Учитель-художниця із Любомля плекає молоді таланти, які надихають і її

08 Жовтня 2017, 10:00
3893

Традиційно у другу неділю жовтня в Україні відзначають День художника. Митці – це особливі люди, які дуже чутливі до краси, до подій, до самого життя. Вони пропускають усе через себе і живуть ніби в іншому вимірі. У них побутові проблеми відступають на другий план. Вони шукають той імпульс, коли приходить Муза – найсолодший момент творчості.

До таких митців належить молода художниця, вчитель образотворчого мистецтва та художньої культури районної гімназії імені Наталії Ужвій, керівник мистецької студії «Етюд», яка діє при Будинку школяра, Оксана Богута. Вже 16 років вона плекає молоді таланти, які надихають і її, – пише газета «Новий погляд+» за суботу, 7 жовтня.

«Коли бачу, як у дітей «горять» очі від захоплення та є бажання творити, тоді малюнки виходять незвичайні.





Ми вчимося один в одного: в мене є досвід, а у них – енергія, при поєднанні маємо гарні результати.





1


Це особливо помітно на студійцях, адже туди йдуть учні, в яких є мистецькі нахили. І так цікаво спостерігати, як дитина висловлює свою думку на картинному полотні, чи в неї є індивідуальність, своє бачення, а чи, як усі.

Ніколи не змушую малювати те, чого учень не хоче, бо тоді не буде своєрідності. Мистецтво не може існувати з примусу», – ділиться спостереженнями Оксана Михайлівна.



1


1

2

Черпала основи знань у відомої в районі художниці Наталії Леонідівни Блонської.

«Вона ніколи не сварила за поганий малюнок, ніколи не говорила, «це не так, це недобре». А з 3-го класу запам’ятала інше: «А яким ти уявляєш вовка з казки «Червона Шапочка»?», «Які очі у переляканих козенят?», «Які відтінки кольорів у яблуневої гілки, коли вона цвіте?». Вже пізніше я зрозуміла, що так вона вчила пізнавати життя, формувати особистість».

1

Спочатку, як і більшість дітей, Оксана малювала лише на уроках образотворчого мистецтва. Наталія Леонідівна помітила іскорки таланту і запропонувала додаткові заняття. Жили по сусідству, то й батьки погодилися. Учениця була в захваті, адже те, що зараз експериментують довільні проведення уроків, у її керівника було 25 років тому.

На заняттях діти вели себе розкуто, спілкувалися, радилися, розглядали картини відомих художників із книг, яких у керівника чимало і які були доступні учням. Інтернетом ще ж так масово не користувалися.

«Я працюю у напрямі живопису, любов до нього прищепила теж Наталія Леонідівна – мій духовний і творчий наставник, – з натхненням говорить співрозмовниця. – Саме тоді задала тональність для творчості в атмосфері елітарності. Мій стиль та почерк формувалися під її впливом. Вона зуміла віднайти слова-ключики – і ми відчували себе маленькими, але художниками. Цінувала високу культуру і вчила цьому нас».

1

1

2


2

Після закінчення школи вступила до Волинського державного університету імені Лесі Українки. Вже 16 років учитель, до речі, останні п’ять – вищої категорії.

Цінує професіоналізм у будь-яких проявах, тому вимоглива і самокритична. Зазвичай, у кінцевому результаті хоче дещо змінити. Це, напевно, й показує художницю як людину, для якої важливими рисами є об’єктивність та наполегливість. Спостерігаються такі якості й у навчально-виховному процесі.


1

Люблять її уроки всі учні, навіть дев’ятикласники, бо вони завжди цікаві. Учитель працює за сучасними методиками: слайди, відеоролики, перегляд тематичних фільмів – звичні на її заняттях. До речі, вона ніколи не шкодує ні свого часу, ні власних матеріалів для дитячої творчості.

Оксана Богута бере активну участь у конкурсах, масових заходах. На День захисту дітей вона на «Дефіле янголів» допомогла підготувати костюми та не одну ніч майструвала крила.

1

Її вихованці – переможці та призери обласних та всеукраїнських змагань.

2

Дві учениці, Іванна Гриб та Ірина Мирончук, стали колегами «по цеху» (працюють у ЗОШ №3 та Будинку школяра).

1

«Діти народжуються художниками. Моє завдання – розвинути цей дар, навчити їх бачити красу і творити її», – підсумувала розмову Оксана Михайлівна.

2

1

1





1

Галина ВАЩУК

Коментарі
09 Жовтня 2017, 02:38
Фентезі-стаття в "жанрі літератури"?;))
09 Жовтня 2017, 02:53
Бо не буває "жанру живопису") це абсурд) живопис поділяється на жанри.
09 Жовтня 2017, 03:19
Оксана Михайлівна, як художник, не могла сказати "Я творю у жанрі живопису", не уточнивши більш нічого, і це щонайменше нетактовно публікувати непромовлені співрозмовником слова. Так само, як професійний журналіст не скаже "я працюю у жанрі журналістики", не додавши у якому саме жанрі. Зверніть, будь ласка, увагу, шановні автор і редактори.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром