Любомль: у краєзнавчому музеї відкрилася виставка до четвертої річниці Майдану

03 Березня 2018, 11:01
2029

Експонати, друковані газетні матеріали, особисті речі учасників Майдану відновлюють у пам’яті буремні події зими 2013-2014 років.

Багато фотознімків, з яких на відвідувачів дивляться молоді сини України. Вони сьогодні складають Небесну Сотню. Найдорожче − життя − віддали за краще наше сьогодення, за зміни в Україні. А впали вони на Київському Майдані від куль беркутівців і невідомих донині снайперів… На жаль, винних і досі не названо поіменно.

…У числі загиблих є й волиняни: Сергій Байдовський, Василь Мойсей, Іван Тарасюк, Едуард Гриневський. Наш юний земляк із Шацька, вихованець Любомльського професійного ліцею Сергій Мокренко, теж відстоював Революцію Гідності в Києві. Боротьбу за Україну він продовжив на Сході. 28 лютого минув рік як Сергій загинув на Світлодарській дузі.

Вражає друкована продукція, яка розповсюджувалася на Майдані в Києві: «Путін, ти можеш брехати своєму народу, принижуючи мою честь. Можеш зламати мої кістки і навіть вбити. Але не відбереш у мене свободи», «Україна в ЄС передусім», «Я не піду з Майдану до відставки Януковича», «Наше майбутнє − Європа», «Хто визволиться сам, той буде вільним. Леся Українка», газета революціонерів «Майдан вечірній». Була і така в ті незабутні дні.

…Металева рейка, пробита кулями, шолом любомльчанина і залишки від гранат, які летіли в протестувальників з боку охоронців режиму. Ці експонати спонукають до роздумів: що то відбувалося? Революція чи повстання? В ім’я яких ідеалів сотні тисяч громадян чи не з усіх куточків України вийшли на протест проти тодішньої владної верхівки, яка обкрадала народ з усіх сторін, дбала про свої інтереси, прикриваючись обіцянками поліпшити життя вже сьогодні.

Про це говорили голова райради Микола Сушик, перший заступник голови РДА Олександр Герасимчук, який запропонував встановити стелу з іменами і світлинами Героїв Небесної Сотні в Любомлі.

Щемними були виступи учасників Майдану – волонтера Андрія Дем’янчука та мешканця села Вижгів Івана Шишути. Їхній посил: революція відбулася, щоб ми всі внутрішньо змінювалися, ставали іншими, попри те, що втілюються зі скрипом реформи, що можновладці погрузли в корупції. Мусимо поводитися гідно, з честю нести свої імена. Це буде найкращою пам’яттю полеглим у ті роки. Жертви не були марними. Ми навчилися не боятися страху, знаємо, чого хочемо.


Цю ж думку розвинув у виступі теж учасник протестних дій, депутат облради Сергій Духницький:

«Революція має початок, середину і кінець. Українська революція триває з 1917 року. Вона ще не завершилася».

А представник НРУ Василь Абрамчук, покритикувавши москалів, в яких слово нічого не варте (останній випадок – вбивство української 23-річної медсестри, яка їхала в Донбас рятувати цивільних), запропонував вшанувати полеглих хвилиною мовчання і молитвою…

Директор музею Юрій Фініковський завершив пошанування поетичними рядками про справжніх і мнимих патріотів та підкреслив:

«Майдан – це ще одна сторінка української історії, в якій перемоги осяяні трагізмом. Вона потребує прискіпливого вивчення».

Фото зі сторінки facebook Любомльського краєзнавчого музею.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром