Вчилася на землевпорядника, а стала директоркою будинку культури у Радехові

18 Листопада 2017, 11:36
4636

Цьогоріч восени у Володимирі-Волинському проходив 10 ювілейний фестиваль традиційної національної культури «Український коровай-сузір’я», у рамках якого відбувся конкурс коровайниць, козацькі забави, розгорнулося дитяче містечко, проходив ярмарок народних умільців. Кожне село представляло себе рушниками та наметами з українськими стравами.

Брали участь у цьому дійстві й представники Радехівського будинку культури, який очолює молода, комунікабельна, ерудована й перспективна Аліна Лойко, – пише газета «Новий погляд+».

1

2

«Навчалася у Володимир-Волинському сільськогосподарському технікумі на землевпорядника. Але так вийшло, що жодного дня не працювала за спеціальністю.

У 2012 році місцем роботи став Радехівський будинок культури. І ось уже п’ять років його очолюю та намагаюся показати всім, що люди у нас обдаровані, вміють і люблять гарно співати», − починає розмову Аліна Лойко.

При закладі діє народний аматорський фольклорний колектив «Перевесло», який прославляє село та Любомльщину у різних співочих конкурсах як у районі, так і за його межами. Заснований він ще у 1968 році, тоді його очолювала Марія Лойко, а з 2002-го – Володимир Лойко. Учасників колективу дуже часто запрошують порадувати милозвуччям голосів й у сусідні райони.


«Нещодавно подзвонили зі Старовижівщини. Просили приїхати та розважити їхніх гостей на День села. Але, на жаль, довелося відмовити, бо колектив втомився від поїздок і люди захотіли більше часу присвятити сім’ям. Я дуже не люблю відмовляти: знаю, як це прикро, коли розраховуєш, але не виходить. Та колег також треба шанувати й давати відпочинок, бо в нас останнім часом не було жодної вільної неділі чи свята», − зауважує Аліна.

При Радехівському будинку культури діє не одне «Перевесло», а два! Перший колектив складає молодь, другий – старше покоління. Ще й при школі є мале «Перевесло».

У минулому році брали участь у ХІV Міжнародному фестивалі «Поліське літо з фольклором», де представляли свій край сім країн світу.

2

А ще – у масових гуляннях «Ой Масляна, воротися!» у Києві в Національному музеї архітектури та побуту України.

Цьогоріч Аліна брала участь у конкурсі професійної майстерності серед творчих працівників сільських клубних закладів «Мій край, моя земля!»

У районі вона разом із колективом «Перевесло» вибороли першість, а на кущовому з’їзді у селі Дубове Ковельського району, де змагалося між собою чотири райони, зайняли друге місце.

«Там було п’ять позицій. Потрібно було показати себе та рідний край через призму поєднання автентики та сучасних традицій. Другий конкурс називався «Моя професія та виклики сьогодення». Тут старалася розповісти, чому обрала саме цю професію, а не іншу. У конкурсі-представленні знайомила з історією свого села, відомими та маловідомими визначними місцями й подіями, цікавими людьми, акцентуючи на тому, чому варто побувати саме у нас.

Разом із колективом відтворили обряд хрестин у рідному краї.

П’ятий конкурс присвячений улюбленому захопленню після роботи», − розповідає директор Радехівського будинку культури.

Бажаємо Аліні та всім, хто живе піснею, славить її, передає з покоління в покоління, успіхів у всім задумах і починаннях.

Ірина МАЇЛО

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024