Думки сімейного лікаря Любомльської амбулаторії про другий етап медичної реформи

18 Липня 2018, 14:32
4010

З 1 липня повноцінно стартував другий етап медичної реформи в Україні. Відтак, фахівці почнуть отримувати гроші за надані послуги. Окрім того, набуде чинності новий перелік послуг первинної допомоги та список безкоштовних аналізів.

Про переваги та особливості впровадження медичної реформи на теренах району розповів сімейний лікар Любомльської амбулаторії Центру ПМСД Олександр Бондаренко, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Читайте також: Повідомили, скільки жителів Любомльщини уклали договір із лікарями

З якими медиками можна підписати декларацію, читайте у матеріалі: «Сімейна декларація: коли і з якими лікарями Любомльщини можна підписати угоду».

«Реформа розпочалася з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів. Проведена велика підготовча робота. Розпочато процес перетворення центру первинної медико-санітарної допомоги в комунальне некомерційне підприємство. Після завершення цього процесу буде можливість укласти договір з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ). Це має принести позитивні зміни як для лікаря – справедливу винагороду за роботу, – так і для пацієнтів.

Суть реформи медичної галузі полягає у переформатуванні не лише лікарів, середнього та молодшого медперсоналу, а й пацієнтів. Знайдіть свого сімейного лікаря/педіатра, довіряйте йому, налагодьте з ним гарний контакт. Ваш лікар – це порадник, помічник і консультант, який озброїть вас цінними знаннями. Будьте соціально свідомі, дбайте про оточуючих і змінюйтеся разом із нами.

Сімейний лікар – це є лікар першого контакту. Якщо пацієнт сам собі вирішив, як це в майбутньому передбачає реформа, що йому потрібен вузький спеціаліст чи йому потрібне стаціонарне лікування, бо він сам так хоче і сам так вирішив, то він повинен оплачувати послугу. А так він повинен звернутися до сімейного лікаря і сімейний лікар буде визначати, чи йому потрібна ця вторинна допомога, чи не потрібна. Ми повинні розуміти, що в країнах Європи 80% медичної допомоги надається сімейним лікарем – лікарем первинної медичної допомоги. А не так, як у нас, навпаки. Де пацієнт сам вирішує, до якого спеціаліста йому звертатися».

Потрібно пояснювати пацієнту, вчити пацієнта. І звичайно, чим більше ми будемо доносити інформацію до людей, до пацієнта, тим успішніше запрацює ця реформа, тим і будемо мати ефект від цієї реформи.

Що ж стосується прогнозів, за скільки часу в Україні запрацює реформа на повну, то співбесідники сходяться на думці, що явних результатів слід очікувати вже в найближчі 5-10 років. Бо, як свідчить європейський досвід, в кожній державі цей процес відбувається по-різному. Однак важливо звернути увагу на важливість інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення», – підсумував Олександр Бондаренко.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром