На Любомльщині молилися за полеглих у війні поляків та українців

06 Вересня 2018, 09:38
4102

В урочищі Острівки (Рівненська об’єднана територіальна громада) на парафіяльному кладовищі відбулася Свята Меса та покладання квітів до пам’ятного Меморіалу загиблим полякам в 1943 році.

На спільну молитву прибуло чимало людей. Польську делегацію, яка налічувала понад 150 осіб, очолив керівник товариства друзів Кременця і землі Волинсько-Подольської Леон Попек, за ініціативи якого поминальна літургія проводиться в кінці серпня — на початку вересня уже 29-й раз поспіль, – інформує сектор внутрішньої та інформаційної політики апарату РДА.

Також в Острівки прибули офіційні представники обох країн: з польської сторони генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Пьотр Матусяк, польське духовенство під керівництвом єпископа Луцької дієцезії Віталія Скомаровського, представники інституту народної пам’яті в Польщі, з української – голова райдержадміністрації Олександр Устименко та очільник Рівненської об’єднаної територіальної громади Володимир Крижук.

голова райдержадміністрації Олександр Устименко та очільник Рівненської об’єднаної територіальної громади Володимир Крижук.
голова райдержадміністрації Олександр Устименко та очільник Рівненської об’єднаної територіальної громади Володимир Крижук.

Розпочалося богослужіння із молитви за всіх полеглих у роки Другої світової війни та загиблих поляків в 1943 році, яке здійснювали католицькі священики під керівництвом єпископа Луцької дієцезії Віталія Скомаровського, на польській та українській мовах.

Спільна молитва
Спільна молитва

Спільна молитва
Спільна молитва

По завершенню літургії до учасників меси звернулися генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Пьотр Матусяк, голова райдержадміністрації Олександр Устименко, представник інституту народної пам’яті в Польщі Кристоф Свагжик.

Звертаючись до присутніх голова райдержадміністрації Олександр Устименко наголосив на тому, що вшановуючи пам’ять загиблих, пам’ятаючи про ті страшні події, необхідно робити усе можливе для того аби в майбутньому не допустити подібних трагічних сторінок, рухатись вперед і зміцнювати принципи добросусідства та міжнародного партнерства.

Потому представники влади обох країн та учасники заходу підходили до Меморіалу, поклали квіти і на мить застигали, уклонившись тим, хто спочиває на кладовищі.

Колишні польські села Воля Островецька та Янківці в роки Другої світової війни постраждали найбільше, тому всі учасники Святої Меси з розумінням відносяться до підтримки дружби, добросусідства, взаємодопомоги між Україною та Польщею та розуміють, що на заваді людських відносин не повинно бути жодних перепон чи непорозумінь.






Коментарі
28 Січня 2020, 06:43
Щось автор статті, трохи не домовляє, про те яким чином, всі ці поляки загинули. А загинули вони здається,сокирочок, ножичків, "доблесних" воячків УПА. А також деяких мешканців прилеглих сел. Зокрема села Сокіл. Соромно, панове ?
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024