Чи мають право волонтери на статус УБД?

30 Червня 2016, 20:23

В Україні, зокрема й у нашому районі є волонтери, які від початку війни постійно возять в зону АТО допомогу нашим бійцям, мають до сотні, а той більше виїздів. Були вони й під кулями, і на «нульових меридіанах», привозили й загиблих, поранених. Їх знають бійці всіх хвиль мобілізації.

На Любомльщині незмінними волонтерами є Олександр Положевець та Ярослав Савосюк. У Сашка вже більше 60-ти поїздок, у порівнянні з «атошними туристами» (багатьма прокурорами, податківцями, міліціонерами), які побули тиждень у відрядженні і виготовили собі УБД, дійсно заслуговує на цей статус.


«Ці питання регулюються ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі по тексту Закон). У переліку осіб, які можуть отримати статус УБД, що міститься в ст. 6 цього Закону, волонтерів немає, – пояснює на своїй сторінці у 
facebook адвокат Василь Нагорний. – Єдине, що точно держава гарантує,одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) волонтера або встановлення інвалідності, відповідно до Порядку й умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 604. У такому випадку згодяться свідчення керівника одного з підрозділів ЗСУ, а також документи, фото, що можуть підтвердити факт волонтерства (Пункт 6.7 згаданого Порядку).

Єдине, як можна спробувати вийти з положення, – це отримати статус, не учасника бойових дій, а учасника війни. Відповідно до п.13 ст.9 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» статус учасника війни можуть отримати «працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, у порядку, встановленому законодавством». Як бачите, не має слова «волонтер», але, наприклад, якщо особа є членом ГО, яка має договір із Міноборони про волонтерську допомогу, є відрядні листи, накази про вибуття і прибуття, то можна спробувати».