Бюджет узгодили, а що робити з малокомплектними школами?

22 Червня 2016, 20:38
1952

17 червня відбулася дев’ята сесія районної ради 7 скликання, на початку якої зареєструвалося 27 депутатів із 34-х.

Після затвердження порядку денного депутати зачитали свої запити. Леоніда Самолюка цікавило становище духових оркестрів на Любомльщині та як реорганізували стоматологічне відділення. Микола Троць просив Володимира Дячука надати інформацію по всіх сільських клубах району про проведення дискотек, порядок продажу квитків і на що були витрачені гроші від їх реалізації. Володимир Гвізда просив пояснити начальника відділу освіти Василя Стрільчука, скільки ще учні початкової школи ходитимуть у їдальню за 500 м від своєї школи, коли зроблять внутрішній туалет, опалення.

Шквал емоцій викликало питання про зміни до районного бюджету на 2016-й рік, про які інформувала начальник управління фінансів Любомльської райдержадміністрації Оксана Самойліч. Депутатів обурило те, що знову на відділ культури та туризму Любомльської райдержадміністрації для проведення ремонтних робіт, придбання предметів, матеріалів та інвентаря просять виділити 25 тисяч гривень. Із них 2 тисячі – на купівлю принтера у Зачернецьку бібліотеку, 7 тисяч – на ремонт Мосирського клубу, а 16 тисяч гривень, за які не проголосували напередодні на бюджетній комісії, – на завершення ремонту районного будинку культури. Оксані Володимирівні не вдалося переконати депутатів і вони не підтримали це рішення.


Тривалий час депутати не могли дійти згоди щодо виділення 300 тисяч гривень на ремонт даху спортзалу Куснищанської школи І-ІІІ ст. Обговорення затягнулося, але все ж таки депутати погодили виділити суму у повному обсязі.

– На мою думку, якщо є гроші, то варто їх використовувати зараз. Бо відтягнете й доведеться ремонт робити зимою. Якщо хочете контролювати витрати, то створіть комісію. Але навіщо відтягувати? – переконував депутатів Юрій Гупало.


Справжній шум-гам здійнявся, коли почали обговорювати питання закриття Черемошно-Волянської та Мосирської шкіл І-ІІ ст. На сесію приїхали представники батьківських комітетів і просили депутатів не допустити закриття їхніх храмів науки, адже тоді села почнуть вимирати. Чи не кожен депутат виступав проти такого рішення.

– Нехай ті закривають, хто проголосував за це на сесії Верховної Ради, а не на нас переклали цю «почесну» місію. Нашими руками хочуть школи позакривати, – зауважували місцеві народні обранці.

Найбільше всіх цікавили питання доїзду дітей, харчування, чи буде супровід дорослого.

– На державному рівні діє програма «Шкільний автобус», згідно з якою з освітньої субвенції на Любомльський район буде виділено 600 тисяч гривень, ще частину грошей дадуть Вишнівська і Рівненська сільські ради. Таким чином можна буде придбати 3 автобуси для перевезення учнів. При навчальних закладах діятимуть групи продовженого дня, де діти зможуть і уроки повчити, і погратися з однолітками, поки у старшокласників закінчаться навчання. Учитель постійно супроводжуватиме школярів, – повідомив Василь Іванович.


Батьки оплесками та словами «дякуємо», «спасибі» відреагували на голосування депутатів, які практично одноголосно не підтримали рішення про закриття малокомплектних шкіл. Але радіти нема чому, адже з 1 вересня у Мосирській та Черемошно-Волянській школах усе одно повноцінного навчання не буде. Бо згідно із законом, якщо батьки не захочуть перевести своїх дітей в іншу школу, вони навчатимуться за індивідуальним планом на дому.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024