У Почапах шкільна бібліотека – у столітній єврейській хаті

24 Червня 2016, 19:18
1465

У селі Почапи у старій жидівській хатині, у якій жив перший директор місцевої школи, досі функціонує шкільна книгозбірня.

Збудована вона у кінці XIX століття, пережила дві світові війни, крах Радянського Союзу. Хата з XIX століття ще служить людям й у XXI-му. Приміщення аварійне, відключили світло, у стінах тріщини, крізь покрівлю видно небо. З усіх сторін бібліотеку оточують дерева та кущі.



– Ми спочатку думали повирубувати все навкруг, щоб видно було, що тут бібліотека. Але вирішили, що після сильного буревію від нашої книгозбірні тільки стіни можуть залишитися, – розповідає Марія Троць, яка понад 30 років є директором Почавської ЗОШ І-ІІ ст. – Уже з весни тут дуже гарно цвіте бузок, жасмин, каштани палахкотять свічками. Наша бібліотека просто потопає у цвіту. 

У книгозбірні багато художньої літератури, всі шкільні підручники, є й тематичні куточки відомих письменників України. Саме приміщення вже відслужило своє. Найоптимальніше рішення – зробити в цій хатинці музей. До речі, вчителі та учні вже назбирали різноманітних матеріалів на етнографічний куточок. Експонати тут же й стоять між стелажами з книжками.

1

1

1

1

1

1


1

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024