Представники Вишнівської ОТГ налагоджують партнерство у Польщі

15 Лютого 2018, 09:20
3735

У 2017 році на Волині реалізували проект «Підтримка україно-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області».

В проекті взяли участь 74 осіб з Луцького, Іваничівського, Рожищанського, Горохівського, Маневицького, Любомильського, Володимир-Волинського, Ратнівського районів. Було організовано тренінги, агрофорум, ознайомлювальні поїздки з метою відвідин успішних українських та польських підприємств, перейняття досвіду та встановлення партнерських взаємин.

Виконавці проекту зазначають, що головним досягненням стало створення «мережі» підприємців-партнерів, які готові об'єднуватися задля розширення свого бізнесу, та підписання меморандумів про партнерство з низкою ОТГ.

З ініціативи учасників проекту та осіб, які долучилися вже в період його реалізації, з метою продовжувати співпрацю з представниками польського бізнесу, була організована поїздка на підприємство ZAK (Ратошин, гміна Ходель, Люблінське воєводство).

Фірма ZAK Sp. z. o. o. (діє з 2003 року) спеціалізується на заморозці та оходжені м'яких ягід (малина, полуниця, порічка, вишня) та овочів (цибуля, ревінь, капуста цвітна, броколі, цукіні).

У візиті взяли участь представники Вишнівської ОТГ (Іван Антонюк, Юрій Охтієнко), ГО «Ягідник» (Віталій Войтович), підприємець Наталія Гуліта, представники фермерського господарства з Ратно Василь Палеводюк та Богдан Панасюк.

Богдан Панасюк зазначив, що волинські фермери потребують співпраці з підприємствами Польщі.

«Багато хто думає, що метою нашого приїзду є потреба в інвестиціях з польської сторони, але це не так. Ми приїхали не з простягнутою рукою, а з конкретними діловими пропозиціями. Нам потрібно формувати ринок збуту для продукції і на сьогодні важливо його формувати у співпраці з європейськими партнерами.

Існують проблеми нестабільності українського ринку та спекуляцій на ціні, до яких вдаються українські закупівельники. У Польщі цього немає».

Під час зустрічі на піприємстві ZAK Sp. z. o. о. Пьотр Міхал Мазурек провів ознайомлення з умовами та потужностями виробництва. До перемовин доєдналися члени правління фірми, які зазначили, що зацікавлені у розвитку українського сільського господарства (у контексті Волині зокрема) і в напрямку передання власного досвіду і порад щодо ведення господарства, і в напрямку співпраці.

Реалізатори проекту та організатори поїздки ВОГО «Фонд місцевого розвитку» планують продовжувати подібні заходи навіть поза проектом, адже на сьогодні на Волині є в цьому потреба.

Довідка:

Проект «Підтримка україно-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області» був реалізований за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку в рамках фінансування Міністерства закордонних справ РП («Польська допомога»).

Метою проекту було надати підтримку ініціативам фермерів та представникам спеціальної категорії такої як учасники АТО та переселенці, які хотіли б започаткувати власний бізнес.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024