Іноземець намагався вивезти через «Ягодин» 26 стародруків

25 Січня 2023, 20:19
Стародрук 620
Стародрук

Волинська митниця завершила провадження і передає до суду справу про порушення митних правил іноземцем, який намагався вивезти з України підбірку художніх творів французькою мовою. 

Напередодні на митному посту «Ягодин» виявили та вилучили 26 стародруків. Про це інформують у Волинській митниці.

Проведена експертиза визначила вартість колекції у майже 50 тисяч гривень, причому конволют паризьких друкованих видань початку XIX століття та 3 книги, серед яких «Сірано де Бержерак» Едмона Ростана, віднесено до культурних цінностей. 

Щодо таких законодавством України встановлені обмеження: вивезення, тимчасове вивезення чи пересилання за межі України дозволяється лише за наявності відповідного Свідоцтва Державної служби контролю, якого в іноземця не було. Крім того, уся колекція підлягала письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян. Декларації чоловік теж не подавав, обравши для виїзду з України смугу руху «зелений коридор».

Статтю 471 Митного кодексу України за рішенням Конституційного Суду України у минулому році було лібералізовано. Нині, відповідно до частини третьої цієї статті, недекларування товарів (крім валютних цінностей), що підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та які переміщуються громадянами, тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією таких товарів або без такої.

Відтак, подальшу долю цих культурних цінностей вирішуватиме суд.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024