У Любомлі презентували науковий збірник про район

17 Січня 2018, 12:44
2347

Помітною культурно-просвітницькою подією Любомльського краю стала презентація об’ємного наукового збірника «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Любомль та Любомльщина в українській та європейській історії».

Вагома колективна праця оформлена у видання 63-го випуску матеріалів Міжнародної історико-краєзнавчої конференції, що відбулася 24-25 жовтня 2017 року, – пише у групі Любомльський край Юлія Хвас.

Тут зібрано статті, розвідки та повідомлення понад дев’яноста поважних науковців, краєзнавців, журналістів, музейних та освітніх працівників, студентів області, країни та близького зарубіжжя, із них – близько двадцяти авторів із Любомльщини.

Урочисту презентацію збірника організував Любомльський краєзнавчий музей, а відбувалася вона у приміщенні районного відділу освіти.

У тутешньому залі засідань виступали, дискутували, обговорювали уже здійснені кроки у напрямі розвитку науки та культури району та окреслювали плани на прийдешнє автори щойно виданої 680-сторінкової книги, працівники освітніх та бібліотечних установ, представники влади, місцеві депутати, небайдужі громадяни міста.

У вступному слові нового директора Любомльського краєзнавчого музею Юрія Фініковського прозвучали слова вдячності за підтримку в організації конференції та виданні збірника місцевій владі, зокрема – голові районної ради Миколі Сушику та районним депутатам.

Він також наголосив на змістовності і різноплановості досліджень Любомльського району, розповів про авторитетність та неординарність матеріалів, авторами яких є доктори і кандидати історичних наук.

Виняткова і надзвичайно важлива роль у підготовці до створення наукового збірника належить відомому на теренах Волині краєзнавцю, багаторічному директору Любомльського музею, а нині – старшому науковому співробітнику – Олександру Остапюку. Він зазначив, що за роки незалежності України ця конференція є третьою за рахунком в районі.

Як зауважив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, організована конференція має дуже цінний аспект, який полягає у залученні не тільки науковців нашої місцевості, а й зарубіжних, які, хоч і досліджують інші тематики, але подали матеріали, що стосуються історії Волині.

Директор Торчинського народного історичного музею Олександр Мельник у своєму виступі наголосив, що наповнення збірника заслуговує на особливу увагу. А конференція в Любомлі показала, що наука активно розвивається і має велике значення у краєзнавчому світі.

Третій збірник – це серйозна заявка на підготовку багатотомної енциклопедії Любомльщини.

Свої враження та думки щодо наукової конференції та систематизації її результатів у вигляді окремого видання на презентації також висловили голова райради Микола Сушик, перший заступник голови РДА Олександр Герасимчук, керуючий справами райради Олексій Хом’як, місцевий краєзнавець Микола Дзей, вчитель історії школи с. Городно Василь Загура, журналісти Валентина Хвас та Олександр Хоменчук, методист відділу освіти Валентина Трач, директор центральної районної бібліотеки Світлана Овдієвич.



Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром