В Україні стартує осіння кампанія з висадки лісів

26 Вересня 2022, 17:58
Ліс 321
Ліс

Цієї осені ще активніше застосовуватимуть сіянці з закритою кореневою системою, вирощені у вітчизняних селекційно-насіннєвих центрах.

Про це інформує голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

Вже отримали перші результати пілотних висадок, які провели в минулих роках. Для східних і південних регіонів України це був новий досвід. На сьогодні вже можна говорити про перші позитивні результати. Приживлюваність сіянців висока – приріст вражає. Збираються максимально масштабувати технологію, яка довела свою ефективність.

Зараз в Україні працюють три лінії з висіву насіння у Львівський, Хмельницький, Тернопільській областях. Виробництво розширюється і доповнюється полями дорощування.

«У найближчий час відкриємо ще один центр на Житомирщині (докладніше про це ще розповім). Також у цьому році відкриємо заводи на Волині, Івано-Франківщині, Кіровоградщині і Закарпатті. Розширюємо лінію на Хмельниччині. На наступний рік запланували будівництво заводів на Київщині, Сумщині і Чернігівщині. Розширення лінії буде у Тернопільській області», – йдеться в повідомленні.

Для завершення програми будівництва центрів потрібні інвестиції, тому покладаємо надії на утворення ДП «Ліси України», що значно збільшить наші можливості з залучення фінансування та спростить процедуру перерозподілу коштів.

У перспективі планують нарощувати частку сіянців із закритою кореневою системою до 20-25% від загального обсягу висадки, що цілком відповідає практиці наших найближчих європейських партнерів – Польщі, Німеччини.

Триває черговий етап програми Президента «Зелена країна». Навіть під час війни команда лісівників України знаходить сили та ресурси інвестувати у майбутнє країни.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024