Порахували, на яку пенсію можуть розраховувати українці

05 Серпня 2018, 17:04
Порахували, на яку пенсію можуть розраховувати українці 981
Порахували, на яку пенсію можуть розраховувати українці

В Україні майже 3 мільйона пенсіонерів отримують мінімальні виплати – приблизно 1500 гривень, на таку саму пенсію у майбутньому можуть розраховувати українці з зарплатами нижче середніх.

У міністерстві соцполітики вважають, що проблема в низьких зарплатах. Водночас у формулі, за якою нараховують пенсію, головну роль має розмір зарплати, а не стаж.

Пропрацювавши 40 років із зарплатою приблизно 5000 гривень, пенсія буде на рівні 1489 гривень, – пише «Обозреватель».

Раніше, за формулою, за кожен відпрацьований рік давали 1,35% від розрахункового заробітку. Зараз – 1%. Так, за зарплату 7700 гривень і 35 років стажу за діючими правилами можна отримати 1855 гривень пенсії. За «старим» коефіцієнтом – 2505 гривень.

«Сама пенсійна реформа – це дзеркало, яке відбило соціально-економічні реалії, як жили й працювали люди. Йдеться про реалії Радянського Союзу. Вони, на жаль, не були справедливими й люди, які довго працювали й отримували маленьку зарплату, на виході отримали маленьку пенсію. Це не тому, що реформа погана, або формула неправильна, а тому, що тоді була соціальна несправедливість», – запевняє міністр соцполітики Андрій Рева.

За словами віце-прем'єра Павла Розенка, підвищення пенсій тим, хто має великий трудовий стаж, але маленькі заробітні плати – це наступний етап пенсійної реформи. Для цього необхідно внести зміни до чинного законодавства.

Водночас у міністерстві кажуть, що формулу змінювати не будуть. Адже правила виходу на пенсію повинні бути однаковими для всіх. Імовірно дозволять не знижувати коефіцієнт оцінки заробітку тоді, коли пенсіонер продовжив працювати, однак отримує менше, ніж раніше. Або ж будуть автоматично підвищувати стаж тим, хто працює на пенсії.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024