Забужжя: селяни обговорили співпрацю і взаємини з Держприкордонслужбою

13 Травня 2018, 11:45
2019

Передісторія питання така: до жовтня минулого року людей, які проживають у близьких до кордону селах, на територію між Держкордоном і лінією інженерних прикордонних споруджень (ІПС) пропускали без перепусток на основі списків, поданих місцевою владою паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу або ж його завіреної копії.

Головною темою зборів селян у селі Забужжя, які відбулися у п’ятницю, 11-го травня, була співпраця і взаємини з Державною прикордонною службою, — пише КОРДОН.

Зазвичай місцеві жителі прямують за лінію ІПС на розташовані там свої земельні наділи. До слова, таких ділянок у межах району налічується майже 1700, загальна площа — близько 800 гектарів. Переважну їх більшість становлять земельні паї.

З минулорічного жовтня ситуація змінилася: згідно із наказом Міністерства внутрішніх справ, тепер до паспорта треба ще й перепустку.

До того ж про запланований перетин смуги ІПС треба попереджати вартових кордону щонайменше за 3 години. Якщо ж ви бажаєте потрапили “за полосу” транспортним засобом, слід вказати його марку і номер. Зрозуміло, що таким нововведенням селяни аж ніяк не раді.

Взяти до прикладу інформування. Хто живе у селі і працює на землі, добре знає, що планувати можна скільки завгодно, але твої плани враз може змінити погода.

Або ж надання інформації про транспортний засіб. У сільській місцевості ще є чималий відсоток саморобної техніки. Цікаво, у МВС підкажуть, як можна зареєструвати, наприклад, тракторець з двигуном “ЗІД”, трансмісією і заднім мостом від “ГАЗ-51” і “передком” від “Т-16”?

Допомогти розібратися громаді у проблемі до Забужжя приїхала численна делегація: голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук, начальник Луцького прикордонного загону Микола Скарвінко, помічник народного депутата Ігоря Гузя Ігор Торба, депутат облради Юрій Гупало, головний архітектор району Дмитро Тєнін, в.о. сільських старост, окремі місцеві депутати, керівники дислокованих на території району прикордонних підрозділів.

Варто зазначити, що спілкування було доволі емоційним. Люди висловили очільнику прикордонного загону чимало претензій щодо, м’яко кажучи, не толерантного ставлення окремих прикордонників до місцевих жителів — доходило, за їх словами, й до рукоприкладства.

Щоправда, це військовослужбовців з інших регіонів України, які періодично працюють на наших теренах у складі мобільних груп. Нарікали люди й на неналежне виконання окремими прикордонниками своїх обов’язків, недостатню кількість працюючих пунктів пропуску, що створює незручності.

Багато претензій викликало й використання на інженерних спорудах колючого дроту “Єгоза”. Він небезпечний тим, що може наносити більші рани, ніж звичайна “колючка”. Навіщо його встановлюють поблизу місць відпочинку? Хто відповість, якщо котрась дитина серйозно пораниться? Ці та інші питання люди раз-по-раз адресували Миколі Скарвінку. Він у свою чергу повідомив, що всі зауваження громади донесе до вищестоящого керівництва і також зазначив, що прикордонники готові шукати компроміс і проблемному питанні. Водночас скасувати наказ МВС чи внести в нього зміни — це має вирішуватися щонайменше на міністерському рівні.

Звучали пропозиції зменшити прикордонну смугу до 100 метрів від лінії кордон. По-перше, це полегшило б її обслуговування самим прикордонникам, адже місцями прикордонна смуга сягає й 5 кілометрів. До речі, громада навіть висловила готовність допомогти перенести смугу ІПС. А по-друге, остаточно відпали б проблеми з безперешкодним доступом селян до їхніх земельних ділянок. Втім, й це питання слід вирішувати не на місцевому рівні, а вище.

Відтак, люди вирішили звернутися до народного депутата Ігоря Гузя з проханням клопотати перед відповідними органами щодо відміни перепусток та пункту про обов’язкове інформування прикордонників, а також щодо зменшення прикордонної смуги до 100 метрів. Аналогічне звернення надійде й на адресу депутата облради Юрія Гупала.

Також на зборах селян говорили про Стратегію розвитку Рівненської ОТГ, стан підписання декларацій з сімейними лікарями, проекти регуляторних актів, які пропонується внести на розгляд чергової сесії.













Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024