У Любомлі відкрили виставку, присвячену УПА

19 Квітня 2018, 11:10
Виставка, присвячена УПА 3229
Виставка, присвячена УПА

У Любомльському краєзнавчому музеї 18 квітня відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Українська повстанська армія. Відповідь нескореного народу». Захід був приурочений до 75 річниці з часу дії на теренах Любомльщини загонів УПА.
Зауважимо, що виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого державного архіву Служби безпеки України, – повідомляють у Любомльському краєзнавчому музеї.
Відкривав і вів захід директор музею Юрій Фініковський, який розповів про ідею виставки, її авторів, значення для громадськості та діяльність виставки в різних регіонах нашої держави.
Детальніше про зміст проекту і діяльність УПА на теренах Волині повідав старший науковий працівник музею Олександр Остапюк.
Цікаві факти з історії національно-визвольного руху на Любомльщині в роки Другої світової війни надав краєзнавець Микола Дзей.
Спогадами про свою участь у національно-визвольних змаганнях поділилися ветерани УПА Анатолій Дроздович і Сергій Піддубенець.
Своїми враженнями від побаченого й почутого поділилися також керівник Волинського комбатантського об’єднання «Легіон Свободи» Сергій Духницький і депутат Любомльської районної ради Ігор Торба. Останній, зокрема, передав музею книги з історії повстанського руху в Україні, а також фотодокументальний проект Інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська».

Загалом виставка є добіркою унікальних фотографій, розсекречених документів, карт й інфографіки, які передають атмосферу боротьби повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів. Проект демонструє перебіг бойових дій між підрозділами УПА та частинами військ НКВД-МГБ, бої повстанців з нацистами, анатомію й методи дій підпільної армії. Описує контр-повстанські операції радянської держбезпеки й каральні акції нацистських спецслужб тощо.

Виставка діятиме в музеї протягом наступного місяця.



1

1

1

1

1

1

1



 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024