Представники польських об’єднаних громад поділилися досвідом із сільськими головами Любомльщини

23 Червня 2016, 18:37
2341

У ході зустрічей закордонні гості розповіли, як у них відбувався процес об’єднання територіальних громад, а також було обговорено питання щодо можливості підготовки спільних заявок на участь у міжнародних проектах.

Зустрічали делегацію голова районної ради Микола Сушик разом із сільськими головами прикордонної території та депутатом райради Дмитром Малясом. Опісля всі разом вирушили на польський цвинтар в урочище Острівки, що 5 років тому був впорядкований за ініціативи колишнього губернатора Волині Бориса Клімчука, районної та місцевої влади. Більшість із поляків була тут уперше.










Рівненський сільський голова Володимир Крижук познайомив гостей із індусом Рао Сімбасіва, який на території сільради веде свій бізнес: вирощує лохини, розводить страусів, курей, качок, гусей.








А тоді провів невелику екскурсію селом Рівне: показав місцевий храм,





будинок культури,




школу,



сільську раду.


Розповів про проблеми громади і шляхи їх вирішення.




 

Польську делегацію дуже вразив вчинок Володимира Васильовича: обабіч дороги, біля приміщення сільради, після нічних гулянок валялися пляшки з-під алкоголю, перепрошуючи за безкультур’я місцевих жителів, він швиденько підняв їх і викинув неподалік в урну для сміття.


– У нас вуйт нізащо в світі не зробив би так, він швидше б комусь наказав прибрати. А в пана корона не впала, – зі здивуванням зауважив хтось із гостей.

Обмінявшись подарунками, польська делегація поїхала на зустріч із головою райдержадміністрації Миколою Пархомуком і мером Любомля Романом Ющуком та побачила, як районний центр святкує День міста. Опісля вирушили у Шацький район, де на їх чекав голова місцевої райради Сергій Карпук. Закордонні гості відвідали санаторій «Лісова пісня» та ознайомилися з інфраструктурою Світязької сільської ради.

Наступного дня на території спортивно-оздоровчого табору «Гарт» СНУ імені Лесі Українки, що на березі озера Світязь, відбулася конференція, спрямована на обмін досвідом щодо об’єднання територіальних громад, обговорено питання про спільну підготовку до участі у міжнародних проектах та можливість продовження співпраці Любомльського району та Хелмського повіту.


Томаш Степаняк, віце-староста Хелмського повіту, розповів, на прикладі свого міста і всього повіту, як відбувалося об’єднання громад, які основні критерії повинні бути враховані, з якими труднощами стикнулися. Пан Томаш відзначив, що влада має відповідати на вимоги громадян, інакше нехай іде у відставку.

Керівник Офісу реформ України Анатолій Пархомюк наголосив на необхідності об’єднання рад, але цей процес має проходити поступово і виважено. Об’єднуючись у добровільну територіальну громаду, голови рад мають розуміти всю відповідальність, а значить не тільки самостійно керувати, делегувати обов’язки, правильно розподіляти кошти, йде мова й про самозабезпечення.

Вєслав Радентяк, вуйт гміни Лєсньовіце, поділився досвідом функціонування територіальних громад і розповів про принципи оподаткування населення та основні джерела наповнення бюджету. Про інфраструктуру, землю в держаній і приватній власності говорив Ян Папач, голова гміни Дорогуська. У кожен населений пункт за необхідності може бути призначений солтис (на кшталт сільського голови) від територіальної громади, який матиме певні обмежені обов’язки, аби допомогти в адмініструванні.

Про владні функції об’єднаної територіальної громади розповідали депутати Хелмського повіту Владислав Желаховський та Агата Радентяк. Присутні з цікавістю ставили питання польським гостям.

Про міжнародні проекти та співпрацю з Польщею відзначив голова Любомльської ради Микола Сушик. Йшлося про такі проекти: «Горизонт-2020», «Гіз», «Україна-Білорусь», «Україна-Білорусь-Польща». Микола Миколайович повідомив, що обговорення співпраці в написанні міжнародних проектів із Польщею розглядатиметься на виїзній липневій конференції. Але сільські ради вже повинні почати підготовчу роботу (пошук спеціалістів, визначитися з напрямком).

Конференція відбувалась у рамках міжнародного спортивного фестивалю «Між нами, сусідами». На території спортивно-оздоровчого табору відбулися змагання між командами Хелмського повіту та Любомльського району з міні-футболу, настільного тенісу, волейболу, підіймання гирі, шахів і шашок.

Перемога з міні-футболу дісталася команді зібраній із представників сільських рад та райради Любомльського району, друге місце – команді Хелмського повіту, такі ж місця були зайняті в змаганнях із волейболу. Першість в шахах серед чоловіків здобули вуйти гміни Лєшньовіце Вєслав Радженчак та гміни Дорогуська Ян Папач, а серед жінок – Ася Павлюк, представник Хелмського повіту. В шашках вибороли першість Божена Філіпчук і Барбара Свідерчук, представники Хелмського повіту. Силачем, якому піддалася гиря виявився Олександр Лукашук, Згоранський сільський голова, а найбільш вправним у настільному тенісі став Яцек Врона, начальник поліції Хелмського повіту.


Переможці були нагороджені грамотами, кубками, медалями та подарунками, які підготували депутати сільських рад спільно з районною радою.

На завершення зустрічі на гостей чекав виступ народного аматорського колективу «Ехо» з міста Хелм та народного аматорського фольклорного колективу МБК смт Шацьк «Молодички». Обидва музичних колективи знайшли спільну мову і навіть заспівали разом пісні «Гей, соколи!» та «Ти ж мене підманула» у знак тісної дружби і співпраці України й Польщі.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024