Любомльська громада: депутати не дали коштів на погашення зарплат медпрацівникам

13 Жовтня 2018, 11:54
Лікарі на сесії Любомльської ОТГ 9767
Лікарі на сесії Любомльської ОТГ

Уже другий місяць медичні працівники ТМО Любомльського і Шацького районів змушені перебиватися обіцянками та кожного дня з нетерпінням чекають на виплату своєї чесно заробленої зарплатні. Але поки представники влади району, очільники ТМО та об’єднаних громад вирішують, хто має в цій ситуації виділити кошти на погашення боргів, на людей у білих халатах вдома чекають діти, рахунки й інші заплановані та форс-мажорні витрати.

Вже кілька тижнів тривають гарячі дискусії з приводу того, хто має поділитися грошима, аби вирішити проблему із заборгованістю заробітної плати медичним працівникам. Такого шуму й обурення не було б, якби представники міської громади виконали попередні домовленості та виплатили свою частку за обслуговування жителів ОТГ у медзакладі, так як це зробили Вишнівська і Рівненська. А також спільно взялися вирішувати це питання.

Однією з причин такої ситуації стало не тільки недофінансування медичної галузі з державного бюджету, а й те, що влітку, посеред року, Шацька районна рада в рамках медичної реформи вирішила забрати свою районну лікарню зі складу Любомльського територіального медичного об’єднання. А з цим — і свою частину медичної субвенції. Хоча Шацька лікарня — малопотужна, забезпечення лікарями становить всього 60 відсотків. Тому по допомогу жителі озерного краю дуже часто продовжують звертатися саме у Любомль, де їх приймають і лікують, хоч медична структура і від’єдналася. Адже у Конституції України, зокрема, у статті 47, чітко прописано, що кожна людина має право на безкоштовне медичне забезпечення.

Так як частина громад Любомльщини вже сплатила ТМО за пролікованих своїх жителів, то й Шацький район мав внести свою долю. Днями на сесії районної ради депутати прийняли зміни до бюджету, в яких передбачили передачу 200 тисяч гривень Любомльській лікарні за надані медичні послуги пролікованим жителям свого району. Як повідомив голова Шацької райради Сергій Карпук, ці кошти – частина медичної субвенції, що надійшла в район. Як бачимо, з ними вдалося без особливих прецедентів знайти спільну мову, на відміну від Любомльської ОТГ, в якої їхню частку доводилося зі скандалом вибивати.

Днями у Любомльській ОТГ відбулася позачергова сесія, на якій депутати зібралися вирішити лише чотири питання, головне з яких – виділення коштів на ліквідацію заробітної плати медичним працівникам. З проханням допомогти до людей, яких же й самі обирали, звернулися чи не всі працівники медзакладу. Безвихідь довела їх до того, що вони залишили свої робочі місця і пішли, образно кажучи, з простягнутою рукою до своїх обранців. Адже станом на 1 жовтня людям заборгували понад 2,5 мільйона гривень.

Ситуацію із заборгованістю заробітної плати медичним працівникам коментує голова районної ради Микола Сушик.

«Через недофінансування медичної галузі з державного бюджету, в ТМО немає коштів на зарплати. Ми неодноразово зверталися у різні інстанції: в обласне управління охорони здоров’я, профільне міністерство, але нічим нам там не зарадили, З початку 2018 року ми оптимізували роботу нашого медичного закладу, після чого було скорочено 23 штатні одиниці. Більше нема куди, адже й так виходить велике навантаження на працівників. А тут ще й почалися затримки із навіть мінімальною зарплатою. За останні кілька місяців 16 медсестер звільнилося за власним бажанням, частина з яких поїхала на заробітки у Польщу. Скоро не буде кому лікувати хворих», – пояснив ситуацію генеральний директор ТМО Володимир Дибель.

«Нам би практично вистачило коштів для закриття захищеної Законом статті, якби депутати Шацької районної ради серед року не надумали вийти зі складу ТМО. Вони своїм рішенням забрали частину медичної субвенції, яка розраховується пропорційно до кількості населення, але їхніх жителів ми продовжуємо обслуговувати у Любомлі,– Фінансову допомогу нам зголосилися надати Рівненська ОТГ – 270 тисяч гривень, Вишнівська – 350 тисяч, Любомльська ОТГ – лише 100 тисяч (це при тому, що в лікарні обслуговують найбільшу кількість жителів саме міської громади). Загалом уже перерахували 720 тисяч гривень. Але ці кошти не вирішують нашої проблеми», – додала заступниця генерального директора з медичної частини Наталія Ліщук.

Очільник Любомльської громади Роман Ющук наголосив, що, мовляв, і за тих 100 тисяч дякуйте:

«Ми не зобов’язані виділяти кошти зі свого бюджету на ліквідацію заборгованості зарплати медичним працівникам. Ваш заклад фінансується за рахунок медичної субвенції з держбюджету. Тому вкотре наголошую, що ми тут ні до чого. Нас просто хочуть зіткнути лобами. Не туди ви прийшли шукати виходу із ситуації, у вас є керівництво, яке мало б подбати про вас, а не перекладати свої проблеми на інших. До того ж, у нас існує дуже багато своїх питань, які потребують негайного вирішення. Два тижні тому негода пошкодила димову трубу у міській школі №3, сильний вітер пообривав лінії електропередач, які вели до районної гімназії. Два дитсадки у Любомлі на межі закриття, якщо ми не ліквідуємо проблеми, які під час перевірок виявили пожежники. Понад мільйон гривень потрібно на вирішення першочергових завдань. Тому при всій повазі до медичних працівників, на фоні тієї ситуації, яка нині є у нас в ОТГ, ми не можемо виділити з бюджету більше, як 100 тисяч гривень на погашення заборгованості зарплати лікарям. Зрозумійте, у нас на одній шальці терезів ви, на іншій – наші діти».

Звісно, на законодавчому рівні ніхто нікого не зобов’язує, але ж влада, яка взялася керувати, повинна дбати про своїх виборців, про жителів своєї громади, а не перекладати проблеми на чужі плечі.

Після його виступу до народних обранців та керманичів ОТГ зазвучали репліки із залу:

«Скажіть, як мені бути: я трьох дітей веду в дошкільний заклад. Там говорять, що поки не заплатите за їхнє перебування, ми не можемо їх прийняти. Де брати гроші? Якщо за два місяці я отримала 1700 гривень…»

«Та медсестринську річну зарплату деякі працівники Любомльської ОТТ отримують за місяць. Можливо, варто переглянути ваші виплати і своїми преміями поділитися з лікарями?!...»

«Ви знущаєтеся з нас, кинули тих 100 тисяч, як собаці кістку…»

«Завтра ми всі понаписуємо заяви на звільнення…»

«Тож усі наші податки із зарплати йдуть у Любомльську ОТГ. У бюджет потім значна сума повернеться. От її й використаєте на вирішення ще якихось нагальних проблем…»

Заступник голови громади Микола Оніщук пояснив, чому не можна забирати кошти з об"єктів на виплату зарплат лікарям.

Ситуацію із заборгованістю зарплати медичним працівникам коментує головний фінансист району Оксана Самойліч.

Депутат Олександр Дець закликав представників влади до діалогу та вирішення проблеми заборгованості зарплати медичним працівникам.

До речі, тих 100 тисяч гривень «зняли» з палацу Браницьких, на який за ті гроші мали робити проектно-кошторисну документацію. Цю пропозицію виставив на голосування Роман Ющук, хоча депутат Олександр Дець відразу запропонував інше вирішення питання: кошти районного бюджету, які ще не використали на схвалені об’єкти, спрямувати на виплату зарплат медичним працівникам.

«Моя пропозиція така: поки в Любомльській ОТГ нема вільних лишків, не надійшов ще акциз, то можна взяти 320 тисяч гривень із спортивного майданчика, який нещодавно відкрили на стадіоні «Колос», 452 тисячі – з ремонту дороги по вулиці Дорошенка у Любомлі, з капремонту дороги Почапи–Руда – 300 тисяч, із палацу Браницьких – 100 тисяч. Уже буде понад мільйон гривень, які зможуть закрити захищену Законом статтю, – аргументував Олександр Дець.

Такий хід конем Роман Васильович категорично не схвалив, аргументуючи це тим, що згідно затвердженого регламенту Любомльської ОТГ на голосування ставиться та пропозиція, яка надійшла першою. Але якщо її не підтримають колеги, то тоді виставлять другу.

Депутат Анатолій Жолоб висловив свою позицію з приводу невиплати зарплат медичним працівникам.

Депутат Олександр Дзядук висловлює свою позицію з приводу ситуації з заборгованістю зарплат медичним працівникам.

Отож, «за» проголосувало 15 обранців: Боярчук Сергій, Дзядук Олександр, Думало Олександр, Дячук Віталій, Зламанюк Володимир, Карпович Ірина, Куць Антоніна, Мікульський Олександр, Оніщук Микола, Теребуха Валерій, Троць Микола, Фурманюк Антон, Чишій В’ячеслав, Ющук Григорій, Ющук Роман; «проти» – Дець Олександр; утрималися – Жолоб Анатолій, Мучак Віталій, Литвиненко Валентина, Рабош Вікторія, Строцюк Роман. Відповідно рішення було прийнято про виділення лише 100 тисяч гривень на зарплату медичним працівникам.

Зі словами «ганьба» розчаровані люди, які давали клятву Гіппократа, залишили зал.

«Я вам бажаю все подальше життя отак стояти з простягнутою рукою, як стоять тут лікарі з 30-40-річним стажем», – з такими «віншуваннями» керманичам громади покинув сесійне засідання анестезіолог Олександр Згоранець.

Депутати продовжили розглядати інші питання, але їх перебив колега Віталій Мучак:

«Мені соромно за це голосування, адже медичні працівники – заручники ситуації. Для чого тоді нас вони ж вибирали, якщо ми не йдемо їм назустріч і не допомагаємо вирішувати проблеми?» – з цими словами він покинув сесію.

Ситуацію, що склалася на Любомльщині, коментує економіст, громадський діяч Віктор Смолярчук із Луцька:

«На мою думку, обранці міської ОТГ вчинили недалекоглядно, коли не надали кошти на виплату зарплати медикам місцевої лікарні. На жаль, така ситуація для новоутворених об’єднаних територіальних громад є непоодинокою, коли депутати ділять гроші лише на поточні потреби безпосередньо громади, а не думають за ті галузі, які поки що фінансуються з державного бюджету, зокрема медицину, освіту, соціальний захист.

У той же час на рівні держави всюди маємо недореформи, коли немає чіткої стратегії цих реформ і вони не узгоджені між собою. Любомльська лікарня якраз і виявилась їх заручником. Нинішня медична реформа не є якоюсь новацією, зокрема, про створення госпітальних округів почали говорити ще у 2011 — 2012 роках, і головний лікар Любомльської лікарні Володимир Дибель був одним із головних реформаторів на Волині. Саме тоді було проведено об’єднання Любомльської та Шацької лікарень — як прообраз майбутнього госпітального округу.

Працювати до Любомля перейшло також багато молодих кваліфікованих лікарів зі Старої Вижівки, Турійська, інших лікарень. Та, як ми знаємо, нинішня влада вирішила, що такого округу в Любомлі не буде. А тут ще й органи місцевого самоврядування Шацька, скориставшись моментом, вирішили вийти з медичного об єднання посеред року. То що тепер залишається робити — скорочувати медперсонал?» – аргументував Віктор Смолярчук.

Не варто забувати, якщо постійно будуть проблеми з виплатами зарплат, медичні працівники продовжать звільнятися, адже їм потрібно годувати сім'ї та сплачувати комунальні послуги. Але ж від того хвороб не поменшає. Не кожен житель зможе дозволити собі лікування в Ковелі чи Луцьку.

Чого чекати медичним працівникам, коли лікарня перейде у комунальну власність Любомльської ОТГ, як уже з 1 квітня перейшли практично всі соціальні об’єкти? Як тоді керманичі міської громади думають її утримувати? Чи знайдуть вони підтримку серед очільників інших ОТГ, які можуть зайняти таку ж позицію, як зараз депутати міськради.

Варто думати про завтрашній день, а не жити вчорашнім. Вихід у будь-якій ситуації потрібно шукати демократичним шляхом, а не відстоювати власне «я». Сумно, що ті, кого до влади привели і ці ж медичні працівники, забули своє основне покликання, як депутатів, так і керманичів ОТГ: ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ, А НЕ СВОЇ ВЛАСНІ!

Анна КАРАСЬ

Коментарі
13 Жовтня 2018, 18:57
оте чмо в червоному світері будучи головою рда при шапкокрадові дозволяло багатодітних жінок ображати і гонити з кабінету так і його треба гнати з усіх організацій це пристосуванець
14 Жовтня 2018, 00:17
Читаю і не можу стримати обурення: "Зрозумійте, у нас на одній шальці терезів ви, на іншій – наші діти"..... А не лікарі лікують цих самих дітей, які хворіють і заражаються в тих самих школах, садочках? Освітню установу можна закрити на тиждень і навіть два і що станеться..... Правильно НІЧОГО. А шановні депутати закрийте лікарню хоч на пів дня.....коли вже нарешті почнете цінувати тих хто рятує життя????
14 Жовтня 2018, 00:26
Люди добрі! Чому такий негатив до депутатів і міської ради? Невинна Вам міська рада нічого! Ви фінансуєтесь з прямої цільової субвенції з уряду,не ті двері стукаєте,дякую і вибачте
14 Жовтня 2018, 02:18
Згоранець Сашка іди прокапайся
14 Жовтня 2018, 02:20
Ви спочатку лікувати навчіться, а тоді зарплату просіть
14 Жовтня 2018, 03:22
Чиста правда,навчиться лікувати,горе-лікарі.Ну і з поверненням в 90-ті,те що і очікувалося чекати,дякуючи Порошенку
14 Жовтня 2018, 10:50
Нехай Дибель продасть один з своїх будинків і проблема вирішиться.
14 Жовтня 2018, 12:50
Звертають до алексів, гаррі, донорів сперми і решту деградованої шушари яка завжди залишає негативні коменти в адресу медиків: де ж ви падли лікуєтесь, в яких лікарів?
14 Жовтня 2018, 12:59
Наші лікарі дуже добре навчились лікувати, краще ніж ти писати. Може просто тобі не до них треба звертатись, а до ветеринарів.
14 Жовтня 2018, 14:10
Саша, молодець, що не змовчав!
14 Жовтня 2018, 14:15
До сусіди43.Згоранець хоч має де прокапатись. А ви не зарікайтесь, бо ж завтра можете теж втрапитти на реанімаційне ліжко.
14 Жовтня 2018, 14:28
Аргументував Олександр Дець:<br/>- можна взяти 320 тисяч гривень із спортивного майданчика, який нещодавно відкрили на стадіоні «Колос», - навіщо нам майданчик? <br/>- 452 тисячі – з ремонту дороги по вулиці Дорошенка у Любомлі, з капремонту дороги Почапи–Руда – нам дороги не потрібні<br/>- 300 тисяч, із палацу Браницьких – 100 тисяч. <br/>Уже буде понад мільйон гривень, які зможуть закрити захищену Законом статтю. Тобто за рахунок за рахунок забирання грошей виділених на інші важливі і необхідні потреби. А хто буде відповідати і хто сяде за грати за нецільове використання коштів? А завтра у кого треба буде відібрати гроші? У інвалідів, багатодітних сімей, вчителів....у кого? А якщо лікарня фінансується з прямої цільової субвенції з уряду, то чого ви прийшли до ОТГ и звинувачуваєте в цьому тих, хто не повинен вас фінансувати? На підставі якого закону і яке моральне право перед хворими, ви залишили свої робочі місця (зарплата вам нараховується) і пішли, образно кажучи, з простягнутою рукою до своїх обранців? Забезпечити лікарню всім необхідним, в тому числі і зарплатою, повинні керівники, які не лікують людей, а запезпечують умови для нормального працювання лікарні. Вас хтось вводить в оману, зіштовхуючи чолами не з тими людьми відводячи проблемми від себе.
14 Жовтня 2018, 14:35
Якщо, ви вибачаєте неправомірні дії, так чого ви не подаєте до суду? Ми же хочете все робити по-закону, по європейскі. Вам повернут не тільки гроші - заробітну плату, но і отримаєте компінсацію! В лікарні є юрист який отримуває заробітну плату і за це буде предствником всіх лікарів.
14 Жовтня 2018, 21:25
Віталій ти сам чмо , такого не було і не могло бути .Ти не оббрехуй тут людей . А як хочеш сказати то підійди і в очі скажи .
14 Жовтня 2018, 22:03
Порошенко довів нашу Украіну,до ..........!
15 Жовтня 2018, 02:34
Дибеля на нари
15 Жовтня 2018, 02:35
Прокапайте нашого Сашку
15 Жовтня 2018, 12:11
При всій повазі до лікарів, знаю що і серед Вас є професіонали. Але скажіть чому, як тільки в людини серйозні проблеми зі здоровям, то вони їдуть в Ковель, Луцьк на лікування?. Не задумувались???
15 Жовтня 2018, 14:02
Їдуть для того, щоб &quot;професіонали&quot; не залікували до смерті чи до інвалідності, а потім сказали, що вони зробили все що могли. Лікарня давно стала бізнес центром де заробляють гроші, починаючи з добровільно-примусових внесків, без яких з тобою невіть ніхто нормально розмовляти не буде іі закінчуючи пожертвуваннями лікарям щоб отримати надію на допомогу. Вже не кажу про те, що за все треба платити, майже за гумові руковички, хоча за все це ми заплатили нашими податками, в тому числі, за наші гроші побудована і лікарня і все медичне обладнаня і взагалі, багато працюючих лікарів отримали безкоштовну освіту, хоча не безкоштовну, а за наші гроші.
16 Жовтня 2018, 14:03
Лікарі коли звернутися оці депутати чи їхні родичі, не забедьте їм негадати голосування _Боярчук Сергій, Дзядук Олександр, Думало Олександр, Дячук Віталій, Зламанюк Володимир, Карпович Ірина, Куць Антоніна, Мікульський Олександр, Оніщук Микола, Теребуха Валерій, Троць Микола, Фурманюк Антон, Чишій В’ячеслав, Ющук Григорій, Ющук Роман;
16 Жовтня 2018, 17:49
Це не повноваження Любомльській ОТГ давати з/п лікарям,на це є ваш керівник і уряд з президентом Порохом
17 Жовтня 2018, 14:36
Ваш дибель коли йому було добре і крав деожавні гроші лікарів і всіх працівників медичноі установи поси<br/>илав на три букви а тепер йому важко бо немае де красти а за зарплату прожити неможе<br/>Шановний Дибель починайте щось будувати або ремонтувати і будуть гроші в кармані <br/>Поскільки він є не лікар а мененжер то повинен бити сполох вже давно а не прибіг в міську раду<br/>Шановні працівники лікарні Ваша установа фінансується державою і з районноі ради де<br/>депутатом Ваш представник горлопан Згоранець який бажае всім стояти з пртягнутою рукою<br/>він забув що таке бумеранг в цій історіі мені шкода тільки медпрацівників меншоі категоріі воно стали<br/><br/> днпутатом<br/>Ваш представник Згоранець<br/>б
18 Жовтня 2018, 14:34
Ви праві де був мененжер<br/>н<br/>ТРЕБА ПРАЦЮВАТИ А НЕ КРАСТИ ЛІКАРІ ПРОЖИВУТЬ ШКОДА МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ІНШОІ<br/>КАТЕГОРІІ ВИ ЗАПИТАЙТЕ СКІЛЬ<br/><br/><br/>ЛІКАРІ ПРОЖИВУТЬ А ЯК МЕДПРАЦІВНИКАМ ІНШИХ КАТЕГОРІЙ ДУМАЙ МЕНЕНЖЕР<br/><br/><br/><br/><br/><br/>Е<br/><br/><br/><br/>о
18 Жовтня 2018, 15:38
Коли ваші діти будуть працювати в нашій лікарні,тоді ви зрозумієте наших медиків.
25 Жовтня 2018, 14:04
хочаб не так працювали як ви але я думаю ви іх навчите
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024