Біля Бережців знайшли два трупи диких свиней

18 Червня 2018, 11:23
4818 Джерело: Фото ілюстративне

Знахідку виявили вартові кордону знайшли неподалік села.

Вранці у суботу, 16 червня, прикордонники оперативно повідомили представників Держпродспоживслужби, – пише КОРДОН.

«На місце одразу виїхала група фахівців, які згодом виявили ще два трупи. У тварин були відібрані проби. Наступного дня нам надійшов результат: дикі свині загинули від африканської чуми. Зараз впроваджується комплекс протиепізоотичних заходів. У прикордонній зоні відстріляють усіх диких свиней, запобігти подальшому розповсюдженню небезпечної хвороби, вакцини від якої, на жаль, немає, — розповідає начальник Любомльського районного управління Держпродспоживслужби Микола Вавриш».

Втім, підстав для паніки, за словами головного ветеринара району, наразі немає, але треба дотримуватися заходів безпеки — вірус передається при тісному контакті. Загалом у 90 відсотках випадків у його передачі вірусу присутній людський фактор.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ВЛАСНИКАМ ДОМОГОСПОДАРСТВ?

Насамперед — про те, що у разі смерті свині внаслідок АЧС передбачені відшкодування. Відтак, не треба йти шляхом переховування. Простіше і правильніше отримати відшкодування від держави і не дати можливості вірусу поширюватися далі.

АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). На жаль, хвороба спричиняє майже 100-відсоткову смертність у свиней різного віку та порід (включаючи диких свиней). Як вже йшлося вище, засобів для профілактики (вакцин) та лікування хвороби немає.

Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема за висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує збудник.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- у м’ясі від хворих тварин — до 155 днів;

- у гною та ґрунті — до 3 місяців;

- у трупах свиней — до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців;

- в солонині — до 1 року;

- в замороженому м’ясі — до 3 років.

Основними шляхами передачі є контакт із зараженими: свинями (трупами свиней), транспортом, обладнанням, одягом і взуттям. А також — через уражені вірусом корми, помиї/відходи, що містять заражену свинину (рештки сирого м’яса, ковбас, м’ясних продуктів, страв зі свинини, відходи забою свиней). Основний чинник поширення АЧС — люди, які порушують чи не дотримуються правил біобезпеки.

Стрибкоподібне поширення АЧС за межі карантинної зони зазвичай пов’язане з нелегальним вивезенням хворих на АЧС тварин із комерційних свиногосподарств або продуктів їх вимушеного забою на інші території (як це вже неодноразово відбувалося в Російській Федерації, а також зафіксовано в Україні). У разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км перебуває під загрозою знищення!

ОЗНАКИ ХВОРОБИ

- слабкість і параліч задніх кінцівок, хитка хода;

- іноді понос з кров’ю, частіше закрепи;

- розкручений хвіст;

- підвищена температура;

- криваві, серозні чи серозно-гнійні виділення з носа та очей. Слизові оболонки носа та очей запалені;

- швидке утруднене дихання, кашель;

- сильна спрага;

- блювання;

- крововиливи на шкірі в ділянці внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї;

- хворі тварини переважно лежать, в’яло встають на ноги та швидко втомлюються.

ПРИ ВИЯВЛЕННІ ТАКИХ ОЗНАК У СВИНЕЙ СЛІД НЕГАЙНО ТЕЛЕФОНУВАТИ ВЕТЕРИНАРАМ!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39