Любомль: презентували проект «Аграрні розписки в Україні»

17 Лютого 2018, 11:05
2366

У п’ятницю,16 лютого, в Любомльській районній державній адміністрації провели семінар з питань застосування аграрних розписок для керівників та фахівців сільськогосподарських підприємств на тему «Аграрні розписки - нові можливості для агровиробників».

Проект здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, Група Світового банку) в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією для покращення доступу до фінансових та матеріальних ресурсів для малих та середніх сільгоспвиробників шляхом впровадження аграрних розписок в Україні у відповідності до закону України «Про аграрні розписки», – повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.

В роботі семінару прийняли участь регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» Сергій Мазурик, начальник відділу економічного аналізу та інфраструктури АПК департаменту агропромислового розвитку ОДА Олена Фоменко, перший заступник голови районної державної адміністрації Олександр Герасимчук, заступник голови районної ради Ганна Сачук, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Андрій Грижак, представники банківського сектору, керівники та фахівці сільськогосподарських підприємств Любомльського району. 

Перший заступник голови районної державної адміністрації виступивши з вітальним словом зазначив, що даний тренінг має на меті інформування агровиробників про можливості застосування нових підходів та інструментів при веденні сільськогосподарського виробництва за допомогою аграрних розписок.

Регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» Сергій Мазурик ознайомив присутніх з видами Аграрних розписок, їх законодавчим регулюванням, оформленням, виконанням та перевагами, відповів на запитання учасників заходу. Відмітив, що ключовим елементом аграрних розписок є Реєстр аграрних розписок. Всі дії, пов’язані з видачею, зміною та здійсненням аграрних розписок, здійснюватимуть нотаріуси. Вони робитимуть відповідні записи в цьому реєстрі, а також ознайомив фермерів із їх потенційними кредиторами, що готові працювати з аграрними розписками. Це може суттєво спростити ділові стосунки, які надалі складуться між ними. Вільний доступ до реєстру мають усі сільгоспвиробники. Завдяки цьому вони можуть в онлайн-режимі отримувати інформацію про те, які і ким видавалися аграрні розписки, на які земельні ділянки тощо.

В ході зустрічі було детально обговорено механізми оформлення аграрних розписок та наголошено про її обов’язкове нотаріальне посвідчення. Предметом застави за аграрною розпискою є майбутня сільськогосподарська продукція. Аграрна розписка вважається виданою з дня її реєстрації в Реєстрі аграрних розписок.

Також, начальник відділу економічного аналізу та інфраструктури АПК департаменту агропромислового розвитку ОДА Олена Фоменко ознайомила присутніх із фінансовою підтримкою пріоритетних заходів в агропромисловому комплексі з обласного та державного бюджетів.

Аграрні розписки можуть зайняти свою нішу на ринку кредитування, коли сільгоспвиробники будуть мати різноманітні пропозиції від банків та інших фінансових установ, переробників сільськогосподарської продукції, компаній, які пропонують насіння, добрива, засоби захисту рослин, сільськогосподарську техніку та обладнання, надають послуги з вбирання, збереження врожаю. Якщо такі пропозиції будуть вигідні аграріям, то вони вже найближчим часом матимуть можливість активно використовувати аграрні розписки для залучення додаткового фінансування.

Довідково:
Поняття «аграрна розписка» вперше з’явилася в українському законодавстві саме у зв’язку прийняттям Закону України «Про аграрні розписки» (далі – Закон) від 06.11.2012 р., який набув чинності 19.03.2013 р. Саме цим законом для аграріїв було запроваджено новий механізм залучення коштів для ведення агробізнесу – аграрні розписки. Відповідно до приписів ст. 1 Закону, аграрна розписка – товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах. 

Закон виділяє 2 види аграрних розписок: товарну та фінансову. Під товарною аграрною розпискою Закон розуміє таку аграрну розписку, що встановлює безумовне зобов’язання боржника за нею здійснити поставку узгодженої сільськогосподарської продукції, якість, кількість, місце та строк поставки якої визначені аграрною розпискою (ст. 3 Закону). У свою чергу, фінансовою аграрною розпискою визнається така аграрна розписка, що встановлює безумовне зобов’язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою, з урахуванням цін на сільськогосподарську продукцію у визначеній кількості та якості (ст. 5 Закону).

Аграрна розписка (незалежно від того товарна вона чи фінансова) підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню та не може бути знерухомлена, тобто переведена у без документарну форму. Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром