Здобути Божу благодать – сенс зустрічі святої Пасхи

16 Квітня 2017, 12:30
1806

Благочинний Любомльського благочиння, настоятель Пантелемонівського храму отець Іоанн наголошує, що у Великодні дні важливо пам’ятати давню благочестиву традицію: святкуючи торжество, розділяти радість із бідними, хворими, одинокими, ближніми.

Багато світлих і урочистих свят у нашій православній церкві. Але немає світлішого та радіснішого дня як Воскресіння Христове, коли все наповнюється світлом, небо веселиться, земля радіє і весь світ святкує велику перемогу нашого Спасителя над смертю і пеклом.

Навіть сонечко виграє на Пасху, показуючи свою радість. І торжествує наша душа, тому що сталося найголовніше – Христос Воскрес!

Великдень – свято для всіх. Але в повноті відчути його може тільки людина, яка відповідним чином готувалася. Щоб пережити радість свята, необхідно самому воскреснути своєю душею від гріха. Постежте за собою – і ви побачите, що будь-який гріх вносить у душу тісноту, темряву, які гасять наше внутрішнє життя.

Гріх – це смерть. Перемога над гріхом здійснюється через молитви, покаяння і Причастя. Якщо християнин провів Великий піст, як годиться, стараючись викоренити в собі все найгірше, перемагаючи свої гріхи і пристрасті, то Господь не позбавить його радості на Святу Пасху.

Здебільшого, люди загружають себе роботою для великого заробітку або галасливим відпочинком, тому що не мають внутрішнього душевного спокою. Окремі з них неправильно використовують період свята, проводячи його у беззмістовних розвагах, які не корисні для нашого тіла і душі.

Сенс церковного торжества в тому, щоб після посилених духовних трудів здобути Божу благодать, нести в душу мир і спокій. Така людина перебуває з Богом і радіє.

Кожний воскресний день – це мала Пасха. Якщо ми не відвідуємо храму у воскресні дні, то показуємо, що абсолютно байдужі до Воскреслого Христа, нам ніби байдуже, що Він помер за нас і воскрес. Як же така людина може бути у вічності з Богом, якщо вона під час свого земного життя ігнорувала Воскреслого Господа?

Коли ж людина рідко ходить до храму, то вона залишається чужою для храму, їй тяжко і нічого не зрозуміло, а регулярна участь у службах багато змінює. У храмі відбувається найголовніше – очищення людського серця. Чисте серце хранить у собі Благодать Божу, мир і спокій, якого так не вистачає в наш час.

Нехай у всі дні життя нас незмінно зігрівають і втішають, дарують радість та надихають на добрі справи пасхального благовістя – Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39