По чорниці – із лісовими квитками

07 Липня 2017, 09:23
5595

На ягодах і грибах волиняни, у Любомльському районі зокрема, заробляють по 20 тисяч гривень за сезон.

У краї розпочався сезон збору та заготівлі лісових дарів, передусім цілющої чорниці. Люди бідкаються: ягода не вродила, ледь назбирують десяток кілограмів за день, – про це йдеться на сторінках газети «Сім’я і дім».

– Цьогорічна ягода – не рівня торішній, – зітхає мешканка села Згорани Людмила Антонюк. – Чорниці дрібні, нікудишні. Важко продати на автотрасі, а що вже про базар казати.

ДОБРА ЯГОДА – НЕ МЕНША ЗА МІЗИНЕЦЬ

Полісянка вважає себе ягідником-патріархом – за 65 уже їй. Збирає ягоду з семирічного віку. За радянських часів працювала в сільмазі. Як магазин закрили, повністю перейшла на збирання чорниць. За сезон зазвичай запасається півтонною різної ягоди, переважно чорницею.

– Якщо порахувати все, що зібрала, – на цілий завод вистачило б, – каже пенсіонерка. – Знаю в лісі всі галявини, стежки і пагорби. Бо знайти чорниці сьогодні вже не так просто.

Бабця переконує: чорничні угіддя неофіційно поділені між селами. Скажімо, в Любомльському та Шацькому районах урожайні плантації «тримають» мешканці сіл Полапи, Будники, Згорани, Крушинець, Кропивники, Голядин.

Щоправда, селяни навколо Шацьку не надто залежні від чорниці, бо ліпше заробляють на курортному сезоні.

– Як і торік, нині буду збирати чорниці на продаж. Хоча ягоди малувато, ледь-ледь на день 5–7 кіло назбирую. Ідеальною має бути бубка, розміром як кінець мізинця – десь близько сантиметра-півтора в діаметрі, – каже жінка.

У неврожаї селяни винуватять погоду. Кажуть, надто холодною була весна, приморозки понищили цвіт. Тому й немає чорниці. Однак дефіцит ягоди не зупиняє збирачів – на лісові галявини вийшли цілими родинами, навіть селами.

Наприклад, у Мощанському лісництві Ківерцівського району з обох боків лісових доріг помітно автомобілі, велосипеди. Люди масово в лісі, розповіли у прес-службі лісомисливського облуправління. За кілограм чорниці заготівельники дають від 30 гривень. Небагато, зважаючи на те, що назбирати кілограм ягід зараз дуже непросто. Проте знайти кращий заробіток у селі можуть не всі. Тому в людей на ліс велика надія.

ХОЧУТЬ ЗІБРАТИ ЧОРНИЦІ НА МІЛЬЙОН

Попри ажіотаж навколо плантацій чорниці, лісівники не втрачають пильності. Дбають про безпеку ягідників, надто тих, хто полюбляє шукати чорниці між старими лісоповалами або на тягучих болотах.

– Чорниця любить сонце, але боїться спеки. Тому найбільше ягоди між відкритим мохом і трясовиною. Там багато змій – гадюк і вужів, буває, що кусають, – розповів ягідник Олександр Бойчук.

Лісівники заодно стежать, щоб ягідники не смітили, не палили вогнища під час спеки. А також не збирали чорницю гребінками.

– Шкода від цього ягіднику завдається значна. Підривається коренева система, яка відновлюється лише через п’ять років. Якщо рвати гребінками щороку, то згодом ягідник просто пропаде, – роз’яснює інженер з охорони і захисту лісу ДП «Цуманське ЛГ» Юрій Арендарчук.

Натомість бувалі ягідники вважають подібні застороги хибними.

– Руками стільки не назбираєш, як гребінкою! Не розумію, чому в нас її забороняють, коли в інших країнах – тій же Польщі, Білорусі – це знаряддя дозволене, легальне, – дивується ягідник Олександр.

Селянин визнає: чорниць щороку меншає. Але не через гребінки, а від навали ягідників. Мовляв, люди бідують, змушені вибирати з галявин до останньої ягідки, яка нині дорого коштує. До всього, людей лякають лісовими квитками, податками до місцевої казни за заготівлю ягід.

– Ми знаємо, що оподатковуються лише заготівельники-перекупники та фірми. Людей ніби не чіпають. Але через ті податки нам, селянам, менше за ягоду платять, – кажуть ягідники.

Справді, за інформацією прес-служби лісівників, щороку до бюджету сплачується кілька мільйонів гривень збору за спецвикористання побічних лісових ресурсів. Питання регулює облрада, заодно вона контролює збір. Нинішнього сезону до бюджетів місцевих громад уже сплачено понад 133 тисячі гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, переважно за збір чорниці. До кінця сезону хочуть отримати бодай мільйон гривень, зважаючи на неврожай.

НАЙВИГІДНІШЕ ТОРГУВАТИ НА ТРАСІ

Щодо цін на чорну ягоду, то заготівельники платять збирачам по 30–35 гривень за кіло чорниць. Щоправда, перекупники прискіпливо перебирають ягоди, знижуючи ціну на неліквідний дрібний товар. Та, попри те, працьовита сім’я з чотирьох може за сезон заробити близько 20 тисяч гривень.   

– Ліпше самим продавати ягоди, – переконує ягідник Олександр Бойчук. – На базарах у райцентрі літр чорниці беруть за 40 гривень. У Луцьку можна ще більше виторгувати – по 45 гривень. Однак найдорожче коштує «придорожня» чорниця, тобто ягода, яку продають на узбіччі стратегічних автотрас. Наприклад, обабіч дороги на Ягодин або Любомль-Шацьк можна продати літр чорниці по 50–60 гривень.

– Чим ближче до кінця сезону, тим дорожче. Думаю, цього року через неврожай до середини липня ціна на чорниці зросте до 70 гривень за кілограм. Дорого, але справедливо, бо подивіться: кіло ковбаси вже 200 гривень вартує, – каже ягідник Олександр.

Роман ЖИЖАРА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром