Що треба враховувати, готуючи рибу

22 Червня 2016, 23:56
9196

Готувати страви із риби – не так просто і легко, як може видатися на перший погляд. Тут недостатньо лише кулінарної майстерності. Потрібні ще й знання, щоб дати собі раду в тій чи іншій ситуації, пов’язаній із вибором і приготуванням страв.

- Свіжу рибу можна зберігати до двох діб, якщо після вилову її перекласти свіжою кропивою і покласти у прохолодне місце або ж загорнути її у серветку, попередньо змочену в соляному розчині.

- Неприємний запах мулу зникне, якщо рибу добре промити в солоній воді.

- Якщо уху варити з риб’ячих голів, попередньо потрібно видалити зябра, інакше юшка буде гіркою і мутною.

- Риба, відварена на сильному вогні, буде жорсткою, а бульйон – мутним.

- Риба добре чиститься, якщо її злегка натерти оцтом і залишити на деякий час.

- Щоб полегшити чищення риби, облийте її окропом.

- Якщо у воду, в якій вариться риба, долити молока, то сильний запах риби зникне.

- Щоб зменшити під час варіння сильний запах такої риби, як тріска, камбала, щука, сом тощо, додавайте в бульйон більше коріння петрушки, борошна, спецій, а також на 1 л води 0,5 склянки огіркового розсолу або 50 мл оцту.

- Невелика кількість тертого мускатного горіха, додана до олії, надасть смаженій рибі специфічного смаку й аромату.

- Перед обробкою риби дерев’яну дощечку варто протерти оцтом, тоді вона не тхнутиме рибою.

- Рибу легше чистити, якщо спочатку зрізати ножицями або ножем жорсткі плавники.

- При варінні риби, що пахне тванню, потрібно додати у воду трохи пряної зелені і спецій.

- Щоб риба не розвалилася під час смаження, її потрібно посолити за 10-15 хвилин до початку теплової обробки.

- Риба, обсмажена в сухарях, виглядає апетитніше, ніж риба, обсмажена в борошні, однак всередині вона буває недостатньо просмажена. Тому, щоб довести рибу до повної готовності, треба на нетривалий час поставити її в розігріту духовку.

- Якщо бульйон, приготовлений для заливної риби, вийшов каламутним, його можна освітлити яєчним білком. Для цього достатньо влити білок в охолоджений бульйон, розмішати, нагріти до кипіння і потримати 15 хвилин на слабкому вогні. Потім треба дати відстоятися і обережно, не збовтуючи, процідити бульйон через серветку.

- Риба буде смачнішою, якщо смажити її на суміші соняшникової олії та вершкового масла (того й іншого − порівну). При цьому не накривайте сковороду – і шматки вкриються хрусткою апетитною скоринкою.

- Зварена риба буде дуже ніжною, якщо в киплячу воду влити свіже молоко.


 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром