Вишнівська ОТГ першою на Волині отримає землі

14 Лютого 2018, 17:44
1878

Уже цього місяця Вишнівська об’єднана територіальна громада отримає в комунальну власність землі за межами населених пунктів.

Це стало відомо зі складеного Державною службою геодезії, картографії та кадастру й оприлюдненого плану-графіку передачі земельних ділянок об’єднаним територіальним громадам у 2018 році.

В Асоціації міст України цей план-графік вважають важливим кроком для отримання громадами права самостійно розпоряджатися земельними ресурсами.

Як повідомлялося раніше на Волині у віддання 40 об’єднаних територіальних громад може перейти приблизно 29 тисяч гектарів земель.

Зі слів консультанта з юридичних питань проекту ПУЛЬС Волинського РВ Асоціації міст України Валентина Малиновського відтепер територіальні громади, самостійно ухвалюватимуть рішення щодо цих земель, що сприятиме розвитку сільського виробництва, залученню інвестицій, суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів. Разом із тим Рада громади сама визначатиме ставку земельного податку, 100% якого залишається в бюджеті ОТГ.

Нагадаємо, цьогоріч 31 січня, на засіданні Уряду прийняли розпорядження «Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад».

Розпорядженням доручено Держгеокадастру розпочати з 1 лютого 2018 року передачу всіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних ОТГ, крім тих земель, які не можна передати у комунальну власність. У випадку, якщо земельні ділянки не сформовані, Держгеокадастру доручено забезпечити їх формування шляхом інвентаризації.

В Україні створено 665 об’єднаних територіальних громад, на території яких є близько 759 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення державної власності, які можуть бути передані у комунальну власність громад.

Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39