволення.

«У фільмах ми сприймаємо події та героїв такими, якими нам їх показують режисери, а в літературі уява вимальовує кожну деталь, яка близька душі та серцю. Це інтригує. Чоловік інколи свариться, що ввечері допізна читаю. Каже: «Кидай вже, ще ж завтра день буде».

У книгозбірні чисто, охайно та затишно. Одразу, як ступаєш на поріг, розумієш, що потрапив до хорошої господині.

Навколо заповнені стелажі, гарно оформлені виставки, квітнуть вазони.



Родзинкою бібліотеки є музей, експонати в який почала збирати всім селом ще Марія Андріївна Маркевич.

1


«Я лише продовжила справу. Як приходять відвідувачі, то питаю, чи мають вдома старовинні речі. Прошу, щоб принесли їх сюди. Навіть як хтось приїде в село, то бачить, що ми не байдужі до історії наших предків, шануємо, пам’ятаємо та гордимося, що народилися саме тут.

Старші, пенсіонери просять принести книги додому, бо самі вже не в змозі прийти. Я заодно й розпитую, чи, бува, не збереглися в них ще мамині вишиті рушники або якісь інші речі. Є такі, які просто не розуміють ціни того, що мають. Думають: а навіщо воно треба? А це справді потрібно всім», − натхненно говорить бібліотекар.


Нудиженська сільська читальня комп’ютеризована: працюють комп’ютери, є доступ до Інтернету. Це значно полегшує роботу та заохочує читачів.

Хотілося б тільки, щоб сучасної української літератури було більше, але господиня надіється, що з часом ситуація покращиться.


Наталія – книгоман. Найбільше подобається читати твори наших земляків: Василя Гея, Володимира Лиса, Надії Гуменюк. «Соло для Соломії» вона «проковтнула» за ніч. Окрім читацького захоплення, вміє та любить в’язати спицями, вишивати.

Ірина МАЇЛО













 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром