Любомль: у краєзнавчому музеї відбулася зустріч із ветераном-прикордонником

11 Вересня 2018, 09:06
Зустріч у музеї 4040
Зустріч у музеї

У рамках проекту «Музейні діалоги» в Любомльському краєзнавчому музеї відбулася зустріч з Аркадієм Яворським – ветераном Державної прикордонної служби України, генерал-лейтенантом у відставці, головою Ради організації ветеранів Державної прикордонної служби України Волинської області.

Відкривав та вів захід директор музею Юрій Фініковський, – йдеться на сторінці facebook храму історії.

У рамках проекту гість розповів присутнім про свій життєвий шлях й професійну діяльність, поділився спогадами про життя в райцентрі та на теренах Любомльського краю.

Участь у зустрічі взяли заступник голови районної ради Ганна Сачук, головний спеціаліст з питань мобілізації та режимно-секретної роботи апарату райдержадміністрації Віктор Фельмецгер, керуючий справами райради Олексій Хом'як, голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук, заступник голови Вишнівської ОТГ Василь Стрільчук, редактор газети «Наше життя» Сергій Боярчук, журналісти Олександр Хоменчук та Володимир Філіпчук, учні та вчителі ЗОШ №2 м. Любомль, працівники Любомльської ОТГ, жителі і гості міста та інші.

Виступ наукового працівника музею Олександра Остапюка.
Виступ наукового працівника музею Олександра Остапюка.

Учасники «Музейних діалогів»
Учасники «Музейних діалогів»

Ганна Сачук, Аркадій Яворський та Віктор Фельмецгер
Ганна Сачук, Аркадій Яворський та Віктор Фельмецгер

Учасники зустрічі
Учасники зустрічі

По закінченні заходу директор музею подарував Аркадію Яворському збірник матеріалів міжнародної конференції «Любомль та Любомльщина в українській та європейській історії», сувенірну продукцію музею. В свою чергу, генерал презентував для музею підбірку родинних фотографій.

Голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук
Голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук

Зустріч у музеї
Зустріч у музеї

Гість оглянув виставку коренепластики Володимира Філіпчука.
Гість оглянув виставку коренепластики Володимира Філіпчука.

Довідково:

Народився Аркадій Семенович 14 листопада 1949 р. Середню освіту здобув у м. Любомль. Нагороджений орденом «Богдана Хмельницького» III ст., відзнакою «Почесний прикордонник України», медалями «За отличие в охране государственной границы СССР», «За мужність в охороні Державного кордону України», «Ветеран прикордонних військ» та ще 30 медалями СССР, України та Республіки Польща. Має 40 літ військової служби, 44 роки загального трудового стажу.

А розпочав трудову діяльність майбутній генерал-лейтенант у 1966 р. слюсарем-газозварником Любомльського райоб’єднання «Сільгосптехніка». У 1967-1971 рр. – курсант Московського вищого прикордонного училища, 1971-1975 рр. – заступник та начальник прикордонної застави Львівського прикордонного загону Західного прикордонного округу. 1975-1978 рр. – слухач прикордонного факультету Військової академії ім. М. В. Фрунзе, 1978-1992 рр. – служба на командно-штабних посадах у військах Тихоокеанського та Камчатського прикордонних округів, у головному в штабі Прикордонних військ СССР та Російської Федерації.

У 1992 р. Аркадій Яворський повернувся в Україну та до 1996 р. відповідав за формування Луцького прикордонного загону. З 1996-го по 2001-й – перший заступник командувача – начальник штабу Південно-Східного та Північно-Західного напрямів Прикордонних військ України, 2001-2004 рр. – командувач Південного напряму прикордонних військ України (начальник Південного регіонального управління Держприкордонслужби України), а з 2004-го до 2007-го – перший секретар із прикордонних питань Посольства України в Республіці Польща.

У подальший період Аркадій Семенович бере активну участь у громадському житті. 2008-2011 рр. – директор департаменту оборонної роботи Одеської міськради, а з 2009-го і донині – голова Ради організації ветеранів Південного напряму Державної прикордонної служби України, голова Ради організації ветеранів Державної прикордонної служби України Волинської області.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024