На Волинь мігрують із Лівії, Нігерії та Конго

30 Червня 2016, 17:36
1356 Джерело: politikus.ru

Область за січень-квітень 2016-го посідає п’яту сходинку в загальнодержавному рейтингу міграційного приросту. Нас суттєво випереджає хіба що Харківщина, де цьогоріч справжній бум переселенців – майже 2,5 тисяч проти 258 на Волині.

Стосовно земляків, то зазвичай з Волині мігрують переважно на заробітки за кордон.

«Як правило, виїздять ранньої весни. Принаймні взимку волиняни масово виробляють закордонні паспорти. Чому навесні? Бо працюють сезонно – переважно з квітня по вересень-жовтень. Є тенденція, коли більшість мешканців поліських районів виїжджають до Польщі. Натомість найбільше городян, зокрема з Луцька, мігрують до Італії», – розповіла головний спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ облуправління Державної міграційної служби Наталя Левчук.

На Волинь приїздять на роботу, для підвищення кваліфікації та проживання мігранти з Єгипту, Туреччини, Оману, Судану.

«До Луцька їде багато мігрантів зі східних країн, оскільки, скажімо, компанія «Модерн-Експо» приймає гостей з Дубаї, де їхнє представництво, – каже головний спеціаліст у справах іноземців та осіб без громадянства міграційної держслужби Микола Поліщук. – Також традиційно не бракує мігрантів із Білорусі та Росії. Адже збереглися родинні зв’язки, і вони мігрують заради возз’єднання сімей або на ПМЖ. Проте цього року значно поменшало мігрантів з Росії у порівнянні з 2015-м».

Примітно, що саме нинішнього року на Волині побільшає іноземних мігрантів-студентів. Їдуть навчаться до Луцька абітурієнти з Нігерії, Лівії та Конго.

«В області лише два університети мають акредитацію на прийом іноземних студентів – Луцький національний технічний університет та Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Саме там вони й навчатимуться. Зокрема в СНУ мають бажання студіювати 35 іноземців», – зазначають у міграційній службі.

До слова, згідно зі статистикою, найкомфортніше почуваються мешканці Луцького району та Ковеля, звідки найменше людей мігрувало. Натомість найбільше мігрантів виїздять з Луцька, де мінусовий показник міграційного приросту.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024