Як вберегти свої кошти від шахраїв

09 Березня 2024, 12:59
Як вберегти свої кошти від шахраїв 137
Як вберегти свої кошти від шахраїв

З настанням сезону відпусток випадки незаконного зняття коштів з банківських рахунків стали частішими.

Останнім часом мешканці Волинської області все частіше «потрапляють на гачок» комп’ютерних шахраїв.

Основними причинами такої ситуації є довірливість жителів регіону та ігнорування простих та безпечних правил поводження з картковими рахунками.

З початку року збільшилася кількість шахрайських схем, до створення яких також причетні мешканці тимчасово окупованих та непідконтрольних територій України.

Зокрема, телефонують невідомі люди, називаються продавцем, співробітником банку, покупцями із різних торгівельних онлайн-платформ, СБУ, кіберполіції тощо, та під різним приводом намагаються отримати номер картки, місяць і рік її дії, перевірочні цифри зі зворотного боку картки або код CVC2/CVV2.

Отримавши вказану інформацію шахраї використовують здобуті дані для здійснення грошових переказів з карток ошуканих користувачів на власні рахунки, використовуючи при цьому різноманітні електронні платіжні системи.

Зокрема, шахраї переказують кошти на карткові рахунки підставних осіб, які можуть їх переводити в готівку. В подальшому вказані кошти можуть перенаправлятись кур’єрами на тимчасово окуповані та непідконтрольні області.

Отже, пам’ятайте:

якщо у вас просять термін дії картки і перевірочні цифри – це 100% шахраї. Для переказу коштів на картку, якщо ви щось продаєте – покупцеві достатньо знати її номер. Співробітники банку також можуть максимум запитати номер картки і отримати підтвердження від вас стосовно якоїсь операції, але ініційованої саме вами;

щоб не стати жертвою комп’ютерних шахраїв з «ДНР/ЛНР» необхідно: при розрахунках в мережі Інтернет використовувати тільки перевірені сайти, не користуватися послугами невідомих нових сервісів, про які немає інформації і відгуків в мережі Інтернет;

необхідно переконатись, що вибраний платіжний сервіс є надійним, для цього перевірити чи не включений він у чорний список шахрайських сайтів, адміністрування якого здійснює Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем за інтернет-адресою: www.ema.com.ua/report-an-incident/black-list/.

при дзвінку представника банку чи інших осіб ніколи не повідомляти конфіденційні дані банківської картки (термін дії, тризначний код безпеки зі зворотного боку картки або код CVC2/CVV2). Переставайте бути довірливими, будьте обачними та обережними.

якщо ви через якісь емоційні причини надали інформацію про дані вашої картки, а потім зрозуміли, що вас ошукали – негайно дзвоніть у банк і блокуйте картку.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024