Волинська митниця попереджає: документи на право користування авто на євробляхах ретельно перевіряються

13 Вересня 2018, 13:22
Євробляхи 2090
Євробляхи

Днями волинські митники у пункті пропуску Устилуг вилучили у громадянина України автомобіль Ford Focus експертною вартістю понад 111 тисяч гривень через фіктивне нотаріальне доручення, виписане ніби то в м. Хрубешов Республіки Польща.

Цей автомобіль поповнив уже четвертий десяток транспортних засобів, тимчасово вилучених цьогоріч на склад митниці за аналогічне правопорушення. Відповідальність, яка настане після набуття законної сили рішення суду у справах, для громадян означатиме конфіскацію автомобіля та накладення штрафу у розмірі 100 відсотків його вартості, – інформує Волинська митниця ДФС.

В історії з Ford Focus примітно, що за тиждень до вилучення в Устилузі цей же громадянин намагався ввезти той самий автомобіль через пункт пропуску «Ягодин». Проте тоді не зміг пред’явити ніякого документу про право користування чужою власністю. Тому отримав картку відмови у митному оформленні транспортного засобу, який був повернутий на суміжну сторону.

«З огляду на масовість явища, ми проаналізували ситуацію з польськими колегами, – коментує в.о. начальника Волинської митниці ДФС Євгеній Шелігацький. – Вони теж наполегливо протидіють спробам переміщення європейських автомобілів за фіктивними документами.

З початку цього року в зоні діяльності Надбужанського відділу Прикордонної Служби (у Дорогуську, що межує з Ягодином) затримано 192 автомобілі. Доступна ціна та розгалужена мережа нотаріальних послуг у Польщі дозволяє зробити висновок, що головна причина підробок нотаріальних посвідчень полягає у фізичній відсутності під час оформлення документів реального власника авто.

Підвищений попит українських громадян на автомобілі з європейською реєстрацією створив цілий сегмент на транскордонному ринку послуг, – пояснює керівник. – Його представники  вдаються до різних, не завжди законних, способів заробітку. Автомобіль може бути крадений, документи про його технічний стан – підробленими, відомості про реєстрацію – фіктивними тощо. Проте громадянам завжди слід пам’ятати, що відповідальність на фініші сумнівної операції несе не посередник, а той, хто намагається протиправно перемістити товар на митну територію України.

Всі документи на право користування авто з іноземною реєстрацією Волинською митницею ретельно перевіряються. Буває, що справа триває довше, адже процедури міждержавних взаємодій потребують часу. Проте відповідальності все одно – не уникнути», – підсумовує Євгеній Шелігацький.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024