У «Дорогуську» змінюють правила конвоювання українського аграрного транзиту

09 Травня 2023, 16:32
У «Дорогуську» змінюють правила конвоювання українського аграрного транзиту 674
У «Дорогуську» змінюють правила конвоювання українського аграрного транзиту

У «Дорогуську» змінюють правила конвоювання українського аграрного транзиту. Проте на трафік через «Ягодин» це вплине несуттєво: протестна акція польських автоперевізників триває досі.

Про це інформують у Волинській митниці.

Згідно з оперативною інформацією, отриманою від митних органів Республіки Польща, суміжною стороною змінено порядок пропуску транспортних засобів з вантажами, які підлягають додатковим заходам контролю транзитного переміщення через територію сусідньої держави в морські порти або інші, крім Польщі, країни Європи.

Зокрема, надалі конвоюванню (фізичному супроводу) підлягатимуть лише транзитні вантажі з такими товарами:

  • пшениця (код УКТ ЗЕД 1001);
  • кукурудза (код УКТ ЗЕД 1005);
  • ріпак (код УКТ ЗЕД 1205);
  • насіння соняшника (код УКТ ЗЕД 1206).

Транзит усіх інших товарів продуктової групи буде контролюватися за допомогою GPS-навігації.

Опломбовані та/або сформовані у колони для конвоювання ваговози будуть безперешкодно пропускатися протестувальниками через "Дорогуськ" після завершення їх митного оформлення у пункті пропуску.
Очікується, що зазначені зміни у процедурі конвоювання аграрного експорту з України прискорять пропуск транзитних вантажів. Однак без розблокування "Дорогуська" для перевізників товарів інших груп, що експортуються українським бізнесом у країни Європи, цей вплив буде несуттєвим.

Для прикладу, протягом минулої робочої зміни (12 годин) на виїзд з України було оформлено 26 транспортних засобів з товарами продуктової групи (сік, олія, борошно, мед) в той час, коли у живій черзі перед «Ягодином» уже 5 діб поспіль очікують перетину кордону 350 перевізників. А в електронній черзі експорту, що завмерла, зареєстровано близько 3 тисяч ваговозів. Лише десятина з них записана до польського ветеринара.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39